Versió RAC1
Ara, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

Colau: "L'Ajuntament no intervé en el desallotjament. Però no ens en desentenem"

ada-colau

00:00 01:05:55
00:00 01:05:55

Ada Colau rebutja els aldarulls d’aquesta nit al districte de Gràcia de Barcelona i assegura que l’Ajuntament no té res a veure amb el desallotjament del Banc Expropiat. L'alcaldessa també mostra confiança plena en la Guàrdia Urbana i admet que “potser ha estat un error” que Jaume Asens truqués a l’advocada del policia ferit per un manter i no ho fessin directament els serveis jurídics.

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, també ha dit que:

- "Quan governes entens la complexitat de coses que abans no entenies. [...] Empatitzo amb els alcades que es troben en aquesta situació, en un moment de crisi i dificultat."

- "Em sento molt orgullosa d'aquella acció [com a activista de V de Vivienda interrompent un acte d'Imma Mayol]."

- "Cal que hi hagi moviments que es preocupin d'allò col·lectiu. És molt positiu."

- "Els fets d'aquesta nit són rebutjables. Rebutgem qualsevol forma de violència. Els veïns de Gràcia no es mereixen aquestes destrosses que no porten enlloc. Però també ens hem de preguntar què hi ha darrere d'això."

- "L'Ajuntament no intervé en el desallotjament. Però no ens en desentenem."

- "Hem de fer al màxim possible perquè no hi hagi locals buits."

- "S'apropaven les eleccions (intueixo que això tenia una certa relació) i el consistori anterior va decidir pagar un lloguer sense parlar-ho amb ningú, sense parlar amb els ocupants. Pagava 5.500 euros al mes perquè no hi hagués un desallotjament. Però no ho va comentar a ningú."

- "Entenc que ho van fer per no tenir problemes, no hi hagués soroll."

- "Vam parlar amb els propietaris i els ocupants, que es van emprenyar quan ho van saber. Ens vam posar d'acord amb la propietat per finalitzar aquest contracte."

- "Nosaltres estem oberts a ajudar a mediar o a buscar un altre espai perquè les activitats es continuïn fent, és el que podem oferir."

- [Respon als ocupants] "No és propietat de l'Ajuntament aquest local. Ells mateixos van dir que no estaven d'acord amb aquest lloguer desorbitat. Nosaltres els hem ofert buscar un espai alternatiu perquè la part d'activitat social i cultural es pugui fer."

- "I tant que sí [que em refio de la Guàrdia Urbana]."

- "Ha passat un any d’aprenentatge de tothom. He parlat amb molta gent de la Guàrdia Urbana. Ahir mateix em reunia amb comandaments. He defensat el cos de la Guàrdia Urbana en moltes ocasions. He acompanyat la Guàrdia Urbana en moltes ocasions i els he reconegut la feina."

- "Per la informació que tinc, [Asens] no s'ha extralimitat en absolut."

- "El que ha passat aquí és un malentès."

- "És lògic que Jaume Asens, que és el responsable de justícia com a tinent d'alcalde i de les personacions, quan veu aquesta informació parli amb serveis jurídics de l'Ajuntament i li diuen que hi ha un bufet privat contractat per l'Ajuntament i que fa aquesta assistència a la Guàrdia Urbana."

- "El que potser ha estat un error és una implicació del màxim rang polític i podrien haver trucat directament [a l'advocada de l'agent ferit] els serveis jurídics de l'Ajuntament i no el tinent d'alcalde."

- "Això no és cap ingerència."

- "És normal que un ajuntament que ha contractat un bufet s'hi posi en contacte. Forma part de la normalitat. Hi ha hagut alguna informació que indueix a error. En cap moment, ni jo, ni el conjunt del govern, ni Jaume Asens hem qüestionat que s'hagués de donar tot el suport jurídic a la Guàrdia Urbana per uns fets inacceptables. Això no ha canviat mai ni en privat ni en públic."

- "No, [no m'ha presentat la dimissió]."

