Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

Sánchez o Rajoy? Tot obert 02/03/2016

160302_Villegas_Levy_Domenech

L’endemà del discurs del líder del PSOE, Pedro Sánchez, en el debat d’investidura al Congrés, valorem la seva intervenció i l’oferta que té per a Catalunya amb José Manuel Villegas, portaveu adjunt del grup de Ciutadans; Xavier Domènech, diputat d’En Comú Podem, i Andrea Levy, vicesecretària d’Estudis i Programes del PP.

El portaveu de Ciutadans al Congrés, José Manuel Villegas, també ha dit que:

- “Hi ha dues opcions: o convencem el PP que s’abstingui i no posi pals a les rodes, o segurament haurem d’anar a noves eleccions.”

- “Seguirem treballant perquè hi pugui haver un govern plenament reformista a Espanya.”

- “El PP haurà de fer aquesta reflexió [si ha de canviar de líder]. Mantenim que Mariano Rajoy no és la persona més idònia per liderar una etapa que ha d’estar marcada per les reformes i la regeneració democràtica. Són dues idees que no casen bé amb la figura de Rajoy.”

- “Hem firmat un bon acord, assumible en un percentatge altíssim pel PP i per la majoria dels seus votants. Un programa reformista i moderat. [...] Creiem que el PP hauria de deixar que es desbloquegés la situació i que s’iniciés un govern que posés en marxa les profundes reformes que necessita Espanya.”

- “Hem firmat un pacte de govern, i el nostre compromís és amb aquest programa. El vot de la resta de partits no ha d’afectar. No acceptarem que s’adaptin compromisos contradictoris amb l’acord escrit. El nostre compromís és amb el que hi ha escrit.”

- Sobre si l’acord és en contra de la immersió: “Efectivament. [...] El document és molt clar: parla de bilingüisme i trilingüisme, on hi ha un llengua cooficial. I parla de ponderació. [...] Defensem un model que que creiem que és més eficient, el trilingüisme.”

- Sobre les corrides de toros: “Estem en contra del maltracta animal. Això no implica automàticament la prohibició dels toros.”

- De la crisi de convivència a Catalunya: “Al carrer no hi ha una crisi entre les persones. Els últims anys sí que s’ha tensat més la situació, i hi hagi hagut més enfrontaments, però òbviament no hi ha enfrontaments. Però sí que hi ha actituds que afavoreixen aquesta situació. Quan des de les institucions es fa una crida a no respectar les lleis és un risc greu per la convivència.”

- Sobre la desconnexió de Catalunya amb Espanya: “És una expressió. Hi ha una part de Catalunya que no està d’acord com funciona Espanya. [...] Hem de posar-nos a treballar perquè Espanya funcioni millor i sigui més atractiva, i perquè Catalunya funcioni millor.”

- “No hem parlat [del repartiment de càrrecs]. Estem disposats a entrar al govern. [...] Treballem per tenir un president de govern amb un programa reformista. Si guanya Sánchez estem disposats a entrar, però no està ni parlat ni decidit.”

- “[En cas d'un govern PSOE-Ciutadans] No farem un ministeri especial per Catalunya, hi haurà un ministeri d’administracions públiques. Però la nostra fórmula és un projecte reformista nacional espanyol.”

- “Volem un projecte reformista on s’hi puguin reenganxar bona part dels catalans que han desconnectat.”

El diputat d’En Comú Podem al Congrés Xavier Domènech també ha dit que:

- “[Després d'escoltar Pedro Sánchez] És un no com una Casa Pairal [a la investidura]. L’expressió està ben trobada.”

- “Ja veurem la reflexió que farem la setmana que ve, però el discurs d’ahir no va canviar absolutament res.”

- “Ara mateix és un pacte [PSOE-C's] que admet una lectura molt limitada per part de les esquerres, i una lectura bastant àmplia per part de les polítiques neoliberals.”

- “És un pacte que expressa molt clarament la contradicció de voler presentar això com una proposta de govern d’esquerres pactat amb un partir que mai s’ha autoproclamat d’esquerres.”

- “No se si anem a eleccions. Anem a dos mesos llargs i intensos, on veurem dues investidures més.”

- “Crec que Ciutadans farà un “quiebro” del pacte i anirà cap a un pacte amb el PP. I posteriorment, després d’aquest fracàs, anirem a una tercera investidura, que serà la real, i que desconec com serà.”

