El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Castellà: "Un 'no' com a esmena a la totalitat o la convocatòria d'un congrés"

antoni-castella

00:00 17:17
00:00 17:17

Foto: La Vanguardia

El sector sobiranista d’Unió repta Josep Antoni Duran i Lleida i es planteja o un no de protesta a la consulta interna o un congrés extraordinari. Antoni Castellà troba que el partit “tanca la porta al 25% de la militància” que va donar suport a la proposta dels sobiranistes i diu que se sent “molt decebut”, perquè “no és una pregunta clara i no aclareix la posició respecte al 27-S”.

Antoni Castellà, membre del comitè de govern d'Unió Democràtica i secretari d'Universitats i Recerca, també ha dit que:

- "Molt decebut. Molt, molt, decebut. Aquesta pregunta no respon al mandat que teníem al consell nacional del febrer. El mandat era fer una pregunta per donar una resposta clara sobre la posició d'Unió Democràtica en un procés plebiscitari el dia 27 de setembre. Aquesta pregunta contesta a tot, menys a això."

- "Això no és una pregunta clara."

- "El que acabem fent és una pregunta trampa."

- "No defineix procés. Què vol dir? El full de ruta pactat per algunes forces i entitats? El dret a decidir? Procés autonòmic?"

- "La plena sobirania la tenim per estatuts. Què vol dir sotmetre a votació de la militància el que ja tenim per estatuts a Unió Democràtica?"

- "Això és anar dues pantalles enrere, ens situem senzillament en el procés previ al dret a decidir. Ho trobo molt greu."

- [Què votarà?] "Si es vota un , no s'està aclarint la posició respecte al que volia dir el 9-N. I un no tampoc sabem què vol dir. Només queden dues respostes: un no com a esmena a la totalitat o la convocatòria d'un congrés."

- "Un congrés extraordinari es pot fer amb un mes."

- "En aquest procés, es va fer una pregunta alternativa, que va recollir l'aval de 1.019 militants. Els cens d'Unió no arriba a 5.000. Això vol dir que la pregunta que fèiem tenia el suport del 25% de la militància. Ahir, tanquem la porta al 25% de la militància. Això és un quòrum suficient."

- "No defineix què és procés, no aclareix com ens posicionem respecte al 27 de setembre, les posicions són difuses. No respon a una pregunta clara."

- "Jo tinc una mica aquesta sensació [que ens han aixecat la camisa]. Perquè nosaltres vam fer proposta de transacció. Alguns estàvem plenament disposats a discutir les condicions i marcar el full de ruta d'Unió Democràtica si la paraula procés se substituïa per estat independent."

- "És un no crític si al final és aquesta l'opció que prenem, almenys les persones del comitè de govern que ahir vam votar que no a aquesta pregunta."

- "Unió no pot ser un obstacle per al procés. Aquesta pregunta no ajuda al procés com l'entenc jo, perquè a la política se'ns demana que parlem clar i s'han acabat els temps de vostè faci'm confiança que jo ja gestionaré el seu vot. A més, vam dir que aquestes eleccions substituïen un referèndum que no ens permet fer l'Estat. Li he de dir al votant quin contracte fa amb mi si em vota."

- "No sé per què hi ha tanta por. Ho podria intuir. Quan es té por a votar independència sí o independència no, probablement es té por del resultat."

- "Si al final acabem defensant un no hauria de ser interpretat un sí a la independència, posats a fer-ho complicat."

- "La meva opció és defensar una opció política per principis i valors.

- "Perdem una oportunitat com a Unió Democràtica si no definim el què."

- "La meva opció és defensar una opció política per principis i per valors."

- "Durant molt de temps, Unió Democràtica no s'ha definit com a independentista. L'independentisme no és una ideologia. La independència és una opció a decidir juridicopolítica per preservar una comunitat nacional. Això no té res a veure amb definir-se ideològicament.”

- "Jo opto en aquests moments pel no. Crec que és més ràpid i contundent. Però ho hem de consensuar amb la resta de companys."

- "La pregunta no ajuda en el procés de país."