Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/151104_irene_rigau.mp3 Descarrega-te'l Rigau tornarà a l’escola 04/11/2015

151104_irene_rigau

Irene Rigau vol fer de mestra a una escola que queda “molt a prop del Parlament” quan deixi de ser consellera. La titular en funcions d’Ensenyament diu que ja ho té tot a punt per demanar la “compatibilitat” del paper de diputada amb el de professora. D’altra banda, li “estranya” el debat sobre l’excés de deures: “El que no pot ser és que el nen faci els deures a les 9 del vespre, després d’haver anar a esgrima. Això sí que és dur”.

Irene Rigau, consellera en funcions d’Ensenyament, també ha dit que:

- “No comentaré suposicions de textos que s’omplen amb filtracions.”

- “Crec que ahir va quedar molt clar que és una qüestió de la qual cal passar pàgina i vam passar pàgina. El que t’obliga un fet com aquest és haver d’acceptar la duresa de la situació que ja està implícita en la pròpia política. Si m’he compromès a no desvetllar què passa a dins del govern, no puc afirmar ni desmentir el que alguns diuen que vaig dir.”

- [Sobre les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP] “S’estan esdeveniment com es poden esdevenir, perquè la situació és complexa.”

- “L’última paraula la té el president. Tots els consellers vam parlar amb el president abans de les eleccions.”

- “En principi, hi havia un criteri de diputat o conseller, excepte la vicepresidenta. Jo en sóc conscient quan vaig a la llista. Però també li haig de dir que el quadre de comandament per preparar l’inici del curs vinent marca que les màquines es posen en marxa a mitjans d’octubre. Jo ja les he posat en marxa per poder-les traspassar a qui calgui quan el president ho cregui oportú.”

- “Que ningú és indispensable és una gran evidència. A mi m’agrada la pràctica educativa, m’agrada molt la gestió educativa i m’agrada la política educativa com a matèria d’estudi. Per tant, sigui com sigui, continuaré vinculada a l’educació.”

- “M’agradaria acabar el període actiu tal com el vaig començar. El vaig començar de mestra i m’agradaria viure en directe què vol dir avui en dia ensenyar a llegir i escriure bé.”

- “Tinc l’escola pensada, molt a prop del Parlament, per poder ser compatible si és el cas que em quedés de diputada. Tinc els papers de la compatibilitat ja estudiats per demanar-ho.”

- “Amb el nou ministre, el to és molt diferent. [...] En política, les formes són importants.”

- “Cinc anys seguits [de consellera] crec que poden haver ajudat a donar coherència a una línia compartida per una majoria del Parlament, que és la que va aprovar la LEC.”

- “Els sindicats, en el món de l’ensenyament, s’han de reinventar. Cal que hi hagi un organisme que defensi els interessos dels professors, però continuen tenint una estructura com si l’educació estigués centralitzada i van a negociar a l’administració les decisions que afecten en el centre de caràcter laboral. Després, van començar a debatre coses que no els tocava.”

- “S’han de replantejar la presència als centres i la manera de distribuir-se les hores d’alliberament. Pel que fa a la seva intervenció en la política educativa, ja tenim el Parlament de Catalunya.”

DEURES

- “Aquest vídeo no m’ha agradat. Comparar la jornada d’un treballador amb la d’un alumne m’ha semblat una distorsió. A ningú li preocupa que estiguin tres hores enganxats a la televisió?”

- “A Finlàndia no posen deures perquè arriben a casa i hi ha una hora llarga de lectura familiar. És una pràctica habitual diària. A Catalunya, si no marques que llegeixin el capítol d’un llibre cada dia a casa, hi ha moltíssima gent que no llegiria.”

- “Els deures no es posen perquè es facin amb els pares. Els deures es posen perquè les disciplines acadèmiques s’aprenen a l’escola, però hi ha activitats de repàs de caràcter aplicatiu que és bo que es facin amb certa immediatesa, hi ha activitats que requereixen entrenament repetitiu…”

- “L’entrenament repetitiu no passa res perquè es faci a casa. També demanem que els pares demostrin interès, no que facin els deures.”

- “M’estranya una mica aquest debat quan hi ha una gran idealització de les activitats extraescolars. El que no pot ser és que el nen faci els deures a les 9 del vespre, després d’haver anar a esgrima. Això sí que és dur.”

- “Ara que parlem de la racionalització horària, a mi no em faria res pensar en un model d’escola que comencés a les 9 i acabés a les 3 o 2/4 de 4 i portés incorporat el dinar per a tothom i hi hagués unes hores d’estudi dins d’aquest període.”

- “El nostre problema no ha estat el salarial. La selecció dels futurs docents és la clau. Jo crec que els mestres han de ser tots bons. Dir que un és més bo que l’altre pot crear una dinàmica que impossibiliti avançar.”

- “A mi m’agrada més parla de substituir una legalitat per una altra. No conec a cap pare que estigués content que la consellera desobeís, però el seu fill no tingués el títol de graduat escolar i no pogués passar a batxillerat. Aquell dia em trobarà tan estupenda? Hem de ser realistes.”

- “Canviar una legalitat per una altra és bastant més estimulant que dir que desobeeixes, excepte que hi hagi un acte que sigui d’una potència política molt gran per un tema que tingui una validesa democràtica amb un suport social molt gran, i que això es pugui gestionar com un cop sec.”

- “Les limitacions pressupostàries és el que m’ha incomodat més com a consellera.”

- “M’ha satisfet molt veure que el TSJC decidís no seguir cridant a declarar persones que havia demanat l’acusació particular. Penso que pot acabar bé.”

  • Tags:
%s1 / %s2