Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/140604_alcaldes.mp3 Descarrega-te'l “Que la futura princesa Elionor no utilitzi els títols catalans” 04/06/2014

Els alcaldes Carles Puigdemont, Ramon Royes, Josep Andreu Domingo i Josep Maria Roigé prefereixen que la futura princesa Elionor no utilitzi els quatre títols catalans que heretarà: princesa de Girona, Duquessa de Montblanc, Comtessa de Cervera i Senyora de Balaguer. Consideren que “no té cap sentit”. D’altra banda, l’Ajuntament de Girona despenjarà el retrat dels reis actuals “quan deixin de ser-ho”.

Els alcaldes de Girona, Montblanc, Cervera i Balaguer també han dit que:

- Carles Puigdemont (CiU): “El títol el té vulguem o no vulguem. [...] Nosaltres no traiem ni posem títols.”

- “L’any 81 es va votar per unanimitat una moció promoguda pel regidor de la UCD i el del PSUC, que demanava a la casa reial que vingués a investir el príncep Felip com a príncep de Girona. Això avui és impensable, no passarà. De l’Ajuntament de Girona no sortirà cap petició com la que va sortir el 1981. No crec que es vulgui potenciar el títol de princesa.”

- “No es farà cap pas per demanar que utilitzi aquest títol ni se la convidarà a cap acte d’investidura com es va fer l’any 90 amb el príncep.”

- Josep Andreu (ERC): “A Montblanc, l’any passat, ja vam aprovar per unanimitat que es deixés d’utilitzar el títol de duc de Montblanc. Creiem que aquests títols es van abolir amb el decret de nova planta. Preferiríem que ens deixessin en aquest tema i anar avançant de mica en mica amb el dret a decidir i la consulta del 9 de novembre.”

- Ramon Royes (CiU): “La monarquia és una expressió desfasada i anacrònica. Ens hem sentit molt maltractats per la monarquia, que és la màxim representació de l’Estat espanyol. No té cap sentit que sigui comte de Cervera.”

- “Proposaré una moció perquè el príncep renunciï al títol i no l’utilitzi.”

- Josep M. Roigé (CiU): “L’any passat, ja vam demanar al príncep que no fes ús del títol, ja que enteníem que la situació entre l’Estat espanyol i Catalunya era la que políticament era, i aquest títol no tenia lloc. No ens sentíem representats per aquest títol. Som ciutadans lliures i no ens sentim subordinats per ningú.”

Si fos diputat de CiU al Congrés, què votaria en la votació de la llei orgànica sobre la successió?

- Roigé: “La successió ha de tenir un reglament, que l’Estat espanyol faci el que vulgui. Però si hi hagués certa pretensió que es pot canviar la Constitució per això també es pot canviar perquè el poble de Catalunya pugui votar, seria un bon moment per fer les dues coses.”

- Royes: “El més adequat seria l’abstenció, nosaltres no hi pintem res.”

- Puigdemont: “Votar no a acceptar l’abdicació del rei pot fer pensar que estem en contra que el rei abdiqui, que voldríem que continués.”

- “D’aquí a unes setmanes farem campanya pel sí-sí. Té sentit que ara ens involucrem en un afer que exigeix màxim respecte? Seria partidari de l’abstenció, que faci èmfasi amb el respecte escrupolós del dret a decidir dels espanyols i respecte al principi de no-ingerència en els afers d’un estat que és el nostre aliat i amb qui volem tenir unes excel•lents relacions.”

Quants cops ha vingut el príncep al seu municipi?

- Roigé: “El príncep ha estat a Balaguer una sola vegada.”

- Royes: “Una vegada, a l’abril de l’any 90.”

- Andreu: “A Montblanc va venir l’any 96.”

- Puigdemont: “D’aquí a tres setmanes, teòricament, hauria de tornar a venir. Imagino que si ve, vindrà com a rei.”

Tenen cap retrat del rei a l’Ajuntament?

- Puigdemont: “Hi ha els actuals reis. Però quan deixin de ser reis, deixaran de ser-hi. No tindrà sentit. I és difícil que hi hagi un retrat dels nous, perquè el que hi ha ara són uns olis, de quan els reis eren molt joves, avui gairebé irreconeixibles. No crec que es repeteixi.”

- Andreu: “No tenim cap quadre, ni cap estàtua, de la casa reial.”

- Royes: “A Cervera, diria que sí que hi ha el retrat del rei.”

- Roigé: “A Balaguer no hi tenim cap retrat. Difícilment el tornarem a col·locar.”

  • Tags:
%s1 / %s2