Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://racalacarta.com/audio/audios_elmon/120612_Xavier_Sala_Martin.mp3 Descarrega-te'l Xavier Sala i Martín: “El rescat el pagarem els contribuents” 12/06/2012

120221_Xavier_Sala_Martin

És la conclusió del catedràtic d’Economia de la Universitat de Columbia, Xavier Sala i Martín, que assegura que “és una solució decebedora perquè dissabte es podria haver acabat la crisi si Europa hagués decidit nacionalitzar els bancs dolents”. Tot i això, per Sala i Martín “la bona notícia és que amb el rescat el preu de salvar la banca serà menor que si no hi hagués hagut el rescat”. També qualifica de “nefast” l’intent del govern espanyol de negar el rescat i ha atribuït la urgència de l’operació a “qüestions polítiques” i no pas econòmiques.Xavier Sala i Martín també ha dit que:

- “No hi hauria d’haver debat sobre el tema. És un rescat i a la vegada també és un préstec.”

- “És una solució decebedora. Dissabte es podria haver acabat la crisi si Europa hagués decidit nacionalitzar els bancs dolents, i no tot el sistema bancari espanyol. [...] No s’ha arribat a la decisió correcta.”

- “El govern espanyol hauria hagut de demanar crèdit si hagués volgut salvar els bancs a un preu molt alt, i això hauria estat molt car per als contribuents.”

- “Hauríem d’haver deixat petar els bancs quan eren petits i no fer invents com Bankia.”

- “El govern s’endeuta. A partir d’aquell moment el govern passa a ser propietari d’una part del banc i d’aquí a uns anys se la vendrà.”

- “La notícia del cap de setmana és bona perquè el preu d’aquest rescat serà menor que si no hi hagués hagut el rescat.”

- “Ara, el regne d’Espanya té un deute un 10% més gran que fa quatre dies. I això ens afectarà a tots.”

- “Des de la UE, ens van enviar dos missatges contradictoris sobre si els interessos del crèdit computarien com a deute o no. [...] Encara no queda clar.”

- “Un problema addicional depèn de com es financi aquest rescat, perquè si es crea un nou fons els que ja han prestat diners a l’Estat espanyol cobrarien més tard i això faria explotar la prima de risc.”

- “La urgència del rescat no era necessària si no es tenen en compte els factors polítics. [...] Tot es va fer amb massa presses per por que s’ajunti al pànic de la setmana que ve amb Grècia.”

- “L’objectiu era posar un tallafocs a l’economia espanyola. Però ho han fet tan malament que no han convençut ningú.”

- “L’intent de negació del rescat del govern espanyol ha estat nefast.”

- “El que s’ha fet ara és posar negre sobre blanc el que ja sabíem. La culpa va ser del govern de Zapatero, que es va comprometre a salvar els bancs.”

- “El rescat el pagaran els contribuents.”

- Del possible corralito a Grècia: “No se per què ho fan, però és possible que si en les últimes hores Europa veu que els que guanyaran les eleccions són els que no volen complir les condicions imposades, i es traurien els diners en massa de Grècia.”

- “Seria catastròfic si passa això [si treuen els diners massivament de Grècia].”

  • Tags:
%s1 / %s2