Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://racalacarta.com/audio/audios_elmon/140307_Artur_Mas.mp3 Descarrega-te'l “Veure’s amb Mariano Rajoy i no parlar de la consulta seria com una reunió de zombis” 07/03/2014

El president Artur Mas s’ha mostrat “disponible” per veure’s amb el president Mariano Rajoy “en qualsevol moment, i sense condicions pel que fa al contingut de la reunió” però considera que “seria una reunió entre zombis” si no parlés de la consulta. Artur Mas ha respost als que comparen Catalunya amb Ucraïna afirmant que “la distància entre Crimea i Catalunya és molt gran, tan gran com que la que hi ha entre l’Estat espanyol i el Regne Unit”. El president ha replicat les balances fiscals d’Extremadura assegurant que “la ignorància acostuma a ser molt atrevida”. El president de la Generalitat ha demanat als partits que superin “l’obsessió estètica i la mirada curta”. Mas considera que “com més diversa sigui la foto, millor perquè des de fora, han de veure la força d’aquest procés”.

Artur Mas, president de la Generalitat, també ha dit que:

- “Jo tinc clar què passarà abans del 9 de novembre. El 10, fins que no acabi el 9, no sabrem com l’hem d’enfocar.”

- “Jo convocaré la consulta i, per tant, el poble de Catalunya serà cridat a les urnes. Això passarà aquest any i ho faré dins d’un marc legal.”

- “Hem fet tot el possible per intentar-la acordar.”

- “En aquests moments no preveig com una probabilitat alta [que el Govern espanyol deixi votar].”

- “S’ha de visualitzar alguna cosa el dia 9 [si el Govern espanyol no ens deixa votar].”

- “La consulta es farà en aquesta legislatura i hem fixat la data del 9 de novembre del 2014. Hi ha tres opcions per fer-la dins d’un marc legal: que l’estat l’autoritzi, que sembla que serà que no; a través de la llei de consultes del Parlament que s’està fent en aquests moments, o bé la convocatòria d’unes eleccions. Si la gent respon en aquelles eleccions amb un sí massiu, la consulta s’ha guanyat.”

- “Si ens arriben a anul•lar la llei de consultes seria molt gros, seria una alcaldada total.”

- “El 9 de novembre difícilment hi haurà eleccions avançades.”

- “Ara, però, si ens posem a parlar d’eleccions, ens equivocaríem del tot. Si en parléssim, despistaríem a tothom, perquè la gent es pensaria que hi ha eleccions. Jo no prefereixo que el 9 de novembre hi hagi eleccions. Jo vull la consulta.”

- “[El cens] m’agradaria que fos al més ampli possible. [Si pot ser a partir dels 16 anys], millor.”

- “Fa uns quants mesos [que no parlo amb Rajoy].”

- “Li he fet arribar alguns missatges per dir-li que estic disponible per anar-lo a veure a Madrid i indirectament la resposta que he rebut és que no vol.”

- “Estic disponible per veure’m amb el president Rajoy en qualsevol moment, i sense condicions pel que fa al contingut de la reunió.”

- “Què em dirien si hi parlés i no d’això [de la consulta]. Seria una reunió entre zombis.”

- “Rajoy posa una condició [retirar la consulta], que sap que no es pot complir. Jo tinc un mandat del poble de Catalunya per fer el que estic fent.”

- “La distància entre Crimea i Catalunya és molt gran, tan gran com que la que hi ha entre l’Estat espanyol i el Regne Unit.”

- “A Europa, s’està movent molta gent per dir que no, en contra de Rússia, perquè el que està passant a Crimea no és un govern legitimat per les urnes, a diferència de Catalunya. Allà no hi ha un clar escenari de democràcia i llibertat. A Catalunya, sí”.

- “Alguns [líders europeus] ens han respost a la carta. El màxim que pots aspirar en les respostes és que hi hagi comprensió i tolerància respecte al procés.”

- “Catalunya continua estant mal finançada. Amb l’últim acord, el del tripartit del 2009, seguim sent els tercers a aportar i els desens a rebre. És evident, estem mal finançats.”

- “No tenim cap dada [de les balances fiscals que ha de publicar el Govern espanyol].”

- “Prefereixo no opinar. No hem d’anar fent la gara-gara al president extremeny. Només li diré una cosa: la ignorància acostuma a ser molt atrevida.”

