El Barça Femení a RAC1
Ara, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea
En Directe
I després, de 16 a 17 h
Superesports
amb Xavi Puig

Convergència i Unió avança cap a la majoria absoluta

Clica aquí per descarregar l'informe en format pdf

Convergència i Unió avança cap a la majoria absoluta segons el Racòmetre, l'enquesta a mil catalans que l'empresa Feedback ha fet per a RAC1.

Quan falta un mes per a les eleccions, CiU trauria entre 65 i 66 diputats, i es quedaria a només 2 de la majoria. L'avanç que ha fet la federació respecte al Racòmetre anterior és sobretot a costa del PSC i del PP, que van a la baixa. El PSC tindria els pitjors resultats de la seva història, i baixaria dels 37 actuals a 27 o 28. El PP capgira la tendència a l'alça que tenia i ara en canvi perdria un escó respecte a les últimes eleccions: de 14 a 13. Tot i això passaria a ser la tercera força del Parlament. Esquerra Republicana frena la caiguda lliure respecte al mes passat: perdria entre 9 i 10 diputats (de 21 passaria a 11 o 12). Iniciativa perdria d'1 a 3 diputats i estaria entre els 9 i els 11. Ciutadans guanyaria un escó més, fins als quatre. Solidaritat, el partit de Joan Laporta, augmenta la forquilla (podria no tenir representació parlamentària però respecte a la darrera enquesta del Racòmetre, del 27 de setembre, podria tenir un diputat més) i es mou entre 0 i 4. Cap altre partit obtindria representació. El vot en blanc arribaria al 6 per cent, és a dir, gairebé el doble en percentatge que Ciutadans i a prop del d'Esquerra. Un 22 per cent dels enquestats encara no ha decidit el seu vot. D'aquests un 39,2 per cent diu que està decebut amb la política, un 39 per cent diu que dependrà de les propostes i un 26 per cent diu que no confia en cap partit polític. Només un 1'3 per cent diu que és pels casos de corrupció. La participació a les eleccions seria del 54%, 2 punts menys que el 2006.

Respecte al Racòmetre anterior, de fa un mes, CiU augmentaria en dos diputats. El PSC continuaria la seva decadència i en perdria tres. El PP, que pujava al Racòmetre de setembre fins als 15 o 16 escons, en perdria ara de cop dos o fins i tot tres. Esquerra tallaria l'hemorràgia i en remuntaria un. Iniciativa en perdria un. Ciutadans consolidaria un quart escó. La projecció de Laporta podria augmentar fins a un quart diputat, en aquest cas a Tarragona que se sumarien als 3 de Barcelona.

Un Joan Laporta que és el tercer polític en grau de coneixement per a la gent. El primer és José Montilla. El segon, Artur Mas. Tercer, Joan Laporta. I el quart Joan Puigcercós.

Pel que fa a la valoració dels candidats, el que treu millor nota és Artur Mas, que és l'únic que aprova, amb un 5’39. El segon és José Montilla, amb un 4’58. El tercer és Joan Herrera, amb un 4’4. El quart és Joan Puigcercós, amb un 4’30. I cinquè, atenció, Joan Carretero amb un 3’66; seguit per Montserrat Nebrera amb un 3,64. Joan Laporta és el pitjor valorat, per darrere d'Albert Rivera, d'Alícia Sànchez-Camacho (que és la vuitena), o, fins i tot, de Josep Anglada.

En canvi a la pregunta de quin d'aquests polítics creu que avui defensa millor els interessos de la gent com vostè? Cap d'ells és un 32, 4 per cent (l'evident desafecció), Artur Mas tindria un 26,7 per cent, Montilla 14,2, Herrera és tercer amb un 14,2 per cent i Joan Laporta seria el quart per davant de Joan Puigcercós, Alícia Sanchez-Camacho, Joan Carretero o Albert Rivera.

Tornant als escons, si ho mirem per demarcacions, a Barcelona CiU tindria entre 8 i 9 escons més que fa 4 anys. El PSC en perdria entre 5 i 6, el PP en perdria un, Iniciativa un altre, de 6 a 5, Esquerra en perdria 5 i baixaria d'11 a 6 i passaria a ser cinquena força a Barcelona, Ciutadans guanyaria un quart i Solidaritat està entre 0 i 3.

A Girona, CiU amb Santi Vila al capdavant pujaria tres diputats, de 7 a 10, en perdria un el PSC, es quedaria igual el PP, que perdria el que li donava l'últim Racòmetre, baixaria dos Esquerra, de quatre a dos, i Iniciativa es quedaria amb el que té.

A Tarragona, tres escons més per a CiU, de 7 a 10; en perdria dos el PSC de 5 a 3; no es mou el PP, que es queda amb els 2 que té; un menys per a Esquerra, que baixaria a dos i Iniciativa podria perdre el que té i passar aquest al primer de la llista de Solidaritat a les comarques tarragonines.

I a Lleida, augment potent de CiU de 7 a 10 a les llistes que lidera Albert Batalla; en perdria un el PSC, de tres a dos; igual resultat per al PP, que conservaria el diputat que té; Esquerra en perdria un o dos, mentre que Iniciativa podria quedar-se amb l'escó que té però també corre el perill de perdre'l.

Segons el Racòmetre, només un 5 per cent dels enquestats voldrien que es repetís el tripartit.

Un 23,7 per cent dels enquestats volen un govern amb majoria suficient de CiU, a un 12,7 els agradaria un govern sobiranista entre la federació i Esquerra mentre que un 10,1 desitjarien una sociovergència i un 9,9 per cent un pacte entre CiU i el PP.

Pel que fa als debats preferits per a la gent, gairebé un 50 per cent volen que hi hagi de tot: debats entre tots els candidats i cara a cara entre Mas i Montilla. Una gran majoria volen que els debats que es facin siguin únicament en català, concretament un 55,5 per cent.

Un en català i un altre en castellà ho desitjarien un 31,4 per cent i un 6 per cent no té cap opinió sobre el tema. Els dos debats en català els volen majoritàriament els votants de CiU en un 60 per cent; Esquerra en un 92 per cent i Iniciativa en un 53 per cent. Els qui votarien el PSC, el PP i Ciutadans prefereixen un en català i un en castellà, però en el cas de Ciutadans per poc (un 26 per cent volen un i un i en canvi un 21 per cent desitgen els dos en català).

Per cert, que la majoria dels enquestats veurien amb bons ulls un canvi de govern. Concretament un 78 per cent, només un 4,7 per cent el veuria negatiu o molt negatiu. I parlant de la crisi econòmica un 64,3 per cent estaria en desacord a augmentar alguns impostos per poder garantir l'estat del benestar i les prestacions socials per a la gent que més ho necessita.