El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Miquel Iceta: "Ada Colau hagués estat en contra dels Jocs Olímpics"

miquel-iceta

00:00 46:23
00:00 46:23

Miquel Iceta retreu a Ada Colau, candidata de Barcelona en Comú, que renegui dels “governs progressistes” de Barcelona, quan Iniciativa en va formar part. El líder del PSC també està “un punt indignat” per la polèmica amb les estelades, després de saber que Oriol Junqueras no la té penjada a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. D'altra banda, Iceta respecta que Lucía Caram i Teresa Forcades facin política i només té un retret a la monja benedictina: “Em fa por la seva posició sobre les vacunes”.

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, també ha dit que:

- "Sóc partidari que es compleixi la Constitució. Diu que hi ha uns drets florals a preservar, però també diu que els estatuts no poden implicar privilegis econòmics."

- "No tinc res contra el sistema de concert. Sí que estic en contra que el rendiment del sistema de concert i el rendiment del finançament del règim comú sigui tan diferent."

- "Que es compleixi la llei del concert."

- "Cal que la negociació del concert basc, com diu la llei del concert, incorpori l'aspecte de la solidaritat i permeti anar convergint el rendiment dels dos sistemes de finançament."

- "Llavors, Catalunya pujaria."

- "Que hi hagi una convergència dels dos sistemes que puguin prengui la fórmula de pacte fiscal. Un pacte que permeti a les comunitats fer front als serveis públics fonamentals, però que permeti també que les comunitats que més s'esforcen fiscalment es quedin una part d'aquest esforç que fan."

- "El que no es pot perpetuar és la injustícia, la insolidaritat flagrant."

- "No és un problema de disparitat d'opinions [el que passa al PSC]. El problema és d'objectius."

- "És obvi que en un país no es pot mantenir una desigualtat, una insolidaritat, tan gran."

- "Les enquestes tenen efectes. Dir en el sentit literal que importen un rave no és veritat. Les enquestes animen o desanimen els més propis, no tant els votants, sinó els militants."

- "Jo no estic desanimat perquè n'he vist de tots colors."

- "Les enquestes no són dogma de fe. No són sentències. Han de servir als partits per fer-se una idea de com van."

- "L'Ada Colau hagués estat en contra dels Jocs Olímpics."

- "Reivindicar el Pasqual ara és bo que ho fem tots. Això no ho discuteixo. Ara bé, els que estaven al costat del Pasqual quan el Pasqual estava en actiu eren els que eren. I els que feien campanyes en contra eren els que eren."

- "No, [no crec que hi hagi una apropiació indeguda], perquè en la mesura que ho sigui de tothom, no és una apropiació indeguda."

- "A mi, l'únic que em sorprèn és tota la gent que ha d'escoltar constantment l'Ada Colau explicant que la història dels governs progressistes van ser un desastre, quan ells hi van participar. Crec que els hi deu provocar gratera a ells."

- "La gent que nega el passat també em rebenta una mica. Fan injustícia."

- "Barcelona també és el que és per la feina de molta gent, també d'Iniciativa."

- "Jo crec que Iniciativa probablement no tenia cap altra alternativa que afegir-se en aquest moviment. Em sap greu que es deixin dir coses injustes."

- "Probablement Podem és fills del 15-M i està intentant fer una força política de canvi apalancats en això. Encara és d'hora per fer balanç. Però sí que respon a una realitat."

- "Crec que Barcelona necessita un magnífic alcalde o alcaldessa, uns consensos molt amplis, un govern molt sòlid i un accent social molt important. Intentaria treballar per fer això possible."

- "Hem tingut més dificultats a fer llistes."

- "En els pobles, hi ha espai per uns conservadors i uns progressistes i qui arriba tercer té més dificultats. Però el 94% dels catalans podrà votar una candidatura socialista."

- "En molts pobles, la batalla s'establirà entre CiU i ERC, abans hi havia el PSC. Espero que això no sigui per sempre."

- [Sobre les llistes fantasma] "Per què hi ha tant interès que el PSC no es presenti?"

- "El PSC serà el segon partit de Catalunya diumenge a la nit."

- "No és por. Hi ha gent que no es vol presentar per respecte i seny."

- "Diumenge es voten els alcaldes, els equips, els programes de cada poble."

- "Hi ha partits que es pensaven que posant altres temes sobre la taula tindrien un avantatge comparatiu, i això també és legítim."

- "Diumenge a Barcelona es juga qui és l'alcalde, sabent que després s'haurà de pactar, pel que s'apunta que passarà."

- "Amb el tema de les estelades, estic un punt indignat. De cop i volta esbrinem que l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts, que és l'Oriol Junqueras, allà no la posa perquè considera que és una bandera de part. Fa dos anys que ens maregen i ens assenyalen amb el dit per què no posem l'estelada i en casa del herrero cuchillo de palo. És una mica gros. Per això, alguns que pensaven que situar aquests temes els aniria bé, depèn de com ens ha ajudat a ajustar una mica més i al PSC en alguns casos ha fet veritats anticipades. El nostre problema ha estat dir la veritat massa d'hora."

- "Serà molt difícil treure una conclusió política general."

- "A Jordi Martí qui li va treure la targeta vermella va ser la gent que va anar a votar a les primàries. N'hi van treure moltes."

- "Els ajuntaments no són instruments al servei de la independència."

- "La gran crítica que faig a PP i Ciutadans és que sembla que neguin el problema."

- "Si algú em diu que acceptem que això és un problema i ens proposem que en un termini raonable (20 anys) d'anar convergint els rendiments dels dos sistemes de finançament, jo ho firmaria."

- "Hi ha gent que ens vota sense ser necessàriament del PSC."

- "A tothom dels meus els dic que pactin amb qui vulguin. Prefereixo pactes de progrés, que siguin estables i, sobretot, pensats en cada lloc."

- "Crec que Pedro Sánchez serà el proper candidat a la presidència del govern d'Espanya dels socialistes. Després de veure que la gent l'estima, la gent té ganes que li vagi bé. No crec que ningú li posi bastons a les rodes."

- "Pensar que el PP de cop i volta desapareixerà és ingenu. Construir una alternativa requereix temps."

- "Agraeixo a l'Enric Rangel el favor que ha fet a tota la gent de Torredembarra agafant l'Ajuntament en un moment difícil per un cas de presumpta corrupció, que va portar un dies l'alcalde de CiU a la presó. Va fer consens entre diversos partits."

- "Enric, podies haver esperat a dilluns. Tinc un candidat millor que el d'ERC. Si fos de Torredembarra, votaria en Jordi Solé, del PSC."

- [Sobre Caram i Forcades] "Respecto molt a tothom."

- "Cadascú que faci el que cregui convenient. De Forcades el que em fa por és la seva posició sobre les vacunes. Són tots ciutadans. Tenim tots el dret, fins i tot l'obligació, de participar en polític. No crec que algú voti o deixi de votar un partit o un altre en funció de si una monja més o menys coneguda faci campanya."