Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/20131011_Ferran_Mascarell.mp3 Descarrega-te'l Mascarell, optimista perquè “ben aviat” hi hagi DVDs de Disney en català 11/10/2013

131011_Ferran_Mascarell2

El govern treballa per ampliar l’acord amb les distribuïdores perquè hi hagi més cinema en català i ho podria anunciar “ben aviat”. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, confia que “aquell acord de fa dos anys el puguem convertir en un acord definitiu i de llarga durada.” En una entrevista a El món a RAC1 també ha confirmat, com ha avançat RAC1, que es posarà en marxa un fons d’inversió vinculat a l’Institut Català de Finances, de 20 milions d’euros, per “pal·liar les polítiques que es fan en contra l’àmbit cultural” i ha criticat les polítiques dels ministres Wert i Montoro. Considera que “no ajuden gaire al desenvolupament de la cultura”.

Ferran Mascarell també ha dit que:

- [Com és possible que en el 90% de pel·lícules infantils, bàsicament de Disney, no hi trobem l'àudio en català?] “Haurà costat un any de feina, però espero que ben aviat li pugui donar una bona notícia en aquest sentit. Estem treballant molt amb el sector de la distribució.”

- [És possible que Disney pugui fer pistes en català?] “Espero que aquell acord de fa dos anys el puguem convertir en un acord definitiu i de llarga durada.”

- Mascarell confirma “un fons d’inversió vinculat a l’Institut Català de Finances, de 20 milions d’euros, que es posen a disposició de tots aquells àmbits de la cultura que tinguin inversions; la Generalitat farà d’avalador.”

- “És especialment important per pal·liar polítiques generals que es fan en contra el desenvolupament natural de l’àmbit cultural.”

- “L’altra mesura és en relació amb Triodos Bank. Hem arribat a un acord perquè qui tingui subvencions concedides, atès que s’estan pagant amb una mica de retard, aquest banc avanci els diners i permeti que l’entitat o societat cultural pugui desplegar l’activitat sense haver d’esperar el retard del diner públic.”

- “La feina de la política és posar les condicions perquè la creativitat es materialitzi. No jutjar-la.”

- “Els ministres Wert i Montoro no estan ajudant gaire al desenvolupament de la cultura.”

- “Les sales de teatre han perdut mig milió d’espectadors. La punxada és amb el nou IVA.”

- “A Espanya, l’any 2005, es venien 135 milions d’entrades de cinema. Aquest any, no passaran dels 75 milions. A Itàlia, Alemanya, França i la Gran Bretanya, això no passa. La gent que va al cine puja.”

- “Aquí, es combinen moltes coses. Fa falta que es respecti la propietat intel·lectual. Espanya és un dels països amb més pirateria del món. Tampoc hi ajuda gaire si restringeixes les polítiques de suport al cine local. En aquest cas, l’espanyol. I, a més, es fan unes polítiques d’IVA que són contraproduents.”

- “A Espanya, encara hi ha molta gent que es pensa que això del cine i la creativitat tenen a veure amb la distracció. És una manera equivocada d’entendre què és la cultura.”

- “Els països que volen progressar culturalment han de respectar la propietat intel·lectual.”

- “Si hi ha societat civil també hi ha d’haver polítiques de mecenatge.”

- “Les grans institucions del país han vist reduïda aproximadament un 50% l’aportació de l’Estat els últims tres anys. L’Estat concentra les inversions, sobretot, en les tres i quatre institucions que ell considera ‘nacionales’.”

- “El Louvre té el mateix pressupost que el que la Generalitat dedica a tota la política cultural.”

- “Preferiria dir que visc en un estat que això de la cultura s’ho pren seriosament. Històricament l’Estat no ha estat lluït en el desenvolupament cultural.”

- “No s’han fet mai polítiques d’estat treballades amb les autonomies (en aquest cas, Catalunya) per desplegar el cinema, el sector editorial… Treballen amb una visió ideologista. Quan parteixes d’això, les polítiques acaben sent errònies.”

- [Sobre l'incident d'ahir al Parlament] “Tinc la impressió que al Parlament i a la vida política, els arguments queden abandonats pels gestos o per un tipus de representacions que volen buscar més impacte que argumentaris de fons. Cal exigir més argumentacions i menys gesticulació.”

  • Tags:
%s1 / %s2