Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/20130730_Santi_Vila.mp3 Descarrega-te'l Santi Vila: “La reunió del Consell de l’Aigua va ser un desastre monumental” 30/07/2013

Santi Vila

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha explicat que la reunió del Consell de l’Aigua va ser un desastre monumental i que la lliçó que se n’extreu és que l’Espanya de les autonomies no té solució. El conseller ha parlat de les retallades i ha assegurat que “estem al límit i no podem anar més enllà”.

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, també ha dit que:

- “Em ruboritza i ahir em va molestar moltíssim constatar la indiferència de les autonomies respecte al delta de l’Ebre.”

- “No hi ha possibilitat de fer el bé a la comunitat en general i que les posicions deixin de ser interessades.”

- “Quan vas a reunions on hi ha totes les comunitats autònomes constates que això de l’Espanya de les autonomies és un despropòsit monumental. Es perd la perspectiva de l’interès general i cadascú mira només pel seu jardí.”

- “La necessitat de dotar-nos d’un pla hidrològic ve de Brussel·les. En clau interna, ho tenim fet, a Catalunya. Al conjunt de l’Estat, no. És motiu de felicitació que s’hi hagin posat, ja estava bé la broma. Una altra cosa és que hagin estat incapaços de redactar uns plans amb criteris del segle XXI.”

- “El que no pot ser és que el cabal ecològic de l’Ebre només es garanteixi si sobra recurs. No fer-ho significa que estem disposats a carregar-nos el Delta.”

[Sobre els pressupostos i la polèmica pel límit de dèficit]:

- “Al Govern de Catalunya no estem disposats a carregar-nos-ho tot i ens hem imposat uns límits que no traspassarem. No podem fer pagar als catalans una decisió política que no compartim.”

- “Més enlla dels esforços que ja s’han fet, difícilment en podem fer més. Al nostre departament, des del 2010 s’ha reduït un 40% el pressupost.”

- “Aquest darrer bienni a Catalunya s’han fet uns ajustos monumentals. Els hem fet tot i acreditar acadèmicament que l’esforç fiscal que fem els catalans és molt i molt gran. La nostra gent ha patit uns ajustos que tenen conseqüències en els serveis que reben. Estem en els nostres límits, no podem anar més enllà, i és una situació injusta que s’ha de corregir.”

- “Tenim un gran problema de sobreendeutament. A Catalunya les coses no s’han fet bé. D’aquí al 2020, tenim milers de milions d’euros a tornar. És una llosa molt forta.”

[Sobre el procés sobiranista]:

- “La voluntat del govern és de diàleg i de concertació. La resta és soroll.”

- “L’única possibilitat per a persones com jo, que som moderades, és carregar-nos de raó. Per a nosaltres no quedarà, i fins a l’últim segon mirarem de ser dialogants i de concertar les coses.”

- “Hi ha molts catalans que ho viuen amb por i amb temença. Perquè aquest procés tingui la màxima solvència ens hem de carregar de raó. I estic molt content de constatar que el president Mas ho fa cada dia.”

- “Meteocat ha estat una eina molt útil en el passat, ho és en el present, i ho ha de ser en el futur. És una veritable estructura d’estat. Agradi o no al Govern espanyol, és un servei que mantindrem.”

[Sobre la tragèdia de Galícia]:

- “Espanya ha fet un esforç molt gran per millorar la seva xarxa d’infraestructures, però els accidents hi poden ser.”

- “Ha estat horrorós, un dels moments més negres de la història mundial del ferrocarril.”

- “Les mesures de seguretat mai no s’han d’escatimar, però sempre hi haurà un marge per a l’error humà.”

- “La xarxa ferroviària de Catalunya té uns nivells de seguretat altíssims, i la possibilitat que passi una cosa així és molt remota, tot i que al conjunt de l’Estat també. És un d’aquells aspectes imponderables.”

[Sobre els incendis]:

- “En la mesura que, avui dia, gestionar el bosc no és rendible, costa molt fer una acció preventiva. Un dels objectius és millorar els incentius per fer una millor gestió de tota la massa forestal: iniciatives de gestió d’energia, biomassa o cordons preventius a l’entorn de sòls urbans i dels nuclis habitats.”

[Sobre la xarxa de Rodalia]:

- “El servei de Rodalia necessita millorar en conjunt. A l’entorn dels túnels de Sants necessitem poder reforçar molt els sistemes de seguretat i de senyalització. Estem en una situació de col·lapse.”

  • Tags:
%s1 / %s2