Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

"Un grup de veïns fa més que el Parlament"

francesc-homs

00:00 31:39
00:00 31:39

El conseller de Presidència, Francesc Homs, considera que, després de la suspensió temporal de la declaració de sobirania demostra que "pot fer més coses una comunitat de veïns que el Parlament de Catalunya”. Homs ha anunciat una bateria de mesures legals del govern per fer front a la suspensió. I ha avisat el PP que "la tècnica que ‘el que no m’agrada ho recorro' no resol els problemes, els incrementa", però manté la voluntat de diàleg".En una entrevista a El món a RAC1, el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha dit que:

- “La suspensió temporal del TC no ha canviat res. Hem de fer el nostre camí. No ens hem de sorprendre. Continuarem defensant la legalitat i la legitimitat de les nostres accions.”

- “La suspensió és una resolució de contingut polític. Estic encuriosit per saber què hem de suspendre. El PP fa una resolució política d’una resolució jurídica. Costa saber entendre què queda suspès. Si no és que ens conviden que ens puguem expressar, que seria inconstitucional.”

- “Tens la sensació que pot fer més coses una comunitat de veïns que el Parlament de Catalunya. Ens conviden a reduir la nostra feina a quants estan a favor i en contra de resolucions polítiques. Les regles de la democràcia són fixar objectius i treballar per aconseguir-los. Fixi's si tenim arguments legals.”

- “L’aprovació d’una comissió pel dret a decidir ha coincidit en el temps, però no és una resposta al TC. Estava a l'ordre del dia aprovar-ho. És un pas més. Fa anys deien que el concert econòmic no hi cabia, i ara diuen que el dret a decidir no hi cap. El PP bé que va fixar els seus arguments llavors. Ara no."

- “El que l'ànim ens demana en algun moment ho hem d'asserenar. Això forma part de la nostra força. Hem de fer les coses tranquil·lament. No ens hem d'atabalar. Veurem el desenllaç. Des del punt de vista jurídic estic molt encuriosit. Tenim una bateria a punt per defensar els arguments de la Generalitat davant de l'estat.”

-“La idea del diàleg continua. I tant! L'atzucac en què estem passa per obrir una via de diàleg. El PP es pensa que per utilitzar una visió determinada de la llei resoldrà els problemes. La tècnica que el que no m'agrada ho recorro no resol els problemes, els incrementa.”

- “Farem resolucions formals i materials a la suspensió. Des del punt de vista formal del que és una resolució del parlament i que representa en l'elaboració d'una llei. I des del punt de vista material, la resolució està inspirada en l'Estatut. I respectant el principi de legalitat”.

- “A Catalunya no tenim un model de finançament que ens entrin els diners a xorro. No sé com ho farà el Sr. Monago. No tenim capacitat normativa, avui per avui. Si Monago pot donar subvencions és que disposa d'uns diners que no sap que fer i es pot permetre el luxe de donar diners a qui vulgui”.

- “Tot passa avui, i tenim 900.000 aturats. Després d'haver-ho intentat resoldre les coses per la via del diàleg, en aquest context hem de fer el que tinguem a l'abast per assolir l'objectiu d'un estat propi”.

- “Ara no estic en condicions de respondre si cal una llista de concentració per anar a Europa”.

- “Hem plantejat fer un govern de concentració, que sumi el màxim de forces possibles. La combinació de l'asfíxia govern espanyol, i la crisi dóna arguments perquè ho demanem. A Alemanya van donar resultats positius”.

- “Crec que a Catalunya estem obligats a fer les coses el més ben fetes possibles i amb els arguments que tenim a l'abast. Igualment hem d'actuar davant d'aquest Tribunal Constitucional. La predisposició al diàleg la mantindrem fins el dia del judici final”.

- “Del reportatge de TV3 em va cridar l'atenció que la majoria dels que defensava l'estat propi no ho feia fa uns anys. L'estat espanyol els ha anat decantant”.

- “Per aconseguir un límit de dèficit determinat no ens vendrem l'ànima al diable”.

- “Nosaltres no som culpables del que passa en relació als efectes arbitraris que planteja el govern espanyol. L’únic responsable que no puguem pagar les pagues extres és el govern espanyol i els diners que ens deu. Quan et deuen 8.000 milions d'euros tu no pots assumir que no pagues per culpa teva. Quan el model de finançament és injust tu no pots dir que es culpa dels catalans”.

- “Jo no he vist cap enquesta que digui aquest resultat. Amb tots els errors estem centrats a servir el mandat del poble de Catalunya, encara que ens pogués fer abaixar vots”.

xavier-arbos

00:00 05:54
00:00 05:54