El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Mas demanarà a Rajoy fer el referèndum aviat

francesc-homs

00:00 41:21
00:00 41:21

La Generalitat vol celebrar una cimera entre Artur Mas i Mariano Rajoy “les properes setmanes” per demanar-li formalment celebrar la consulta. Ho ha avançat el nou conseller de Presidència, Francesc Homs, en una entrevista a El món a RAC1. Homs confia que el Govern espanyol no porti el dret a decidir als jutjats: “Si el Tribunal Constitucional ho tomba el problema el tindran ells”.En una entrevista a El món a RAC1, Francesc Homs, ha dit que:

- "Em fa respecte, però, més enllà del títol, no canvio ni de despatx. I, fins ara, ja hi havia molta gent que em deia conseller, tot i que no ho era. La feina no variarà massa."

- "La variació més important és el sentit de la legislatura. Cal fer front a una situació de crisi que s'agreuja cada cop més i també veure com i quan organitzem la consulta."

- "Les competències d'exteriors eren fins ara a Presidència i hi continuaran sent. El nom no hi figura perquè l'estructura del govern no s'ha modificat i arrenquem d'aquesta manera. Hi haurà alguns aspectes que haurem de reajustar, en virtut de l'acord CiU-ERC."

- "És un govern de continuïtat perquè no hem tocat les parets mestres, però sempre acabes fent alguns ajustos."

- "A qui li tocarà viatjar més és al president. Li tocarà agafar molts avions. És ell qui ha de portar la veu a fora."

- "No tinc pensat designar un viceconseller d'Exteriors. Però reorientarem l'estructura del departament cap a l'objectiu de la legislatura."

- "Participaré en el disseny i l'organització de la consulta, però el règim electoral penja del departament de la vicepresidenta Joana Ortega."

- "Si el Govern espanyol s'hi avé, farem servir el cens electoral per fer la consulta. Si no s'avé al procés de negociació, l'Estatut ens dóna competències exclusives per organitzar-la. Això requereix fer una llei, que en els propers mesos estarà enllestida."

- "Hem situat la consulta al 2014, però hem de fer una colla de passes. La primera és aprovar una resolució al Parlament, aquest mes de gener. La següent, dirigir-se al Govern espanyol i, atenent a la llei de consultes del 2010, intentar organitzar la consulta conjuntament. De moment diuen que de cap de les maneres."

- "El més raonable és que en les properes setmanes o mesos es programi una trobada entre el president de la Generalitat i el president espanyol."

- "Tenim tota una sèrie d'instruments que els hem d'orientar de cara al procés que tenim en un doble sentit: teixir aliances a fora i coordinar la presència de catalans a l'exterior per defensar una Catalunya que vol ser per ella mateixa."

- "L'Estat és responsable d'organitzar referèndums. Però l'Estatut dóna competències exclusives a la Generalitat per organitzar consultes, cosa que no tenien els bascos. I és tan senzill com exercir aquestes competències."

- "No s'entendria que, tenint com tenim reconeguda al nostre Estatut la competència per organitzar consultes, no poguéssim fer-ho."

- "Si després de tot això, el TC ho continua prohibint tot i per tot el problema el tindran més ells que nosaltres perquè com s'explica que, tenint reconeguda la competència per organitzar consultes, no en puguem organitzar cap ni de cap mena?"

- "En els últims anys hem demostrat que no desistim col·lectivament com a país i que, cada cop que ens posen un obstacle, busquem la manera de saltar-lo."

- "Estic convençut que a Europa hi ha gent amb conviccions democràtiques. Però tampoc amagarem que hi ha dificultats, que moltes vegades vénen per les dinàmiques dels estats. Ara, possibilitats de trobar aliats n'hi ha."

- "El 2013 pinta pitjor que el 2012, però no vol dir que no ens en puguem sortir. Estem situats en l'escenari de la pressió fiscal més alta de l'Estat espanyol i una de les més altes d'Europa. I ajustos i retallades en la despesa n'hi continuarà havent."

- "Som conscients que la gent està cansada de pagar i de pagar més que els altres. Per això hi ha propostes orientades a sortir d'aquesta situació, que no té ni cap ni peus."

- "L'única despesa que puja, malauradament, és la dels interessos. I això passa perquè es van contreure uns deutes que cal tornar."

- "La despesa social de la Generalitat és menys en termes absoluts perquè hi ha menys diners, però en termes relatius ha crescut respecte a anys anteriors."

- "No s'ha creat cap conselleria nova. Fa dos anys es va passar de 15 a 12 conselleries, amb 11 consellers. Ara l'única diferència és que hi ha 12 consellers. Però no és veritat que aquest sigui el govern més car."

- "El govern espanyol amb determinades decisions que pren ens té a tots bastant desconcertats. Els objectius de dèficit que imposen a les comunitats autònomes que són inassolibles no tenen ni cap ni peus. Això no s'aguanta per enlloc."

- "Fa molta angúnia aquestes informacions que diuen que el Govern espanyol utilitza la policia per finalitats polítiques. Això és propi de repúbliques bananeres. Les últimes setmanes i mesos han passat coses molt estranyes. Hem demanat explicacions per activa i per passiva al ministre de l'Interior, tant públicament com privada, i no se'ns ha donat cap resposta."

- "No comparteixo en absolut aquesta manera de fer política, com la de Ciutadans, que utilitza la difamació com a eina i que pensa que és millor dir-la grossa perquè en quedi alguna cosa."