- “Hi ha dos dirigents politics que en poden sortir cremats: Pedro Sánchez i Albert Rivera poden aspirar a viure unes setmanes de gloria. No crec que vagi gaire més enllà. En el cas de Rivera, li falta molt recorregut per ser el Suárez del segle XXI. Està configurant un partit amb uns principis que ’si no agraden en té d’altres’. I ho veurem aviat.”

- “Aspirem a poder construir un govern alternatiu, però les bases del principi són molt dolentes.”

- “A Catalunya Pedro Sánchez és l’home invisible. El gran drama del PSOE és que va demostrar ahir que no té missatge per Catalunya. I la pretensió de voler configurar un govern progressista i d’esquerres d’esquena a Catalunya és una pretensió que històricament és fallida.”

- “En aquests moments es pretén fer allò que és impossible, negar-se a seure amb altres partits catalans i pensar que des d’això pots configurar un govern del canvi. Per això acaba com acaba, amb Ciutadans.”

- “Estaré uns 10 minuts al faristol. Surto per parlar de Catalunya.”

- “[El discurs se centrarà en] el tema del dret a decidir, i la pretensió de conformar un govern a Espanya que sigui progressista i d’esquenes a Catalunya és impossible.”

- “La impossibilitat manisfesta de construir una alternativa per Catalunya per cap dels grans partits de govern indica que el sistema polític espanyol té un problema i un forat negre gravíssim.”

- Sobre la crisi de convivència a Catalunya: “Em vaig posar les mans al cap la primera vegada. A la tercera vegada vaig pensar que viu en una altra galàxia. [...] Té un problema alhora d’entendre la profunditat de la crisi política que es viu en aquests moments en la relació entre Catalunya i Espanya.”

- “La contraoferta que va fer el PSOE aquesta última setmana era tan insubstancial que era difícil que no hi hagués una unanimitat entre els grups de Podem.”

- “Hi ha un debat d’investidura que només posa de manifest un pacte amb Ciutadans. Ha estat un discurs d’investidura que els anys 90 al PSOE li havia funcionat prou bé, i d’això ha fa 30 anys.”

- “Vendre’s com l’alternativa al PP per aconseguir vots es contesta fàcilment perquè els resultats han deixat ben clar que amb aquesta idea han obtingut els pitjors resultats de la seva història. Si volen seguir per aquest camí, ells sabran.”

La vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, també ha dit que:

- “Ahir vaig conèixer Josep Antoni Duran i Lleida. No el coneixia. Va preguntar qui era la noia que tenia al costat. No sabia ni qui era. Em va dir que estava molt desconnectat de l’actualitat.”

- Sobre el discurs d’investidura: “El vaig trobar molt cursi al principi. Estava ple de frases pomposes i recurrents. La primera part va ser bastant de divagar i sense dir res.”

- “No se si per falta d’experiència o per falta de voluntat, perquè sap que això no és un discurs d’investidura.”

- “No va aprofitar el temps per buscant la confiança de la càmera. Només va anar fent aclucades d’ulls a Ciutadans i Podem. Va ser poc concís en el que hauria de ser un discurs d’investidura, que és un projecte polític.”

- “El Walking Dead avui és Pedro Sánchez perquè sap que no serà investit president.”

- “La setmana que ve és quan començarà realment el joc.”

- “El temps de Sánchez és curt, s’acaba avui la funció. I Mariano Rajoy ara la continua.”

- “Mariano Rajoy seguirà oferint el que ha ofert fins ara, l’acord que pot donar més estabilitat, el de PP-PSOE-C’s. Esperem que una vegada fracassi Sánchez, sigui Sánchez o un altre entengui que aquesta és la única coalició possible.”

- “Si hi ha voluntat d’acord hi haurà president.”

- “És important no tenir trinxeres ideològiques i sectàries. És bo parlar d’ideologies com a configurador de projectes polítiques.”

- “Si hi ha un nou temps a la política, potser que el comencem a aplicar sense posar vetos ni línies vermelles.”

- “No [Rivera no està agafant la bandera dels moderats i centristes]. El primer que ha fet ha estat anar amb el partit socialista. Ho vam dir en campanya que votar Ciutadans era identificar-se amb el partit socialista.”

- “S’ha de respectar el sentit de la democràcia, i que sigui líder d’un govern aquell que ha guanyat les eleccions.”

  • Tags:
%s1 / %s2