Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 23 h
L’Espanyol juga a RAC1
Burgos - Espanyol

Mascarell: "Que la rebaixa de l'IVA cultural sigui el més aviat possible"

ferran-mascarell

00:00 06:48
00:00 06:48

Ferran Mascarell demana que la rebaixa de l’IVA cultural sigui “al més aviat possible, perquè ha fet i està fent molt mal”. El conseller de Cultura no fa un “cas especial” a la informació de l’ABC, perquè assegura que “des de fa dos anys” el Ministeri els diu que la reducció està “al caure”. Mascarell calcula que el consum cultural ha reculat un 20% els últims tres anys.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, també ha dit que:

- "No en sé res en detall. Sempre que en parlem amb determinades persones de l'entorn del ministeri de Cultura ens diuen que està al caure, però això ens ho diuen des de fa dos anys. Per tant, no puc fer un cas especial d'aquesta proclama del diari."

- "Que sigui al més aviat possible, perquè ha fet molt mal i n'està fent, i molta gent n'ha patit les dificultats."

- "Serà molt benvingut, encara que sigui en època electoral. Llàstima que sempre es fa igual i sempre s'esperen a circumstàncies com aquesta."

- "Aproximadament, hem calculat que el consum cultural ha baixat en aquests últims 3-4 anys un 20% en forma de llibres o entrades de teatre o cine. Això són molts diners."

- "S'ha produït un conjunt de variables que l'Estat no ha volgut afrontar. Un era el preu de les coses, que l'IVA no ha fet altra cosa que encarir. Aquest IVA ha descapitalitzat moltes empreses. El tercer element que no s'ha resolt és el de la pirateria, que és una característica molt de l'Estat espanyol."

- "Ens ha costat dos anys llargs, gairebé tres, modificar una actitud que des del primer dia era evident que era negativa. No ha tingut cap sentit [aquest augment]."

- "És veritat que hi ha preus que s'han mantingut, perquè les mateixes empreses o productores han internalitzat l'augment de l'IVA i, per tant, han guanyat menys recursos. Però crec que una mica sí que repercutirà en el preu que pagarà el ciutadà."