La competència
Ara, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró

Salut va gastar 850 milions de més el 2010

andreu-mas-colell

00:00 37:36
00:00 37:36

El conseller d'Economia i Universitats, Andreu Mas-Colell, ha constestat així les crítiques de l'ex consellera de Salut, Marina Geli, que va retreure-li que parlés d'una despesa sanitària excessiva. A més, el conseller ha explicat que la Generalitat, aquest 2011, "per anar bé", necessitaria "emetre deute per valor d'11.000 milions d'euros."

Andreu Mas-Colell, conseller d'economia i coneixement, també ha dit que:

- "L'any 2011 encara serà difícil [econòmicament parlant]."

- "La diferència entre la nostra situació i la situació de la resta del món es notarà més. Ens farà patir, però alhora també dóna esperança."

- "En una visió global, serà un any d'esperança però encara en una situació difícil."

- "Esperem que es comencin a veure bones indicacions respecte a l'atur. A finals d'aquest any la situació de l'atur podria ser una mica millor."

- "Estem vivint més enllà dels nostres mitjans. Això és el que ens està passant."

- "Hem viscut, en els darrers anys, una expansió contínua de la despesa de la Generalitat sense la mateixa expansió dels ingressos. Hem viscut de deute. I això ho pots aguantar un temps, però no ho pots aguantar sempre."

- "Ha arribat el moment de tocar de peus a terra i ara ens toca, i hi estem obligats, a ajustar pressupostos."

- "Els dos propers anys seran anys en què l'activitat de gestió de la Generalitat estarà molt dominada per l'ajust fiscal."

- "Tot el que ara s'ha eliminat [d'alts càrrecs] ho va afegir l'oposició. No sé a què vénen les seves crítiques."

- "La restricció d'alts càrrecs és una mesura significativa pel seu valor simbòlic i perquè manifesta una voluntat ferma de contenir despesa."

- "En termes absoluts [la retallada d'alts càrrecs] és poc, però és la indicació de cap a on es vol anar."

- "La restricció substancial haurà de sortir de millores d'eficiència i de l'ajornament de projectes. Haurem de tocar múscul segur."

- "El principi general és que l'austeritat tocarà a tothom."

- "En aquest primer any no es podrà afinar massa perquè hi ha maneres que permeten millorar l'eficiència però que demanen temps per implementar-se."

- "Aquest primer any [la retallada] haurà de ser una mica pel broc gros. No seran retallades proporcionals en tot."

- "Cap funcionari té el seu lloc de treball en perill, per definició i per llei. Diria el mateix per aquells empleats públics amb treballs estabilitzats. Però no és el cas de contractes temporals i vinculats a projectes concrets."

- "La secretaria d'economia i finances farem el nomenament el proper dimarts, però li puc confirmar que serà el professor Albert Carreras, actualment el degà d'Economia de la UPF."

- "La nostra data significativa [per l'elaboració dels nous pressupostos] és el 27 de gener. Abans d'aquesta data hem de tindre conclosa una negociació amb l'estat sobre els objectius de dèficit i programes d'inversió per l'any vinent. Per tant, ja hi haurà d'haver línies mestres que hauran d'estar clares."

- "Cap el març han d'estar força clars [els pressupostos] i potser, cap al juny, podran estar acabats."

- "L'objectiu per a l'any que ve és passar del 3,6% a l'1,3% del dèficit."

- "Aquest és el primer any que està vigent el nou model de finançament. I això genera algunes incògnites i imprecisions, per això hem de concretar amb Madrid quins recursos comptem."

- "Haurem de fer una contracció clara de la despesa al voltant del 10%. Això ja és un sacrifici molt fort i una austeritat intensa. És una contracció seriosa de despesa."

- "Descarto categòricament la pujada d'impostos."

- "L'eliminació de l'impost de successions serà imminent. És un comprimís que es va assumir i s'ha de complir."

- "La tasca principal, internacionalment parlant, és guanyar confiança i credibilitat. Això és absolutament essencial."

- "Els catalans volem que tinguin reputació de seriosos."

- "Treure l'impost de successions tindrà un efecte recaptatori a curt termini, però hi podrem viure. No és un gran efecte."

- "No podem permetre'ns la deslocalització de grans fortunes per la competència fiscal."

- "L'impost de donacions està en estudi per veure si va en el mateix paquet [que el de successions] per si també s'elimina o no. [...] Però són quantitats molt més petites."

- "Aquest és un govern cohesionat i els diferents terrenys que pugui tenir cada departament en particular és una cosa secundària."

- De la liberalització d'horaris comercials: "Hi ha un problema competencial important. No és estrany que surti aquest tema [...] però reclamem que en aquest tema no hi hagi invasió de competències."

- "Hi ha un model comercial català i això s'ha de tenir en compte. Però no li diré que no sigui bo que hi hagi botigues obertes a mitjanit. Això també dóna vitalitat. Hauríem de trobar un equilibri en el qual poguéssim tenir les bones característiques dels dos sistemes."

- "Aquest tema però, el volem discutir on toca, i això és a Catalunya."

- De la reforma imminent del sector financer: "La cosa s'està movent. I és previsible que hi hagi impulsos des del Banc d'Espanya i des del Ministeri d'Economia."

- "Les caixes han funcionat molt bé, però en moments de crisi com ara no tenen mecanismes per incorporar capital. I això és el que està en joc en aquest moment."

- "La transformació de les caixes és inevitable. I com més aviat ho clarifiquem millor, perquè hi ha massa ombres sobre l'activitat de les caixes."

- "Des del punt de vista de la Generalitat el que és essencial en aquests moviments és no perdre capacitat de decisió des de Catalunya."

- "Ja n'hem perdut alguna cosa, la tercera caixa ha entrat en l'òrbita d'una entitat amb seu a Madrid, i no voldríem que això es pogués repetir."

- De la integració de Banc Sabadell i Catalunya Caixa: "No és la tasca de la Generalitat pilotar operacions particulars de concentració. No tenim cap mapa que pretenguem que ha de ser el final, només volem que sigui català."

- De la despesa de Sanitat: "Tots sabem que hi ha un problema en la despesa sanitària. El problema no és de valors absoluts, perquè encara estem per sota de la mitjana europea, el problema és el seu ritme de creixement i la dificultat que la despesa sanitària s'ajusti als pressupostos."

- "La tradició era que a finals d'any s'havia gastat més del pressupostat."

- "L'any passat, per les reformes implantades pel conseller Castells, [...] s'ha aconseguit que per primera vegada la despesa, en general, s'ajustés al que estava pressupostat [...] amb l'excepció de Sanitat."

- "A Sanitat ens hem trobat amb una despesa de 850 milions d'euros més enllà del que estava pressupostat."

- "El que no podem és trobar-nos, cada any, amb una situació de creixement no planificat de la despesa sanitària. Això no és sostenible."

- "No estic fent un judici sobre si gastem molt o poc en sanitat. Però una casa necessita bona gestió financera."

- "Serà primàriament el Departament de Salut [..] que dissenyarà on es pot contraure sense tocar les coses essencials."

- D'una nova emissió de bons: "No hi ha cap operació específica en preparació de 2.200 milions d'euros."

- "Aquest any, per anar bé, necessitaríem emetre gairebé 11.000 milions d'euros [títols de deute]."

torrecilla-mas-colell

00:00 04:57
00:00 04:57

mas-colell3

00:00 00:21
00:00 00:21

mas-colell7

00:00 00:19
00:00 00:19

mas-colell2

00:00 00:25
00:00 00:25

mas-colell5

00:00 00:21
00:00 00:21