Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Maragall i Tura, crítics amb la sentència del Suprem, però discrepen entre ells

maragall-i-tura

00:00 22:07
00:00 22:07

Els exconsellers Ernest Maragall i Montserrat Tura discrepen sobre la condemna del Suprem pel setge al Parlament. Maragall troba “desmesurada” la sentència i castigaria els responsables del setge fent-los comparèixer a la cambra. Considera que “no es pot menystenir el dret a l'expressió quan no hi va haver ni danys”. En canvi, Tura defensa “l’honor i la dignitat” del Parlament i diu que cal diferenciar entre violents i pacífics. També és crític amb la sentència el diputat de la CUP David Fernàndez.

Els exconsellers Ernest Maragall i Montserrat Tura també han dit que:

- Maragall: "Em sembla malament [la sentència]. Desmesurada, fora de lloc i fora de temps."

- Maragall: "No hi estic d'acord. Hi ha un debat de fons. Crec que primer, llibertat, i després, representació. Una deriva de l'altra, però llibertat va per davant."

- Maragall: "La millor manera de tornar cert prestigi a la nostra democràcia seria que la nostres institucions i la nostra justícia es mostressin justes."

- Tura: "Hauríem de deixar clar que els diputats vam renunciar a iniciar qualsevol acció de caràcter personal i vam renunciar a qualsevol reclamació pels danys, i és només l'honor i la dignitat de la institució el que es posa sobre la taula primer de la taula de l'Audiència Nacional i després amb un recurs de cassació en el Suprem".

- Tura: "Era estranya la sentència absolutòria de l'Audiència Nacional, que és un jutjat igual de llunyà que el Suprem. Ara la sentència del Suprem diu que no pot ser que un dany material [com la condemna per la pintada de la gavardina] sigui més greu i que no sigui alterar o intentar impedir que funcioni una cambra de representació democràtica. Aquell dia s'anaven a aprovar uns pressupostos."

- Tura: "El problema de la sentència de tres anys és perquè el propi Codi Penal estableix que per aquest tipus d'acció la pena és de 3 a 6 anys, i Grande Marlaska, quan fa el seu vot particular a l'Audiència Nacional, ja diu que és una pena excessiva, però que l'ha marcada el poder legislativa, i que sempre existeixen els indults parcials en els casos que es consideri que la condemna és elevada."

- Maragall: "Segueixo pensant que primer és la dignitat de les persones i després la de les institucions."

- Maragall: "Jo estic en contra de l'actuació. Em sembla que va ser un error, però això no pot menystenir el dret a l'expressió i a la protesta quan no hi va haver ni danys. La sessió del Parlament es va fer igual. Vam tenir una mica més de problemes per arribar-hi. Però això vol dir 3 anys? Estem tots bojos o què passa? O no veiem al voltant a qui es condemna i a qui no? És totalment fora de lloc."

- Tura: "És curiós que tots els grups polítics que avui puguin dir que és excessiu hagin demanat la modificació d'això durant aquests anys."

- Tura: "Allà hi havia milers i milers de manifestants. Personalment coincideixo amb moltes coses de les que es deien. Però també hem de diferenciar els que hi estaven pacíficament i els que no hi estaven. I hem de saber dir que l'acció no pacífica l'hem d'anorrear de la vida pública."

- Tura: "Estic disposada a defensar la representativitat del Parlament i estic en contra d'algunes actuacions que superaven qualsevol acció d'aproximació o discrepància cap a nosaltres."

- Maragall: "Si alguna pena posaria a aquests nois, és venir al Parlament a debatre sobre tot plegat. Jo ja ho vaig fer amb ell personalment."

- Maragall: "És una sentència política."

- Tura: "Crec que aquesta sentència condicionarà l'actuació dels cossos policials a l'hora de fer identificacions."

- Tura: "Vaig renunciar a qualsevol compensació pel tema de la gavardina."

- Tura: "Si ens sembla excessiva la pena, hem de promoure una reforma del Codi Penal."

David Fernàndez, diputat de la CUP i president de la comissió d’investigació pel frau fiscal al Parlament, també ha dit que:

- "Penso que la sentència és greu. Penalment excepcional; processalment anòmala; clarament política; d'embogiment repressiu; un precedent alarmant, i un preludi inquietant del que pot venir amb la Llei de seguretat ciutadana."

- "La sentència és, fins i tot, incongruent. Amb el mateix criteri penal que es condemnen 8 persones s'haurien de condemnar les 150 que estaven al voltant."

- "M'entristeix i m’amoïna profundament que enviem vuit joves 1.095 dies a la presó. Em sembla un autèntic disbarat."

- "El que va passar entre el 27 de maig i el 15 de juny van ser fets polítics excepcionals. No conec cap diputat ferit ni agredit físicament."

- "No estic d'acord en com es construeixen els relats."

- "Encara no [sabem quan escoltarem el CD de La Camarga]. Sí que hi ha un termini temporal. Ha de ser abans del 10 d'abril."

- "La versió que tenim dura 2 hores 21 minuts."

- "Respon a una sol·licitud d'un grup parlamentari."

- "La Sra. Sánchez-Camacho el 2010 era conscient de les activitats econòmiques del Sr. Jordi Pujol i Ferrusola. Va callar durant dos anys, i quan canvia el cicle polític agafa la seva interlouctora i la porta als jutjats. Això per mi, políticament i penso que també jurídicament, és encobriment."

- "Em consta que sí [que Sánchez-Camacho es presentarà el 10 d'abril]. Així m'ho ha comunicat."

david-fernandez

00:00 19:24
00:00 19:24