RAC1 migdia
Ara, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora
En Directe
I després, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Xavier Crespo: "Mai he rebut cap sobre"

xavier-crespo

00:00 41:13
00:00 41:13

L’exalcalde de Lloret i diputat de CiU, Xavier Crespo, assegura que no va rebre cap sobre d'Andrei Petrov, però sí que li va pagar un viatge a Rússia. Crespo afirma que quan estava a l'Ajuntament “ni tan sols rebien” els empresaris russos quan “ens ensumàvem” que podien pertànyer a interessos obscurs. A l’entrevista hi ha intervingut Marc Fuertes, portaveu del Moviment Independent de Lloret, que ha acusat el president del Club Hoquei Lloret: “Perarnau feia de correu entre Petrov i Crespo”.

En una entrevista a El món a RAC1, Xavier Crespo, exalcalde Lloret i diputat de CiU, ha dit que:

- "[Petrov] era representant d'una empresa russa. Me'l van presentar quan jo era alcalde per fer un negoci a Lloret. L'empresa que representava havia comprat l'antiga plaça de braus. El conveni urbanístic es va fer amb la propietat, i tenia l'aprovació de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat."

- "Mai no he rebut cap sobre."

- "Les filtracions que s'han publicat són un delicte. El diari Ara parla de 30.000 euros cada trimestre en sobres. Miri, saben quina és aquesta quantitat? És un patrocini de 90.000 euros anuals que es va pactar de 10.000 € al futbol i de 20.000 € a l'hoquei patins. I no era tant! Penseu que el pressupost de l'OK Lliga, quan jo era president, arribava a 400.000 euros anuals, perquè teníem moltes fitxes i molts entrenadors. Aquest senyor ho pagava tot al president, [Joan Lluís Perarnau]. Sempre pagava amb taló i s'ingressava al banc."

- "No vaig rebre cap regal de Petrov."

- "Jo vaig viatjar amb ell a Rússia perquè volia saber fins a quin punt aquesta empresa tenia capacitat per fer un projecte a Lloret. L'empresa formava part del grup Gazprom i es dedicava a fer manteniment de gasoductes. El viatge el va pagar ell. Jo vaig ser un dia a Rússia."

- "De sospitós res. Jo com a alcalde em preocupava dels clubs esportius, que ho han passat molt malament, i de totes les altres entitats."

- "[Marc Fuertes ] es va dedicar des de fa anys a difamar-me a mi i la meva família. Tot i saber que el camí seria lent i complicat, vaig creure que el camí era defensar-me en el jutjat."

- "Això ve des de fa 20 anys amb aquest senyor i la seva família contra la família de la meva dona. La seva família tenia un servei públic de transports amb l'Ajuntament i per abandonament van perdre la concessió del carrilet turístic a Lloret. Aquella concessió del carrilet li van retirar just quan jo entrava d'alcalde. Allà va començar tot."

- "Quan diuen coses particulars greus de mi, els nanos ho pateixen. La meva dona va posar la denúncia en nom del meu fill i d'ella. El meu fill ara té 17 anys, però va passar mesos sense anar a l'escola, només per examinar-se hi anava, i treia notes excel·lents."

- "[Marc Fuertes] està imputat, i jo no. Aquesta setmana ha de tornar al jutjat per saltar-se les mesures cautelars. Quan això ha afectat els meus, i l'Ajuntament, em veig obligat a defensar-me fins al final. Que digui si té llicència la seva empresa. O com va renovar les concessions amb Girona. Que ensenyi el número de treballadors de l'Ajuntament de Palafrugell. Ell té els draps bruts a casa seva. Que ho digui a la Justícia."

- "No sé si existeix la màfia russa a casa nostra."

- "Des de la meva responsabilitat com a alcalde, quan hem ensumat que podia ser una qüestió com aquesta [de màfia] ni els hem rebut."

- "Quan vaig ser a Rússia em va fer la sensació que era una empresa d'estat, que era govern. Era del grup Gazprom. Feien manteniment i neteja de gasoductes. Pel tracte i la comitiva em va fer la sensació que era govern."

- "Conec l'afer de la màfia russa el dia que la Guàrdia Civil intervé l'Ajuntament de Lloret. Formalment no m'han cridat a declarar. Ahir a les 12 de la nit em posava a disposició de l'Audiència pel que sigui."

- "[Que el meu entorn se n'hagi beneficiat ] és mentida. El meu entorn és la dona i els fills. Jo no puc dir si altra gent ho ha fet."

- "Aquesta documentació ja l'han vist al TSJC i al Jutjat de Blanes. Ara no entenc per què passa a l'Audiència."

- "Poso la mà al foc, i tot el meu cos, pel president de l'Hoquei Lloret."

- "Jo no he dit que tota la culpa sigui seva [de Marc Fuertes]. Totes les investigacions mereixen el màxim respecte. El que sigui ho ha de dir la Justícia. Aquesta empresa és a Lloret des del 1990. Que jo conegui té la plaça de braus, i altres dues finques (on hi havia l'antic hotel Blanca Aurora, i a l'entrada de Lloret, a prop del Condis). El centre comercial, que era de l'empresa Zuloeta, l'Ajuntament és propietari d'un 65%, i la resta va quedar a mans d'aquest senyor [Petrov] i té algunes botigues obertes i d'altres de tancades."

