El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"No hi haurà primàries al PSC"

pere-navarro

00:00 25:37
00:00 25:37

Ho ha confirmat el primer secretari del PSC, Pere Navarro, en una entrevista a El món a RAC1 en què ha justificat que "serà impossible celebrar unes primàries obertes i ciutadanes" perquè "Artur Mas no ens ha donat temps". No s'ha volgut pronunciar sobre si es presentarà com a candidat, però sí que ha explicat que "el candidat s'escollirà en qüestió de dies" i es farà "amb els mecanismes democràtics que s'ha fet sempre al nostre partit". A l'hora de resumir el contingut del programa electoral del PSC, Navarro s'ha fet seu el lema de la Unió Europea "units per la diversitat".Pere Navarro també ha dit que:

- “Amb el temps que ens ha donat el senyor Mas, serà impossible celebrar aquest tipus de primàries.”

- Sobre quan obriran el procés per saber el candidat del PSC: “Estem parlant de dies i no de setmanes, probablement amb el límit màxim d’una setmana.”

- “El candidat del PSC s’escollirà amb els mecanismes democràtics que sempre ha tingut el nostre partit. Ha de ser un mecanisme àgil.”

- “Anunciar unes eleccions desvirtua el debat de política general.”

- “Volem esperar el final del debat per anunciar el sistema d’elecció de candidatures.”

- “El senyor Mas ha portat el país a una situació en què sense la convocatòria d’unes eleccions al Parlament era molt difícil de sortir.”

- “El programa electoral del PSC inclourà una proposta molt clara del que és la relació entre Catalunya i Espanya: que és anar cap a un estat federal i que això implicarà un canvi a la Constitució que haurà de referendar la ciutadania.”

- “Hi ha moltes persones que pensen que la independència els resoldrà tots els seus problemes i la independència amb un govern de dretes no els resoldrà els seus problemes.”

- “Nosaltres encara hem de decidir quin serà el procés d’elecció de candidat o candidata.”

- “El calendari no està tancat. Volem agilitzar els processos.”

- Sobre si es presentarà de candidat: “Jo ja li ho diré quan hàgim obert el procés de candidatures. [...] Hem de ser molt respectuosos amb el temps.”

- “El Sr. Mas ahir va fer una cosa que a mi no em va semblar gens bé. Anunciar unes eleccions desvirtua el debat de política general.”

- Sobre si les eleccions agafen el PSC amb el pas canviat: “El que volíem és que la legislatura durés els 4 anys, que és el que Catalunya necessita. El senyor Mas ha portat el país a una situació en què sense la convocatòria d’unes eleccions al Parlament era molt difícil de sortir.”

- “Demanem la màxima claredat. Ara és el moment de la claredat a l’hora d'expressar el que proposen tots els partits polítics al poble de Catalunya.”

- “CiU-ERC-SI plantegen la independència per a Catalunya i el que cal saber és com hi arribem. ICV encara ho ha d'acabar de definir.”

- “El PSC el que pretén és un estat federal. Avançar sense trencar amb aquest federalisme asimètric. El PP està just a l'altra banda, reclama la recentralització de l'Estat.”

- “El federalisme asimètric és compartir un projecte des de la llibertat de les parts. És un projecte comú en el qual tots hem d'estar còmodes. Aquest és el projecte que volem i és el projecte que volem per a Europa també.”

- “Amb el federalisme asimètric Catalunya tindria més capacitat d'autogovern basada en un acord bilateral amb la resta d’Espanya, més capacitat de diàleg amb la resta de comunitats...”

- “Em faig meu el lema de la Unió Europea: 'units per la diversitat'.”

- “El PP s'haurà de moure, no entén Espanya. Un PP que dóna les culpes de tota la crisi a les comunitats autònomes és un partit que no ha entès quin país té ni cap a on va el futur.”

- Sobre les paraules d’Elena Valenciano rebaixant les tesis de Rubalcaba sobre el federalisme: “El secretari general del PSOE és Rubalcaba.”

- “Federalisme vol dir que hi ha d'haver un pacte entre totes les parts i d'aquest pacte sorgeix la capacitat d'autogovern de cadascun dels estats.”

- “Interpretar la voluntat del poble de Catalunya sempre és difícil perquè el poble de Catalunya és molt divers i plural.”

- “A la resta d’Espanya jo veig molts més federalistes que independentistes.”

- “Quan hi ha hagut un govern del PSOE és quan més ha avançat l'autogovern de Catalunya.”

- “El Partit Socialista ha anat avançant mentre el Partit Popular no ho ha fet.”

- “Si tinguéssim la independència aquest govern continuaria retallant els impostos als rics i continuaria carregant el pes de la crisi a les classes mitjanes.”

- “El problema és que tenim uns governs a Catalunya i Espanya que van en la línia de Merkel. Així és complicat sortir d'aquest pou.”

Joaquim Nadal també ha dit que:

- “Em sembla lògic que el PSC no faci primàries perquè el calendari diu que el 17 d'octubre ja s'han de presentar les llistes a la Junta Electoral. Però espero que hi hagi algun procés participatiu intern perquè, si hi ha més d'un candidat, els militants puguin triar."

- "No sé si Navarro serà el candidat. Crec que ell ho vol ser, però també ho vol Montserrat Tura i veurem com es pronuncien les bases del partit."

- "No sé si Àngel Ros voldrà concórrer o si farà un pas enrere i es voldrà assegurar ser cap de llista per a Lleida i prou. No crec que ho sigui Carme Chacón, però tractant-se del meu partit ja no descarto res.”

- "El gran candidat serà el que triïn els militants del partit. Ha de ser una persona que connecti amb la realitat catalana actual i que engresqui i neutralitzi aquesta onada efervescent i evanescent que ens està envaint."

- "No seré diputat perquè no seré candidat. Puc tancar les llistes que vulgui, però no les tornaré a encapçalar."

- "Sóc un animal polític. Em mantindré actiu en política, faré política, però potser resulta que el que he de fer quan deixi de ser diputat és demanar la reincorporació a la Universitat de Girona i demostrar la normalitat dels viatges d'anada i tornada dels polítics cap a la seva professió."

- "Fa una setmana que vaig dir a Pere Navarro que no volia ser el vicepresident del Parlament per com havien anat les coses i perquè no volia una confrontació amb Higini Clotas. Mai no m'he agafat a la cadira i ara no tenia ganes de perpetuar-me en una cadira que no em pertocava."

- "El PSC ha de donar suport a una consulta sobre la independència de Catalunya. Una altra cosa és quin posicionament ha de prendre. El PSC no ha de ser parapeto de res ni s'ha de postular contra res, sinó que ha d'estar a favor de moltes coses que el poble de Catalunya espera".

quim-nadal

00:00 04:32
00:00 04:32