Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Pernando Barrena assegura que, "amb el temps", els etarres demanaran perdó a les víctimes: "Tot arribarà"

pernando-barrena

00:00 22:14
00:00 22:14

Pernando Barrena, exportaveu de Batasuna, demana als estats espanyol i francès que facin un gest després de la declaració d'ETA. Barrena creu que s'haurien d'acostar els presos d'ETA i amnistiar els presos polítics.

Pernando Barrena, exportaveu de Batasuna, també ha dit que:

- "El proper pas l'han de fer el govern espanyol i francès, han d'abordar l'agenda de la conferència, que no ha de tenir continguts polítics."

- "El procés de resolució ha de ser el punt final del conflicte basc."

- "Hi ha punts clau: la situació dels presoners. Estan privats de llibertat per motivació política."

- "El govern espanyol hauria de posar fi a la política penitenciària dels últims vint anys, que no té res a veure amb la llei penitenciària en vigor: primer, un acostament dels presos. I, si volem tancar el procés i anar cap al diàleg, s'ha de posar en llibertat el col·lectiu de presos polítics bascos. És inevitable."

- "Em sembla que el concepte del perdó no és atribuïble a la discussió de l'àmbit polític. És més aviat un concepte relacionat amb l'ètica, la moral, la religió..."

- "A nosaltres no ens faltarà ni motivació ni voluntat a l'hora de demanar perdó, però no volem que passi desapercebut que hi ha una necessitat d'abordar-ho amb valentia i generositat per totes les parts. I dic per totes les parts."

- "Estem disposats a tot el que sigui necessari, tot, però sempre entès des d'un conflicte de caràcter multilateral. Per nosaltres no hi ha hagut mai víctimes de primera i segona."

- "L'activitat armada d'ETA s'ha acabat definitivament i sense marxa enrere."

- "La meva percepció personal que no hi haurà escissions a ETA."

- "Per descomptat que lamento les víctimes [dels atemptats d'ETA] i les víctimes en general. I crec que tota l'esquerra abertzale també."

- Sobre si els presos d'ETA demanaran perdó: "Amb el temps, tot arribarà. Vull pensar que aquestes persones estan desitjant passar pàgina."

- "La nostra decisió és irreversible."