RAC1ncentrat
Ara, de 6 a 8 h
RAC1ncentrat
amb Edu de Batlle
En Directe
I després, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

Boi Ruiz: "Seria partidari d'una vacunació responsable i obligatòria"

boi-ruiz

00:00 10:33
00:00 10:33

Boi Ruiz assegura que seria partidari d’una vacunació “responsable i obligatòria”, després del debat obert pel cas de diftèria d'Olot. El conseller de Salut creu que s’hauria de fer com la llei antitabac, perquè, “quan una malaltia teva pot comprometre un tercer, tens una responsabilitat social”. Ruiz també assegura que el nen d’Olot “continua en el seu estat de gravetat” i envia un missatge de calma: “El seu entorn pot estar absolutament tranquil”.

Boi Ruiz, conseller de Salut, també ha dit que:

- "[El nen d'Olot ingressat] continua en el seu estat de gravetat. Ni endavant ni enrere."

- "L'anàlisi de les mostres és complexa. Però per a la tranquil·litat de tothom, tenim més d'un 95% de la població vacunada de la diftèria. No esperem que es pugui produir cap cas."

- "Si tenen els fills vacunats, el risc és inexistent."

- "El seu entorn pot estar absolutament tranquil. Els nens de l'escola d'Olot estan tots vacunats."

- "No es pot obligar ningú a vacunar-se, de la mateixa manera que no pots obligar ningú a prendre un medicament. Has d'advertir dels riscos que té una vacuna o un medicament. Continua sent un dret individual. Excepcionalment, en casos de grans epidèmies i contagis, es podria plantejar una obligatorietat de la vacunació per preservar la salut pública."

- "Qui qüestioni que les vacunes no han tingut al llarg de la història un efecte beneficiós per a tothom no s'ajusta a la veritat."

- "Hi ha evidència clara dels beneficis que aporten les vacunes en la salut pública i l'esperança de vida de la gent."

- "És un conflicte de drets que s'ha de resoldre democràticament. La ideologia en cap cas es pot imposar a la ciència i és evident que la demostració científica de les vacunes i el seu efecte és el que és."

- "Aquest debat s'ha de fer. Estem en un conflicte de drets. Què prima? El dret col·lectiu o l'individual? Aquest debat s'ha de traslladar allà on toca, als parlaments oportuns, i legislar en el sentit que creiem més oportú."

- "Jo seria partidari d'una vacunació responsable i obligatòria, perquè no estem forçant a res. Diem que per protegir tercers, la gent s'ha de vacunar. Quan una malaltia teva pot comprometre un tercer, tens una responsabilitat social. S'ha de fer amb normes, conscienciació social, com sigui. El que no pot ser és, indirectament, crear un problema a un tercer. S'ha de resoldre definitivament."

- "Jo crec que seria aconsellable que els adults es vacunin d'allò que no estiguin vacunats."

- "Un cas de diftèria després de més de 30 anys. Alguna eficàcia han tingut les vacunes i aquell qui té una diftèria és un no vacunat. Si algú pot debatre això ideològicament, ens ho haurà d'explicar molt bé."

- "Més del 95% dels nens estan vacunats. Estem parlant d'una absoluta minoria."

- "En el cas del tabac, fixi's com la llei protegeix els tercers dels fumadors. En el cas de les vacunes, no es fa i té la mateixa externalitat."