RAC1 migdia
Ara, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora
En Directe
I després, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Oriol Junqueras: "Ens agradaria fer primàries i que votés tothom que fos possible"

junqueras

00:00 46:06
00:00 46:06

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha dit que és partidari de fer primàries per decidir el candidat a les eleccions i que li agradaria que poguessin votar militants, simpatitzants i amics. Considera que seria "molt sa". Junqueras també ha explicat que ERC es manifestarà només per la independència a la marxa de l'Onze de Setembre. Ha aclarit que reclamar el pacte fiscal "només té sentit en la mesura que sigui per construir una hisenda pròpia, que és el primer pas per construir un Estat independent.

Oriol Junqueras també ha dit:

-“M’agradaria ser candidat, però és quelcom que han de decidir els militants d’ERC i seguirà el procés habitual en aquests casos. La meva disposició existeix. No hi he de donar gaires voltes, si m’ho pregunten, contesto i ja està.”

-“No [m’he postulat] per la possibilitat d’unes eleccions anticipades. No sabem si n’hi haurà, això pertoca decidir-ho al president Artur Mas. ERC és un partit modest que intenta estar tan preparat com sigui possible. Veurem si hi ha eleccions anticipades i quan són (algú rumoreja que podrien arriba a ser aquesta tardor).”

-“Em semblaria molt bé que es presentessin altres candidats. Som un partit democràtic i està bé que la gent es pugui presentar.”

-[Sobre la possibilitat de fer primàries] “ERC ja n’ha fet, l’últim candidat a les eleccions espanyoles el vam triar en un procés obert de primàries. Ens agradaria fer primàries? I tant. Qui hauria de poder votar? Tothom que fos possible: militants, amics, simpatitzants... tothom. Em sembla que això és molt sa.”

-[Preguntat sobre si el fet de no ser diputat al Parlament li complica aquest pas] Gens. ERC és un partit modest amb les seves dificultats internes, com qualsevol família. Més que un partit de famílies, ara és una família que és un partit. Estic molt content de l’esforç que fan els militants d’ERC, la seva gent, els seus diputats i els seus alcaldes i regidors.”

-[Preguntat per si ha parlat amb Joan Puigcercós sobre la intenció de ser candidat] “La meva obligació és parlar amb tothom i ho faig gustosament, també amb Puigcercós, amb qui tenim una relació extremament cordial i que ha tingut un paper extraordinari, i n’estic molt i molt content. Amb tots compartim perspectives de futur i el discurs que hem de tenir. El partit demostra una cohesió extraordinària, molta més que la majoria de partits polítics que volten pel nostre país.”

-“Per la vocació de jardiner que estima la terra, puc dir que el jardí d’ERC és el millor dels jardins possibles, les roses fan molta olor, les maduixes són gustoses i tothom s’hi troba molt a gust.”

-“Segons les enquestes, el partit que puja més és ERC, tant en termes absoluts com relatius. No em sorprèn, i m’agradaria que fos molt més. Espero que en això hi hagi alguns mèrits propis, i també hi deu haver algun demèrit de la feina que fan altres partits.”

-[Sobre el paper de SI]. “No hi ha ningú nacionalment més radical que jo mateix i que la gent d’ERC. Impossible.”

-“Si tinguéssim majoria absoluta al Parlament, faríem una declaració unilateral d’independència i s’hauria acabat la discussió, ja està. Com que no en tenim, hem d’intentar convèncer els que tenen prou diputats per fer-ho. Si no podem, els hem de convèncer que, com a mínim, facin un referèndum. Si no podem, com a mínim els volem convèncer de tenir una Hisenda pròpia, que és una eina importantíssima en la construcció d’un estat independent, de la futura república independent catalana. Si no som capaços de convence’ls d’això, estarem a l’oposició i en contra del govern.”

-“Hem de tenir una Hisenda pròpia ara. La gent ha de poder veure que l’estem fent, que l’estem construint.”

-“Som un partit independentista, i l’Onze de Setembre sortirem a demanar la independència del nostre país, només faltaria. Perquè qualsevol altra cosa seria una bogeria, un acte d’inconsciència. Tothom sap que, tard o d’hora, necessitarem la independència.”

-“ERC només es manifesta per la independència, i el pacte fiscal només té sentit en la mesura que sigui per construir una Hisenda pròpia, que és el primer pas per construir un Estat independent. Si no és per això, no cal que ens vinguin a buscar, perquè no hi serem. ERC no caminarà per un camí que sabem que no té sortida.”

-“La carrera per la construcció d’un estat independent es caracteritza pel fet que hi ha d’arribar la majoria del país, per això ERC intenta arrossegar la majoria del país: el Govern, CiU, ERC, ICV, els sindicats, empresaris, aturats, ajuntaments, municipis, entitats...”

-“Amb el PSC segur que no ens en vam sortir gens, és una evidència. Però ho hem de continuar intentant.”

-“ERC ha pagat preus altíssims per fer allò que estava convençuda que havia de fer i que era el millor per al país.”

-“Establim condicions clares de com ha de ser un pacte, i són les mateixes per qualsevol partit. Hi estic d’acord [això fa gairebé impossible un pacte amb el PSC]. El posicionament del PSC no fa bé al país.”

-“Estem en una democràcia o alguna cosa que s’hi assembla. Els ciutadans amb els seus vots hauran de decidir a qui confien el futur del país. Som tots nosaltres, amb cadascun dels nostres vots, els que decidim la composició de forces, i hem d’utilitzar aquesta arma per decidir el futur del país.”

-“Guanyem molta capacitat de convenciment si anem junts.”

-“Sóc alcalde de Sant Vicenç dels Horts i n’estic encantat, me’n sento molt content i orgullós, i el meu objectiu és continuar-ho sent.”