- “Quan et jugues la qualitat de la sanitat, del sistema educatiu, dels serveis socials bàsics i del sentit de la desigualtat d’un país, entre que no t’agradi apujar impostos i jugar-te tot això, els acabes apujant. Evidentment que quan puguem els abaixarem.”

- “Les noves retallades sí [que s'han acabat]. El que hem de fer és obtenir 2.000 milions d’euros de rendiment del patrimoni. Si no ho féssim, sí que hi hauria d’haver retallades. Espero que s’aconsegueixi.”

- “[Amb l'informe de la UDEF en plena campanya electoral] hi ha molta guerra bruta i demostra que no et pots refiar de l’Estat. Per tant, si l’Estat pot arribar a fer això, vol dir que pot arribar a jugar brut i no te’n pots refiar.”

- “L’estat manté una ofensiva per desmuntar l’autogovern. No només a Catalunya, a tot arreu. Qui protesta? Bàsicament protesta Catalunya.”

- “Això és premeditat. Hi ha una majoria del PP, sovint amb la connivència del Partit Socialista, per recentralitzar l’Estat espanyol i desmuntar l’estat de les autonomies.”

- “Catalunya està actuant en defensa pròpia per evitar aquest desmuntatge de l’autogovern.”

- “Jo era clarament partidari [que hi hagués una coalició unitària a Europa]. Si explico per què no ha estat possible, només crearé un enrenou entre les forces que estan a favor d’aquest procés. No em puc permetre un error greu en aquest sentit.”

- “De totes les coses que hem de fer, n’hem de parlar discretament. Ara hem d’intentar que hi hagi un punt clar del programa d’Europa que quedi clar que anem a Europa també a defensar la consulta del 9 de novembre.”

- “Els partits han de superar dues temptacions: l’obsessió estètica (que tot el que fem quedi bé), que en aquests moments no és possible, i han de superar la mirada curta. Del que es tracta és que a fora vegin la força d’aquest procés. Com més diversa sigui la foto, millor, perquè vist des de fora vol dir que ens ho creiem. És un tema transversal de la societat catalana.”

- “No cal que ens barallem a Catalunya per això [el pla hidrològic]. El problema és que a fora de la conca de l’Ebre s’han quedat un munt d’aigua que no necessiten. Desgraciadament és una de les coses que no podem decidir.”

- “No m’agrada la reforma de la llei de l’avortament. És una regressió.”

- “S’han d’ajudar els comerços històrics perquè no tanquin. Són part significativa del paisatge cultural i comercial.”

- “Espero que sí que s’acabi fent el Barcelona World.”

- [Sobre la rebaixa d'impostos pel Barcelona World] “Si volem aquesta inversió i mantenir el lideratge turístic, estem disposats a fer alguna cosa que sí que estan disposats a fer molt a prop nostre? No podem oblidar tampoc que en aquest país seguim tenint un 22% d’atur i hem de seguir fent també coses extraordinàries.”

- “Sí, [estic a favor de la dació en pagament]. Així ho hem defensat al Congrés.”

- “No és només el burca o el nicab, és qualsevol element que tapi la cara. Sóc partidari de mantenir el valor cultural de cara descoberta.”

- “[El cas Millet] ja hauria d’haver estat tancat.”

- [Sobre TV3 i Catalunya Ràdio] “L’últim esforç que s’ha de fer és que dins d’un conveni nou que s’ha de signar hi ha d’haver una última fase d’ajustament salarial, perquè s’ha fet tot la resta. Si ho tanquem bé, a diferència d’altres, nosaltres podrem seguir tenint una televisió i ràdios públiques de molt alta qualitat. Ara el Govern no està en condicions de crear uns diners que no té. Estem escanyats.”

- “El sr. Cardenal va fer bé amb l’article [publicat a El País]. Li agraeixo el coratge de parlar clar.”

- [Sobre economia]. “Sí, s’han de seguir fent reformes.”

- “Quan l’Estat es posa a fer reformes, les fan respecte als altres, però ells no reformen res.”

- “En aquests 3 anys, hem suprimit o fusionat un 30% d’organismes públics. El govern espanyol pràcticament no ha fet res.”

- “Si fa dos o tres anys, s’hagués fet una negociació seriosa, les coses haurien estat diferents. Amb el no de l’Estatut i el no del Pacte Fiscal, la gent al final ha dit que no ens queda cap altre camí.”

- “No té sentit una consulta a tot Espanya, a menys que no fos per la reforma de la Constitució. S’imagina que amb la remodelació del camp del Barça, votessin els socis del Madrid?”

  • Tags:
%s1 / %s2