Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/150226_Irene_Rigau.mp3 Descarrega-te'l Irene Rigau: “La catequesi es fa a la parròquia i no a l’escola” 26/02/2015

150226_Irene_Rigau

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, confia que l’església catalana aconsegueixi reconduir els canvis en la matèria de religió. Espera que tinguin “una visió més ajustada a la realitat social”. Defensa, això sí, que la cultura religiosa és necessària a l’escola. També és crític el fundador i portaveu d’Església Plural, Josep Torrens, que assegura que ni al papa Francesc li agradaria la nova assignatura de religió: “Perjudica la recuperació de l’Església”.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, també ha dit que:

- “Hem de ser conscients que l’Estat va prendre uns acords amb la Santa Seu el 1979 sobre quatre punts, un dels quals era l’ensenyament, i, ara com ara, mantenen aquests acords. Eren 4 punts importants que en aquell moment van signar i, fins ara, s’han mantingut.”

- “Com a Govern de Catalunya hem d’esperar que l’església catalana i les delegacions diocesanes que tenen un estil diferent d’actuar del que surt en aquest BOE facin arribar la seva visió del tema. Coneixent-los, i veient l’equip de professors, espero que puguin tenir una visió més ajustada a la realitat social. La realitat social i cultural de Catalunya és poc coincident amb l’enfocament del que apareix en el BOE.”

- “L’escola pública a Catalunya és laica com a tal. És l’única de tot l’estat que està definida així i es reconeix el dret dels pares a sol·licitar formació religiosa com a matèria optativa.”

- “A nivell general, també hi ha la preocupació de l’analfabetisme religió de les noves generacions.”

- “El repte és com incorporar la religió en la formació integral de la persona i, després, que cadascú decideixi si milita o no milita.”

- “Sempre hem estat partidaris que la catequesi es faci a la parròquia i no a l’escola.”

- “La majoria de països ofereixen formació religiosa.”

- “La religió ha d’estar present en l’educació de les persones, perquè forma part de la seva formació integral. [...] Ara bé, elements catequètics i d’una densitat molt gran de contingut, no crec que estigui a l’alçada de l’esforç intel·lectual i de la capacitat que es requereix als alumnes en altres matèries. Em sembla més d’estudi d’alt nivell, quasi teològic.”

- “Tenim ponts de diàleg amb l’església catalana des de sempre, no només ara amb aquest govern.”

- “L’any passat, un 13% van demanar educació religiosa a l’entrada del sistema a l’escola pública.”

- “Havent-hi ara un entorn i una presència diversa religiosament parlant, i fins i tot unes conductes que si no s’entenen poden dificultar el respecte o la integració, més que mai és necessari en el nostres centres la cultura religiosa. El que és evident és que no hi ha d’haver catequesi.”

- “L’analfabetisme religiós l’hem de combatre també.”

- “Estem convençuts que l’església catalana es posicionarà d’una manera més contextualitzada en relació a aquest contingut.”

- [Sobre la decisió del TC d'anul·lar la llei de consultes] “No ha estat una gran sorpresa. És lamentable confirmar que van tancant totes les portes i, per tant, donen una alta validesa al 27 de setembre.”

- “Et fan sentir la supeditació de l’Estat d’una manera molt dura. Això encara enforteix les posicions col•lectives de Catalunya.”

- “La distància cada vegada és més llunyana i la temperatura més freda.”

- [Sobre Jordi Pujol] “Amb un sentiment de preocupació fonda, perquè l’obra del president Pujol és indiscutible històricament. [...] Em sap greu que hi ha qui vol obviar tot això. D’altra banda, allò que de gran vas aprenent que les persones no són perfectes, ens afecta perquè hem estimat el president Pujol. Com a persona, confirmo la meva estima personal i la decepció, per tant, en alguns punts és més profunda que en altra gent. Per exemple, en la coherència del discurs i la pràctica.”

- “No, [no m'imaginava res de tot això quan era consellera].”

- “L’ideal continua viu i ha de tenir la possibilitat, amb el temps, de resituar-se, explicar-se i fer-se entendre una mica més. Crec que mentre estigui ens mans de la justícia, hem de ser molt prudents també.”

- [Sobre la querella pel 9-N] “No en sé res. Va fent el seu curs.”

- “Malgrat tot, jo confio en la justícia. Jo treballo amb tota normalitat. Al matí, quan m’aixeco, no hi penso. Sé que estem en bones mans.”

Josep Torrens, fundador i portaveu d’Església Plural, també ha dit que:

- “És un decret totalment rebutjable perquè atempta contra la llibertat de les persones.”

- “És un decret antievangèlic, perquè és contrari a la manera com Jesús va situar el seu missatge.”

- “És perjudicial per a la mateixa Església en un moment en què l’Església, de la mà del papa Francesc, està recuperant interès social.”

- “Aquest tipus de decisions perjudica la recuperació del prestigi de la mateixa Església, que ha fet el papa Francesc.”

- “Jo crec que sí [que el papa Francesc es posaria les mans al cap]. La reforma que ell pretén impulsar va en una línia contrària. El Papa parla de convèncer i no d’imposar, i aquí el que fan és imposar uns continguts.”

- “Cal una cultura religiosa, evidentment, i més en aquests moments en què el tema religiós està molt viu per tal d’afavorir l’entesa entre les diferents religions i també per entendre la nostra societat. A més a més, cal ajudar i desenvolupar la dimensió espiritual de la persona. Això, però, no ha d’anar lligat a cap religió concreta. Però és evident que és contrari a aquest esperit imposar uns continguts doctrinals.”

- “La Conferència Episcopal Espanyola s’ha d’acostar al jovent per la via del convenciment, l’exemple i missatges atractius, no per la via de la imposició i de continguts allunyats de com la joventut pot entendre la relació entre la seva vida i la religió.”

  • Tags:
%s1 / %s2