- "No [li he demanat la dimissió]."

- "I tant [continuarà sent tinent d'alcalde]."

- "Espero que la Guàrdia Urbana no faci vaga. Confio en la seva professionalitat i responsabilitat. He reconegut la seva feina. No crec que hi hagi motiu per una vaga. Hem de seguir parlant i si hi ha hagut algun malentès l'hem d'aclarir."

- "Els manters són un fenomen que es va desplaçant [per la ciutat]."

- "Cal buscar solucions de fons pel tema dels manters, que no depenen només de l'Ajuntament, també de la Generalitat i de l'Estat. Donar suport a la Guàrdia Urbana en aquesta tasca del dia a dia i que no ho hagin de fer sols, perquè és una competència compartida."

- "Hem denunciat que nosaltres volem fer més. Estem treballant amb molts agents de la ciutat per buscar formes de posar fi a aquesta situació, perquè les persones més vulnerables no hagin de recórrer a aquesta activitat que com a Ajuntament no podem permetre. És una activitat il·legal i l'Ajuntament no ho pot permetre."

- "S'ha de treballar la mobilitat com un tema col·lectiu de primer ordre i això es fa de moltes maneres des de fa anys."

- "Estem treballant en la millora de la normativa que ens vam trobar sobre terrasses, que no satisfeia a ningú."

- "A través de les entitats socials sabem on s'ubicaran els deu refugiats que avui arribaran a Barcelona. Aquest tema és indignant, és una vergonya."

- "El paper de l'Estat és més que lamentable. En aquest cas no és possible mesurar les paraules."

- "Trias sap, com a exalcalde, que per governar en minoria cal fer acords. Hi hem dedicat molt esforç i moltes hores, i hem demostrat la capacitat de diàleg."

- "Aquestes declaracions [de Pedro Sánchez] estan absolutament fora de lloc. Que es preocupi de respondre del que ell és directament responsable. Que s'encarregui de respondre les seves pròpies incapacitats i d'explicar-se per què el Partit Socialista ha tret el pitjor resultat de la seva història també a la ciutat de Barcelona en les últimes municipals. Una mica més d'humilitat ens aniria millor a tots."

- "Intueixo que no [que Collboni no deu estar content amb aquestes declaracions de Sánchez]."

- "Hem de donar màxim suport al comerç, especialment dels barris més castigats per la crisi."

- "El turisme és un gran actiu. L'hem de cuidar i fer-lo sostenible."

- "La reina em va preguntar per la concil·liació. És el que porto pitjor."

- "Estem a favor de la regulació i que tothom compleixi les normes. Els taxistes tenen tot el meu suport."

- "És important que la Rambla no deixi de ser un passeig ciutadà i se li puguin donar usos ciutadans."

- "Fem una crida perquè no hi hagi cap rebaixa en la nova normativa [sobre pisos buits] perquè la necessitem. Mentrestant, hem d'utilitzar tot el que tenim a l'abast. Farem servir la legislació del 2007, que permet fer sancions. És una mica més carregosa i més llarga, però si hi hem de recórrer ho farem. Necessitem aquestes habitatges per posar-los en lloguer social."

- "Per nosaltres la cultura és un bé comú irrenunciable i fonamental."

- "Amb Xavier Marcé no hi ha hagut cap problema."

- "Aldarulls com els d'aquesta nit no són la via per resoldre res."

- "S'estan aconseguint consensos enormes sobre el tramvia."

- "El que hem dit al FCB és que el nou camp s'ha de construir amb al consens de més gent, de manera que hi guanyi tothom. Tothom vol que aquell entorn sigui urbanitzat i millorat."

- "Necessitem que hi hagi un govern i un govern [espanyol] engrescador amb qui interlocutar i fer passo endavant des del punt de vista de Barcelona, que té moltes infraestructures aturades amb l'Estat; des del punt de vista de Catalunya, que ha de poder fer possible el seu dret a decidir, i el conjunt de l'Estat per fer les polítiques socials i econòmiques que reclamen els ciutadans."