Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

"Ada Colau no està al costat dels que l'han votada. Està amb la casta"

toni-ceballos

00:00 22:54
00:00 22:54

Foto: La Vanguardia

El president del Comitè d’Empresa del metro, Toni Ceballos, acusa Ada Colau d’estar “amb la casta” i denuncia l’actitud de TMB: “Les vagues es convoquen per no fer-les. Però l’empresa no vol negociar”. Ceballos creu que els passatgers els donen la raó en la protesta i qualifica d’“anecdòtiques” les queixes. La regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, respon a les crítiques i assegura que s'han compromès "a passar unes 150 persones de temporals a indefinits".

Toni Ceballos, pesident del Comitè d'Empresa del Metro de Barcelona, també ha dit que:

- "La precarietat laboral afecta uns 600 treballadors. [...] Ara, hi ha gent que fa 8 anys que ve a treballar només tres mesos els estius. Hem perdut més de 300 llocs de treball indefinits 8 hores."

- "El metro de Barcelona té ara uns 3.200 treballadors."

- "Demanàvem recuperar paulatinament el que hem perdut els últims quatre anys."

- "L'empresa està jugant amb les xifres, amagant-ne. És molt deshonesta."

- "Després del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil, un cop feta la foto, [Colau] va desaparèixer del mapa. Ni tan sols va complir el compromís d'obrir una mesa política, obrera i d'empresa de reunir-se cada dos mesos. Va ser l'única oferta de solució. Han passat quatre mesos i no ens han reunit ni un cop."

- "Si s'hagués obert aquesta mesa segurament ara alguns dels problemes que tenim estarien resolts."

- "L'única arma que tenim els treballadors és la vaga. L'empresa pot fer canvis com fa ara, nosaltres podem denunciar-ho. Però hi ha coses que no pots portar a un jutge."

- "Nosaltres som treballadors. No podem estar tot el dia de vaga. Hi ha gent que ha perdut molts diners. Les vagues es convoquen per no fer-les. Però l'empresa no vol negociar."

- "Les dates no s'escullen a l'atzar i s'analitzen. Segurament pel Sónar es faran dos dies de vaga."

- "La Generalitat es porta bastant bé pel que fa als serveis mínims."

- "Els problemes han estat anecdòtics."

- "Que hi hagi vaga per Sant Joan no està confirmat."

- "Nosaltres no volem perjudicar els més innocents, sinó l'empresa, que ha perdut en ingressos molt més del que nosaltres demanàvem. Ja no recuperen tot el que han perdut."

- "Som l'empresa pública de transports de Barcelona que menys ajudes rebem. Dels 180 milions que ens donen, 150 se'n van al lloguer dels trens de la línia 9, línies automàtiques."

- "Aquesta empresa, ben gestionada, donaria beneficis, sense cap ajuda."

- "L'alcaldessa no està al costat dels que l'han votada. Està amb la casta."

- "No renunciem a reunir-nos amb la regidora Vidal. Hi renuncia ella."

- "Mai hem cregut en cap polític. Cap polític no es posa mai al costat dels treballadors. Només pensen en el seu tramvia i el 3%."

- "El passatge està amb nosaltres. Les queixes són anecdòtiques."

Mercedes Vidal, regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, també ha dit que:

- "Fa mesos que negociem i hem posat millores sobre la taula en tots els aspectes que demana la representació dels treballadors."

- "Pel que fa a les millores en la temporalitat, ens estem comprometent a passar unes 150 persones en un període de temps de temporals a indefinits."

- "Estem fent propostes d'augment de sou a l'entorn de l'1% que és el que ens permet la llei. [...] També altres increments per via de retribucions variables o via una classificació professional que no s'ha volgut entrar a negociar."

- "Com a gestors ens correspon pensar en la millora dels drets dels treballadors, però sobretot en la sostenibilitat del servei."

- "Hem estat disponibles per negociar sempre. He rebut el comitè cada vegada que ho han demanat. Però la negociació col·lectiva no es fa entre l'Ajuntament i la representació sindical. Sinó que es fa en una taula de negociació entre la representació de l'empresa i la dels treballadors."

- "La interlocució política hi és tota."

- "El que es proposava era començar a aplicar ja part d'aquestes reivindicacions a compte del futur conveni, per poder gaudir d'un marc de negociació estable fins que es pogués tancar el conveni. Aquesta proposta ha estat rebutjada per l'assemblea de treballadors, tot i que els 6 sindicats l'havien acceptat."

- "Continuarem negociant perquè hem de sortir d'aquesta situació. La ciutadania ens ho reclama, és la nostra responsabilitat."

- Sobre la possible vaga de metro la nit de Sant Joan: "Esperem que la Generalitat ho tingui en compte [alhora de dictar els serveis mínims] en cas que arribi aquesta convocatòria de vaga. Nosaltres la intentarem evitar per tots els mitjans. [...] Esperem que els serveis mínims que dicti la Generalitat s'ajustin a les necessitats d'una nit com aquesta."

mercedes-vidal

00:00 06:25
00:00 06:25