Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Oriol Junqueras: "El 2016 hauria de ser l'any en què estiguéssim exercint la independència"

oriol-junqueras

00:00 49:58
00:00 49:58

Oriol Junqueras situa el 2016 com l'any en què Catalunya "hauria d'exercir la independència", després d'un procés constituent: "La propera legislatura ha de ser la que faci la constitució catalana". El líder d'ERC també es torna a oferir per entrar al govern “si el president creu que pot ser útil”, cosa que “seria incompatible” amb tornar a ser candidat a alcalde de Sant Vicenç dels Horts, i assegura que dimitirà “si el projecte independentista no obté majoria absoluta”.

Oriol Junqueras, president d’ERC, també ha dit que:

- "És un acord complex, perquè ens posa en un escenari més llarg del que voldríem, però ens permet posar el futur de Catalunya en mans dels catalans en unes eleccions vinculants."

- "És normal que davant la complexitat del repte, hi ha elements molt rellevants. Per exemple, la data. Per això, cal anar cedint i anar-se posant d'acord. També vèiem diferent quina era la millor fórmula per sumar com més gent millor en aquest procés."

- "És evident que aquesta no és la nostra proposta, però és la que hem pactat entre tots. Per tant, és la millor."

- "Estic segur que sí, [que Catalunya està més a prop de la independència]. Tenim una data per a unes eleccions que si els catalans ho volen poden ser decisives per fer la independència. Nosaltres diem que aquestes eleccions han de servir per començar a exercir la independència."

- "Hem d'aprofitar aquest temps per dotar-nos d'estructures d'estat i explicar per què volem la independència."

- "Volem la independència perquè volem fer un nou país. Un país que sigui net i sigui just. Transparent, compromès en la lluita contra la pobresa i contra la corrupció."

- "En aquests vuit mesos intentarem preparar el camí cap a les eleccions i cap a la independència de Catalunya, i a la vegada seguirem defensant que hi ha aspectes socials que cal preservar. La primera defensa l'haurem de fer aquests dies en el debat pressupostari. Hem de fer que els pressupostos siguin els més justos possibles."

- [Sobre les comissions d'investigació] "ERC continuarà treballant per treure'n l'aigua clara, farà el mateix que ha fet fins ara, pressionar per saber la veritat."

- "És evident que la competència de convocar eleccions és del president de la Generalitat. Li hem d'acceptar aquesta condició perquè la competència és seva."

- "Nosaltres sempre hem dit que com abans millor. Però davant la magnitud del repte, ens encanta."

- "Hi ha el compromís que hi hagi un punt en comú, que sigui el full de ruta, que desplegui tot el procés."

- "Aquest full de ruta també es negocia amb altres formacions polítiques. Se n'ha parlat amb la CUP, Iniciativa, EUiA, Òmnium, l'ANC, MES, Avancem... Hi ha elements de consens que ja estan clarament establerts, que són molt importants. Per exemple, que la propera legislatura ha de ser de caràcter constituent."

- "Ho hem de fer tot a l'hora i simultàniament. Hem de guanyar eleccions i que hi hagi majoria. Aquesta majoria ha de declarar la seva voluntat en la constitució del nou Parlament. Simultàniament s'ha d'omplir de contingut a través de les estructures d'estat, posant-les en funcionament, i la redacció d'una constitució, que haurà d'estar ratificada pel Parlament i pels ciutadans de Catalunya."

- "Estic segur que l'any que ve hem d'exercir la independència de Catalunya. El 2016 hauria de ser l'any en què estiguéssim exercint la independència. La nostra obligació és fer-ho com més aviat millor. Com més triguem, és més insuficiència en les eines que necessitem per ajudar els nostres conciutadans."

- "Segur que l'Estat ho posarà tan difícil com podrà. Ho ha fet sempre i recentment n'hem tingut tota mena de proves."

- [Si Mas és inhabilitat, hauria de tirar pel dret?] "Crec que tot el país o la majoria del país ha de fer el possible per alliberar-se d'aquesta mena de sentències injustes que intenten condemnar algú per haver posat unes urnes."

- "Jo procuraria fer tot el possible per obeir la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya, que crec que ha d'estar per sobre de sentències injustes d'uns tribunals de nomenament polític que estan farcits de membres d'uns partits polítics concrets."

- "Estaria molt bé que hi hagi actes unitaris en tot allò que compartim. Si compartim aquest full de ruta, està bé que ho expressem. Si hi ha altres formacions que volen destacar altres elements en comú, seria genial que ho féssim o ho fessin."

- "Vull que a tots aquells amb qui compartim objectius els hi vagi bé."

- "Ho hem dit molts cops. Volem formar part del govern, entrar al govern en la mesura que serveixi per garantir la continuïtat i la culminació del procés. Ahir l'hi vaig tornar a dir [al president]. Em va dir que era una potestat seva, que hi pensaria i que escoltaria la proposta d'algun expert que ERC pogués proposar i que amb la resta ja hi pensaria."

- "No es pot descartar. Depèn del president. Si creu que la presència d'ERC pot ser útil per assegurar alguns d'aquests objectius, suposo que ens cridarà."

- "Estic escollit com a cap de llista per la secció local de Sant Vicenç dels Horts. En principi, aquest compromís hi és i la meva voluntat és ser-hi."

- "Però si haguéssim d'assumir altres responsabilitats, podria ser incompatible."

- "La llibertat municipal és gairebé sagrada. Cada municipi és un món. Cada grup municipal decidirà el que li sembli més oportú."

- "L'aritmètica pot portar a acords bastant complexos, perquè ens podem trobar amb plens municipals amb 7 o 8 partits."

- "En el cas de la concessió de l'ATLL, és evident que es va fer fatal. És una decisió francament millorable."

- "El tema de les llars d'infants és importantíssim. Si depèn de mi, farem que hi hagi més partida pressupostària."

- "Sí, [entraria al govern]."

- "És probable que sí [que dimiteixi] si no s'aconsegueix la majoria absoluta del projecte independentista."

- "Si Podem distorsiona alguna cosa, beneïda distorsió si aquesta és la voluntat dels ciutadans de Catalunya. Entenc que hi hagi molts ciutadans que diguin que la situació és insostenible. Legítimament poden dir que la seva alternativa és Podem. Jo ho respecto."

- "Si fos un ciutadà espanyol, segurament veuria amb molta simpatia la gent de Podem. No sé si els votaria o no, però els veuria amb simpatia."

- [Li va agradar la portada de Charlie Hebdo de fa una setmana?] "Jo crec que tots plegats hauríem de fer una reflexió sobre si la llibertat d'expressió ha de comportar la possibilitat de ferir els sentiments, les sensibilitats, de la gent. La llibertat d'expressió és sagrada i s'ha de defensar, al mateix temps que s'hauria d'intentar utilitzar sense ofendre a ningú. Si es pot fer sense ofendre, millor."

- "Preferiria que no es fessin portades ofensives amb la sensibilitats de molta gent."

- "Hauríem d'intentar no convertir la llibertat d'expressió en una excusa per resultar ofensius amb els altres."