-"Fa anys que he posat aquestes querelles [contra Fuertes]."

- "Aquest senyor [Petrov] se'm va presentar de professió dentista. I em va dir que era representant d'una empresa, que jo em vaig oferir a veure."

- "Respecte al tema de la sanitat que va sortir un informe d'un síndic de comptes, això va acabar amb una sentència ferma i arxivada que va desestimar tots els punts. Si vol, li faré arribar la sentència."

- "L'informe de la sindicatura hi és. L'única cosa que em van retreure és que jo no havia demanat formalment al ple la compatibilitat."

- "Jo vaig entrar en política com a independent. Com una experiència que el mes de juny farà 10 anys. No li dic que no [hagi pensat a plegar]. Amb l'experiència d'alcalde m'hi vaig deixar la pell. Vivia millor, em guanyava millor la vida quan era metge. Però haig de defensar tot el que he fet. No em tiraré enrere i em defensaré de tots els que em volen tirar merda. Aquests sobres són mentida. Jo no m'he enriquit. I això es pot comprovar."

- "[No vaig ser número 2 de Felip Puig perquè] veient aquestes qüestions ara estic segur que en aquell moment ja hi devia haver rumors que estava sent investigat. Mai van perdre la confiança amb mi ni Felip Puig, ni el president, ni en el partit."

- "Em quedo al·lucinat. Jo no estic a l'Ajuntament."

- "Des que [Marc Fuertes] va entrar a Lloret, va entrar un càncer."

- "No és veritat que els russos aparquin on vulguin."

- "[Marc Fuertes] té una llista on els 6 primers no s'han presentat i els han hagut de substituir. Està espatllant la vida política de Lloret."

A l'entrevista, hem creuat Marc Fuertes, portaveu del Moviment Independent de Lloret.

- "El que hauria de fer [Crespo] seria explicar la veritat i no manipular-la. Això està provocat per quan el seu cotxe es va encreuar amb el meu en un semàfor, i va obligar la Guàrdia Urbana que em fessin un control d'alcoholèmia. Deia que el seguia. Hauria d'explicar la veritat. Parlar de la meva família, i d'afers de quan jo tenia 15 anys no té sentit. Som un grup a l'oposició i volem mirar pels interessos del poble. La sanitat, can Juncadella, i..."

- "Falta a la veritat [Sr. Crespo] i es posa nerviós. En totes les querelles que ha anat interposant fins i tot va demanar que tanquessin la impremta que imprimia el butlletí durant 5 anys. O que el nostre butlletí fos requisat. El jutge no en va fer cas. Ell va crear una altra querella i aquesta setmana haurem d'anar a declarar. El jutge ens va demanar que retiréssim alguns butlletins del web, i els vam retirar tots."

- "Jo sóc imputat, no culpable. Si el motiu són possibles irregularitats, o algú calumnia o s'ha d'investigar. El que surt a les primeres planes dels diaris no sóc jo. L'Audiència no em vincula amb cap trama de màfia russa."

- "Sembla més innocent del que és. Que expliqui que els russos tenen un centenar de finques a Lloret. Moltes empreses el conviden a dinar al Botafumeiro? O el conviden a vitajar a Rússia? Creu que existeix o hi havia alguna sospita d'irregularitat?"

- "El senyor Pernanau feia de correu entre Petrov i el senyor Crespo. Vostè s'hauria d'atrevir amb El Periódico, si ha publicat una calúmnia."

- "Tota la investigació l'ha portat l'Audiència Nacional. Aquesta situació va fer que el Jutjat de Blanes decidís retornar-ho a l'Audiència. Això és totalment fals."

- "Si el que diuen els mitjans és fals, que es querelli. Jo el que faria no és posar-me a disposició de l'Audiència, sinó querellar-me. Per part meva tinc proves de tractes de favor amb particulars i empreses de Lloret, i està tot molt ben explicat. No sóc tan inconscient."

- "A mi, com a regidor, el tema de la màfia russa no em preocupa. Em preocupa la gestió de l'equip de govern perquè jo he estat escollit per fiscalitzar-lo. Jo no conec les empreses del senyor Petrov i no sé si la màfia russa blanqueja diners a Lloret."

- "Si el senyor Turull hi confia tant no s'entén que no el nomenessin. Potser no ho fan per perdre la seva condició d'aforat. Al nostre entendre estem al començament d'una història molt llarga. El que s'ha dit als mitjans que l'Ajuntament va col·laborar amb la policia no és cert. Hi ha documentació per aportar."

- "La policia va demanar diferent documentació i l'Ajuntament no la va aportar. Això va passar divendres i està en secret de sumari. El fet de la informació ho sé com a regidor. Hi ha funcionaris que eren allà."

- "No tinc relació estreta amb la Guàrdia Civil. Fa dos anys que investiguem el que passa a Lloret. Publiquem els butlletins. La GC investiga Lloret i es posa en contacte amb nosaltres. No ens han passat informació. El contacte que tinc amb ells ve perquè parlen amb nosaltres per saber si sabem alguna cosa."

crespo-fuertes

00:00 32:12
00:00 32:12