Tu diràs
Ara, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Les escoltes són "repugnants"

junqueras-1

00:00 57:24
00:00 57:24

És la resposta d'Oriol Junqueras, a les últimes informacions que vinculen directament el PSC amb les escoltes a Alícia Sánchez-Camacho i l'exparella de Jordi Pujol Ferrussola. El president d'ERC reclama "que intervingui la fiscalia i tothom qui toqui" i considera "anguniós" no saber "si només és la punta de l'iceberg". Junqueras creu que és "una vergonya" que el Congrés del Diputats aprovi una ILP sobre els toros i rebutgi la de la dació en pagament.

Oriol Junqueras, president d'ERC, també ha dit que:

- "El 2007 vaig fer un article sobre la figura de Celestí V, un dels pocs papes que va renunciar. [...] Va tenir molts vincles amb Catalunya. Va conèixer Ramon Llull. Va ser l'inspirador d'una de les grans obres de Llull i intentava explicar com s'havien de reformar l'Església i les institucions."

- "Celestí V era un ermità que va ser escollit papa i per la seva falta d'experiència i d'interès en el món polític de l'època va renunciar. Va acabar malament perquè el seu successor va ordenar empresonar-lo i va morir a la presó. Potser per això els papes no han optat gaire per renunciar al càrrec."

- "Cal estar molt atent a la figura del següent Sant Pare perquè això ens pot donar pistes de com pot ser l'evolució de l'Església en els propers anys."

- De les suposades escoltes: "Sento repugnància per aquesta situació. És profundament anguniosa perquè tampoc en sabem els límits. Quantes vegades han gravat converses d'aquest tipus? Quantes vegades han fet seguiments? És un costum habitual? Això genera una profunda i terrible desconfiança. És normal que la gent se senti trista, indignada i gairebé furiosa."

- "Resulta anguniós no saber-ho tot, o si el que sabem només és la punta de l'iceberg d'una forma de fer negocis i política que estan més generalitzades del que mai havíem sospitat."

- "Segur que en última instància cal una reflexió profunda dels ciutadans a l'hora de posar la confiança en segons qui."

- "No sé si es pot donar per bo aquest tema [de les suposades escoltes], però expresso la repugnància, l'angoixa i l'angúnia que això pugui ser veritat. [...] Provoca un punt de desesperança i cal una denúncia radical d'aquestes formes."

- "Cal anar més enllà dels pactes de cavallers, que fins ara se n'han fet molts i han servit de ben poc."

- "Més enllà del problema judicial i de la fiscalia, hi ha un problema d'ètica moral i d'acceptació pública d'aquests comportaments. [...] I qui no tingui aquesta exigència ètica hauria de ser víctima d'un rebuig moral del conjunt de la societat."

- "La nostra societat hauria de ser més exigent i contundent en el rebuig i aïllament d'aquestes pràctiques i dels deus responsables. [...] El càstig social i moral ha de ser absolutament contundent."

- "No pot ser que a Alemanya algú dimiteixi per haver copiat unes pàgines de la tesi doctoral i a Espanya no dimiteixi ni Déu. I que a més, hi hagi partits polítics amb sentències fermes, i alguns membres hagin anat fins i tot a la presó, i el que reben del seu partit és comprensió i els confien tasques de màxima confiança política."

- "Ha d'actuar segur la fiscalia i els jutges i tothom que toqui. Però si només actuen els fiscals i els jutges, per molt que hi hagi un càstig i una sentència, si socialment és acceptat i els partits polítics en els quals pertanyen els donen cobertura, més tard o més d'hora tornarà a passar."

- "No s'ha de permetre [que els toros rebin 700 milions ens subvencions]."

- "Que avui el Congrés espanyol rebutgi una ILP sobre la dació en pagament i n'aprovi una sobre el toros és una vergonya."

- "Si els toros són econòmicament rendibles és perquè cada any hi ha 700 milions d'euros de subvencions públiques per finançar-los, i que no es destinen a escoles o a la salut. [...] Són diners que serveixen perquè hi hagi gent que hi guanyi diners."

- "Les ajudes se sol·liciten sota altres epígrafs que no corresponen amb l'activitat. Es demanen ajudes per a la conservació de la biosfera que en realitat serveixen per finançar el manteniment d'aquest animals, i que després es fan servir a les corrides."

- "És escandalós que es destinin més diners a subvencionar i a enriquir uns quants propietaris i negociants que no pas a escoles o hospitals."

- "Els 700 milions d'euros és més que totes les retallades que es van haver de fer l'any passat en el món educatiu i en tots els concerts del tercer sector per a la gent gran o en el món sanitari."

junqueras-2

00:00 03:46
00:00 03:46