RAC1 migdia
Ara, de 14 a 14:30 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora
En Directe
I després, de 14:30 a 15 h
RAC1ncentrat podcasts
amb Noemí Polls

"Abans del 9-N, una persona em va dir que si no callava 'me llenaría la cabeza de plomo'"

lucia-caram

00:00 11:46
00:00 11:46

Foto: La Vanguardia

Sor Lucía Caram denuncia amenaces de mort. Assegura que, una setmana abans del 9-N, "una persona em va dir que si no callava me llenaría la cabeza de plomo". Alerta, a més, que les pressions s’han multiplicat després de rebre la distinció de Català de l’Any i assenyala el govern espanyol i grups conservadors com InfoCatólica o Infovaticana. La monja dominica confirma que va viatjar al Vaticà la setmana passada després que li piquessin el crostó per sortir massa als mitjans.

Sor Lucía Caram també ha dit que:

- "A Roma he decidit anar-hi jo, reunir-me amb monsenyor Carballo després de rebre una carta de la nunciatura i de moltíssimes pressions per part del govern [espanyol] que el meu discurs molesta molt."

- "A Roma hi ha un dossier de cartes de gent que demanen el meu cap. Hi ha tot un lobby que està molt present a Catalunya, que és el portal de Germinans, la gent d'InfoCatólica, Infovaticana, grups que es resisteixen a l'efecte Francesc i es dediquen a atacar."

- "Estic bastant tranquil·la perquè tinc el suport de la meva comunitat i monsenyor Carballo em va rebre molt bé."

- "No penso dedicar-me a la militància política en cap partit."

- "He començat a rebre més atacs, més trucades i més pressions després de la distinció de Català de l'Any. I això ha molestat bastant, i ha molestat bastant el govern [espanyol]."

- "Monsenyor Carballo em va dir que estava content de parlar, que coneixia la meva obra i que em volia ajudar."

- "L'únic que podrien esgrimir contra mi és el tema de la clausura. Amb això s'agafen."

- "Sobretot el que molesta és el que dic. Com que pel que treballo no poden dir res, s'agafen d'una tonteria com és la clausura."

- "Ni penso demanar una dispensa del vot ni penso deixar el convent."

- "A mi de l'Evangeli no em poden expulsar i de les meves conviccions, tampoc. A mi el que em sap greu és que tinc una comunitat de cinc germanes, que són grans, i que això les pugui fer patir. M'estan donant molt suport."

- "Ara, estic tranquil•la. Ho vaig passar malament amb diverses trucades i amenaces."

- "Una setmana abans del 9 de novembre, vaig rebre la primera amenaça. Baixava del cotxe, una persona em van dir que callés que si no, me llenarían la cabeza de plomo. Després de denunciar el tema de les tanques de Melilla, vaig rebre també moltes trucades dient-me que vigilés, que em posava a on em tocava i que podria acabar malament."

- [Li sorprèn que no cridin a l'auto a Rouco Varela?] "Jo crec que el Papa Francesc haurà fet les seves crides. No sortirà a la llum pública, però el Papa Francesc, amb la seva coherència, està cridant a l'ordre molta gent, està apartant a molta gent. Hi ha molta gent que encara no s'ha assabentat que a l'Església les coses han canviat."

- "Jo no rebo diners del govern. Si al govern del PP, al Sr. Floriano, al Sr. Hernando i al ministre Jorge Fernández Díaz els molesta, que s'ho facin mirar. Jo no he fet professió de fe ni vots de fidelitat a ells. El meu únic compromís és amb les persones, els més pobres, i l'Evangeli."

- "Fa pena que passin aquest tipus de coses."

- "Ningú em podrà fer callar i menys quan no estic dient cap mentida."

- [Hauria passat el mateix si Sor Lucía Caram i Teresa Forcades fossin homes?] "Crec que no hi hauria hagut tanta força. Crec que molesta molt que siguem dones."

- "Els barcelonins tindran un problema si voten Ada Colau. Treballo per la mateixa gent per qui diu que treballa Colau. Jo crec que hem de tenir un discurs més inclusiu i hem d'estar disposats a estendre la mà a tothom. Hem de dialogar amb la banca, s'han de buscar solucions, s'ha de treballar per una banca ètica, s'ha de comptar amb les empreses... És molt fàcil caure avui en el discurs de la indignació. Cal un discurs més constructiu. Em fa por que això es torni ingovernable."

- "No, [el Vaticà no m'ha dit que calli]. Si jo callo, les pedres cridaran. No deixaran de passar les injustícies si jo no les dic."