El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Retirat el projecte que fulminava el Servei Meteorològic de Catalunya

santi-vila

00:00 10:16
00:00 10:16

El conseller de Territori i Sostenibilitat confirma que "el Ministeri retira el projecte de llei" que preveia eliminar el Servei Meteorològic de Catalunya. Santi Vila qualifica l'avantprojecte de llei de "falsa alarma" i admet que l'Agència Estatal de Meteorologia "ha volgut anar molt ràpid i massa lluny". El conseller Vila conclou que "hem tancat en sec un propòsit que tenia una mala intenció recentralitzadora, i que desmuntava una estructura d'estat a la qual no podem renunciar".

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, també ha dit que:

- "Ahir a la nit vam acordar amb el secretari d'estat que és un avantprojecte que es retira. Només és una especulació de l'AEMET. Han anat molt més lluny del que podien anar."

- "Des del Ministeri m'han confirmat que no tenen cap interès de violentar el nostre marc competencial. Han ordenat que es retiri el que només era un document de reflexió."

- "Seria un disbarat, absolutament inadmissible, que un servei meteorològic com el de Catalunya, que té prestigi internacional, pogués ser qüestionat per un procés recentralitzador."

- "Falsa alarma. El Ministeri ha ordenat que es retiri el projecte de llei i es consideri només un document d'anàlisi."

- "Sempre hi ha una part interessada a complicar la vida més del que ja ho està. Els han fet una mala jugada política a la gent del Ministeri."

- "Aquest matí el secretari d'estat m'ha confirmat i m'ha donat la garantia absoluta que el projecte de llei no tirava endavant."

- "La reflexió només servirà per millorar els problemes de coordinació que tenen en el conjunt de l'Estat quan es produeixen situacions de risc, i no és el cas de Catalunya."

- "Algú de l'AEMET va voler anar molt ràpid i molt lluny amb aquest avantprojecte."

- "Més enllà dels judicis d'intencions, en aquests moments no es posa en cap moment en qüestió el present i el futur del SMC i tenim la confirmació formal del Ministeri. Sota cap circumstància es violentarà l'activitat del SMC."

- "Hem tancat en sec un propòsit que tenia una mala intenció recentralitzadora, i que desmuntava una estructura d'estat a la qual no podem renunciar."

- "Hi ha una confusió sovint interessada sobre el que pot ser un procés de racionalització. Això té una connotació política de reconeixement d'identitats que no té res a veure amb l'objectiu de ser eficients. Quan es barregen, el despropòsit està servit. És el que ha passat amb el projecte de llei que plantejava l'AEMET."

- "Ni el mateix Ministeri s'ha fet seva aquesta proposta perquè ha vist que era un disbarat."

- "El carril VAO necessita millorar. No és just que no l'optimitzem més."

- "Està projectat un altre carril VAO a l'accés sud de Barcelona. El farem, però aquest té un pressupost de 9 milions d'euros [no de 80 milions, com el que ja està construït]."