Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/111110_Marina_Geli.mp3 Descarrega-te'l Marina Geli: “Aquest vídeo no volia ofendre” 10/11/2011

“El vídeo no volia ofendre, sinó alertar de la situació del sistema sanitari”. Així ha defensat la segona cinta de campanya del PSC l’exconsellera de Salut, Marina Geli. El vídeo mostra un metge com si fos un maniquí, i al final el pacient mor per culpa de les retallades. “Pot agradar més o menys, però no volia posar en dubte la professionalitat dels metges”, ha dit Geli, que no s’ha volgut mullar sobre si el vídeo li agrada o si s’hauria de retirar.

En una entrevista a El món a RAC1, l’exconsellera de Salut, Marina Geli, ha admès que:

- “He vist el vídeo. Mai havia pensat que el debat sanitari arribaria fins aquí a les eleccions. No es pot donar la culpa al PSC si aquest vídeo ofèn els professionals. Crec que de cap manera té aquesta intenció, sinó alertar de com s’estan fent les retallades sanitàries, que posen en perill la qualitat i l’equitat del sistema sanitari. El vídeo pot agradar més o menys, però aquesta era l’única intencionalitat.”

- “[Sobre si li agrada el vídeo] Jo no l’he fet…”

100923_Marina_Geli

- “La responsabilitat dels ajustaments és de CiU. La setmana que ve hi ha vaga de metges. Això no és cosa del PSC. Altres metges van dir que les retallades posaven en perill l’atenció als malalts de càncer. El que està passant en aquests 10 últims mesos m’incomoda tant! El vídeo és una cosa, però hi ha d’haver un replantejament total. Mai en 30 anys la sanitat havia servit d’esca entre els dos grans partits polítics. Això no disculpa el vídeo. Els professionals sempre fan el que poden.”

- “El tema de fons és com redreçar la situació. Crec que s’està vessant el vas, i això no ho ha fet el vídeo. La vaga de la setmana que ve no és política. S’estan travessant les línies vermelles. Jo ja vaig fer molts ajustos, i en cap moment vaig pensar que perdia la confiança.”

- “Jo no sé si qui ho fa malament és Boi Ruiz. Em sorprèn que passés això, si no ha passat en els últims 30 anys. O hi ha desconeixement del s¡stema o falta lideratge comunicatiu. Hi ha molt desànim entre la professió. Molt temps d’espera per diagnòstic. El vídeo més o menys ben fet vol alertar de la desconfiança.”

- “En el pressupost del 2010 faltaven 500 milions. Jo vaig dir al conseller que els busquéssim per no vessar el vas de la pèrdua de confiança. Però no hi ha intencionalitat per dir que els metges no fan bé la seva feina.”

-”En sanitat, segurament vam fer coses malament en el passat. Podíem haver fet algunes reformes més de les que vam fer.”

En una entrevista a El món a RAC1, el vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha reconegut que:

- “No m’ha agradat gens. Personalment expresso una gran indignació i decepció perquè entenc que no es poden caricaturitzar temes com la vida, la mort i el patiment dels altres. No m’ha agradat gens.”
- “Estem en plena campanya. Prefereixo no respondre a si s’ha de retirar el vídeo. Apel·lem a l’ètica de la responsabiltat. Fa temps que vam demanar un pacte d’estat entre totes les forces polítiques, els sanitaris, els agents socials i evidentment els ciutadans, que no s’utilitzin els problemes de la sanitat perquè el sistema sigui sostenible. Estem generant una escalada de crispació i de por que no contribueix a la serenor.”
- “Les coses no es poden treure de mare. Cada dia moren pacients que necessiten una atenció. Cal veure les circumstàncies [de la mort d'una dona que patia una hemorràgia a l'Hospital de Sant Pau]. La informació que jo tinc és que era un malalt en situació terminal i el decés era esperable. Cal estudiar si podia morir a l’ambulància. Però pel que sé aquesta mort no és atribuïble a les retallades”.
110930_Jaume_Padros
- “No voldríem ser instrumentalitzats. Molts professionals s’han sentit ofesos personalment perquè reivindiquen que en èpoques passades, quan els pressupostos ja eren limitats, els partits sabien que hi havia insuficiències. Però els professionals sempre han estat compromesos. Nosaltres som els primers interessats que això no afecti la qualitat assistencial.”
- “No tinc cap dubte que hi haurà serveis mínims. El sindicat que ha plantejat la vaga segur que ho farà. Tinc l’esperança que hi haurà diàleg i acord perquè tingui un mínim impacte en els ciutadans.”
  • Tags:
%s1 / %s2