El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"La visita del Papa a Barcelona no pot condicionar el nostre calendari electoral"

joan-puigcercos

00:00 29:37
00:00 29:37

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós, ha reclamat en una entrevista a El Món a RAC1 que la visita del pontífex no pot fer ballar la data de les eleccions. Puigcercós lha amentat, però, que treballaven amb l’ hipòtesis de celebrar comicis a l’octubre, tot i que “és el President Montilla qui ho decidirà”, ha dit.

Puigcercós també ha dit que:

- [La data de les eleccions] és una decisió que la té reservada el president de Catalunya i serà ell qui ho decidirà."

- "Jo treballava amb la hipòtesi de l'octubre. La teníem prevista."

- "Malgrat tot el govern continua. [...] Però avui mateix el govern ha pres una mesura [demanar el nivell C de català a les universitats] que demostra que el govern està governant."

- "Per mi només hi ha un dubte, que s'ha d'esvair, si el president del govern de Catalunya farà la convocatòria d'eleccions aviat o encara hi haurà lloc per un nou ple del Parlament."

- "També hi hauria lloc per un debat de política general. El reglament de la Cambra és taxatiu. Fixa que el primer període de sessions s'iniciarà amb un debat de política general."

- "La visita del Papa a Barcelona té molta transcendència, però no sé si fins al punt de determinar un calendari electoral."

- "Si [Montilla espera guanyar temps] per reconstruir l'Estatut, necessitarà uns quants anys i, tot i així, no ho aconseguiria."

- "[Que les eleccions coincideixin amb el Barça-Madrid] no perjudicarà [...], li trec transcendència, la gent anirà a votar i la gent mirarà el partit."

- "Que després del bunyol de finançament i d'inversions que va pactar Artur Mas, ara ens diguin que volen el concert econòmic, no és creïble."

- "[El referèndum] és una qüestió de democràcia. És el clam de la gent a la manifestació del 10 de juliol, en el que tots estàvem d'acord [...] és en què Catalunya decideix."

- "Aquesta proposta, que va néixer amb el recel de CiU, el PSC i ICV, ara ja és un debat que està instal·lat."

- "El que hi ha són excuses de mal pagador, i CiU ha intentat anar pujant el llistó per desgastar el govern de Catalunya i ERC, i quan veu que hi ha possibilitats, doncs res. Artur Mas està fent una marxa enrere a tots nivells."

- "Personalment, he quedat decebut d'una cosa que no m'esperava. Creia que el catalanisme tenia un mínim compartit, i no m'esperava les reticències de CiU en alguns d'aquests temes."

- Sobre l'aparició de nous partits: "Les escissions i les divisions sempre debiliten."

- "Tothom que té una idea i la vol expressar, ha de poder presentar-se a les eleccions. I això és una bona notícia."

- "És una bona notícia que hi hagi més opcions polítiques al Parlament. Però també penso que hi ha una part del vot orfe."

- "ERC ha tingut el desgast d'estar al govern. A ERC ja tenim indicadors que estem remuntant les enquestes."

- "Com més forta sigui ERC més forta serà Catalunya."

- "ERC no patirà una desfeta, tot i que hi ha molta gent que en té ganes."

- Sobre un nou tripartit: "Hem tancat una etapa autonòmica. I CiU i el PSC tenen un greu problema, i es que no saben definir quin ha de ser el futur de Catalunya."

- "En aquesta nova etapa, el debat és entre l'autonomia i la independència."

- "El PSC ha de canviar molt. A l'hora de la veritat, PSC i CiU actuen molt igual en clau catalana."

- "Qualsevol coalició per ERC té com a objectiu el canvi de model, i apostar perquè puguem tenir un referèndum a la propera legislatura."

- "CiU voldria que ERC fos la seva crossa, perquè sempre s'havien pensat que tenia el dret de cuixa sobre ERC."

- "Durant molts anys el PSC anava regalant carnets d'esquerra i ens deixaven al marge."

- "El nostre suport [a Artur Mas] va supeditat a la convocatòria d'un referèndum."

- Que Carod-Rovira no faci campanya per ERC: "Tota persona que està a ERC, amb carnet o sense, han de col·laborar [a fer campanya]."

- "És una opció personal de Carod-Rovira, que puc entendre."

puigcercos-ple

00:00 00:23
00:00 00:23