Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Munté: "Defensaré el procés amb la mateixa dignitat que Mas, Rigau i Ortega"

neus-munte

00:00 29:14
00:00 29:14

Neus Munté es compromet a defensar el procés fins a on calgui: “Ho faré amb la mateixa dignitat que Mas, Rigau i Ortega”. La nova vicepresidenta i portaveu del Govern creu que l’enquesta d’El Periódico demostra que “la claredat respecte al procés obté bona nota”, però igualment reclama “la màxima unitat” a partits i entitats sobiranistes. També assegura que cap càrrec d’Unió dels seus departaments li ha demanat plegar després del divorci de CiU.

Neus Munté, vicepresidenta i portaveu del Govern, i consellera de Benestar Social i Família, també ha dit que:

- "Sí. Les retallades s'han acabat, perquè hem tocat el moll de l’os i no podem anar més enllà."

- "Ho vaig saber [que seria vicepresidenta] molt poques hores abans de ser-ho."

- "Ja fa temps que a Catalunya hi ha un canvi important de tendència i el motor és el procés sobiranista. Crec que s'explica per això que, en qualsevol de les hipòtesis, la llista que aglutina la persona del president de Catalunya apareix en primer lloc. Segurament té més sentit que mai activar aquest turbo, com diu el president, i aconseguir la màxima unitat possible."

- "La claredat respecte al procés obté una bona nota."

- "Hem de treballar per aglutinar la màxima unitat possible entorn les forces sobiranistes i les entitats per tenir una majoria suficient."

- "Necessitem les eines d'un estat per donar resposta als reptes socials i a la crisi. Si això és el que volem, necessitem reforçar al màxim aquest espai i assolir una majoria suficient."

- "L'eix dretes i esquerres passa a un segon terme. El que necessitem són eines, instruments, per fer aquestes polítiques que s'adrecen al progrés, que és un progrés social, que va amb el progrés nacional."

- [Fins a on està disposada a arribar en el procés?] "Com ho va estar la vicepresidenta Ortega, i en la mesura que tots els consellers estiguem compromesos amb aquest procés. Continuar la defensa col·lectiva del president de Catalunya, de la consellera Rigau, de la vicepresidenta Ortega per fer les coses com es fan en democràcia i com ens demanava una àmplia majoria del poble de Catalunya. Continuaré defensant els mateixos objectius, els mateixos principis i amb la mateixa dignitat que ho han fet ells."

- "Les estructures d'estat són un objectiu de primer ordre."

- "Són una tasca col·lectiva, però n'hi ha dues d'imprescindibles: l'Agència Tributària i l'Agència de Protecció Social."

- "Ningú [d'Unió] m'ha demanat de plegar als meus departaments."

- [Respon a les insinuacions d'Andrea Levy sobre una possible proposta de finançament per a Catalunya] "En els darrers anys, hi ha hagut altres anuncis d'una possible oferta per part del govern de l'Estat en matèria de finançament. Encara l'estem esperant."

- "El govern de l'Estat va molt tard a l'hora de respondre a ofertes o plantejaments que s'han fet des de Catalunya. Res de nou sota el sol."

- "Anem molt tard amb el canvi del model de finançament. Clarament, hem passat pantalla respecte a aquella petició de nou pacte fiscal que Artur Mas va portar a Madrid."

- "Estem en una altra fase i moment. Com ha manifestat el president, qualsevol proposta que vingui de l'Estat ha de passar necessàriament per una consulta, per compartir-ho amb totes aquelles forces que estem treballant per les plebiscitàries del 27 de setembre."

- "Sí, [poso la mà al foc que hi haurà eleccions el 27-S]. Res em fa pensar que no sigui així."

- "Sento indignació quan se'ns titlla sense cap mena de prova [de lladres, corruptes i indignes]."

- "Enlloc hem plantejat que treballarem al marge de la llei. Volem assolir una majoria suficient en un marc democràtic."

- "Hem de ser respectuosos, que totes tres [ANC, Òmnium i AMI] reflexionin."

- [Es veu a la "llista amb el/del president"?] "Jo estic a disposició per fer, no fer, ser-hi, no ser-hi."