Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

"Demanarem que es retiri la querella contra Mas si entrem al Govern espanyol"

inigo-errejon

00:00 36:49
00:00 36:49

Íñigo Errejón creu que la batuda contra el PP hauria de facilitar un acord PSOE-Podem per a la investidura espanyola: “Regeneració democràtica i govern del PP són dues coses incompatibles”. El número 2 del partit reclama als socialistes que es deixin d'"excuses". D'altra banda, el també portaveu al Congrés assegura que si Podem entra al Govern espanyol demanaran que es retiri la querella contra Artur Mas i garanteix que “no hi ha cap solució que no passi per un referèndum vinculant amb garanties”.

Íñigo Errejón, número 2 de Podem i portaveu al Congrés dels Diputats, també ha dit que:

- "El cas del PP hauria de fer més difícil que cap partit pugui donar el seu suport per activa o per passiva al PP perquè renovi el seu poder a La Moncloa. Cap partit que parli de regeneració democràtica hauria de tenir cap dubte que regeneració democràtica i govern del PP són dues coses incompatibles. Això hauria de tenir influència en les negociacions per formar nou govern."

- "Els ciutadans es pregunten si alguna vegada faran alguna cosa abans que la policia entri a les seves seus o que detingui els seus dirigents."

- "A nosaltres ens sembla bé que la Udef investigui qui vulgui i està bé que es pugui investigar els partits. Nosaltres estem molt tranquils. S'han dit moltes barbaritats sobre nosaltres que, amb el pas dels temps, han quedat en res."

- "S'ha d'analitzar políticament per què passa ara. Creiem que això passa ara per pressionar el PSOE, per posar-li por i empenye'l cap a la gran coalició."

- "No som l'objectiu principal. L'objectiu principal és posar-ho difícil al PSOE perquè decideixi si un govern de canvi o la gran coalició."

- "Constament l'argument de la por sense oferir cap altra alternativa. No hem sentit cap proposta més enllà de la nostra."

- "No ho sé si anem a eleccions. No depèn de nosaltres."

- "És possible [que hi hagi una gran coalició amb cares diferents a les de Rajoy i Sánchez]."

- "Fins ara hem vist tres mostres de gran coalició de l'immobilisme: composició de la mesa del Congrés, distribució dels grups parlamentaris i ahir la distribució de les posicions a l'hemicicle. El PP, el PSOE i Ciutadans han votat conjuntament. Això no vol dir que s'hagi de repetir, però tres decisions, tres mostres de l'immobilisme."

- "Hi ha alguns sectors immobilistes del Partit Socialista pels quals Catalunya és una magnífica excusa per intentar crear por."

- "No hem sentit cap proposta del PSOE. I hem dit que no tenim línies vermelles per seure i parlar de com resoldre el conflicte territorial."

- "No veiem cap solució que no passi per un referèndum vinculant amb garanties a Catalunya perquè els catalans puguin decidir la seva relació amb la resta d'Espanya. Mai hem sentit cap altra proposta que ens digui si podem arribar a un altre escenari. Seguim convençuts que és l'única solució. Jo no renuncio que em puguin convèncer que hi ha una altra proposta per desbloquejar la solució, però jo no l'he vista. Una proposta que millori aquesta."

- "Sí, sense cap dubte [demanarem que es retiri la querella contra Mas pel 9-N si entrem al Govern]. Jo no estic d'acord amb moltes de les coses que va fer Artur Mas quan era president i en sóc contrari políticament, però no a obrir les urnes per decidir."

- "Reconec que hi ha balances fiscals, no només a Catalunya, que estan descompensades. Hem de trobar un mecanisme que al mateix temps que reconegui les aportacions diferents produeixi mecanismes de solidaritat o compensació. És evident que les balances s'han de reequilibrar."

- "Per descomptat que reconec el model d'immersió lingüística. És un avanç social que s'ha de protegir i blindar legislativament."

- "Sí, s'hauria de poder parlar català al Congrés. Si som un estat plurinacional, totes les llengües s'haurien de poder fer servir a totes les administracions públiques, no només a les del territori."

- "No, Sánchez i Iglesias no s'han vist. Van parlar diumenge i des de llavors no han tornat a parlar ni s'han vist."

- "Ada Colau és una magnífica alcaldessa per a Barcelona. Una companya i una amiga."

- "Si es crea aquest espai [que proposa Ada Colau], nosaltres hi estarem. I a Espanya també."

- "Vam crear una coalició, Catalunya Sí que es Pot, per al 27-S en unes eleccions que eren difícils, en un context més difícil per a nosaltres que les generals. El discurs que vam defensar que no era sexy electoralment, tot i que després es va revalorar. Això va introduir tensions perquè és una coalició plural, de gent diferent, però és un efecte colateral de la dinàmica política catalana."

- "La relació amb la monarquia és bona i de respecte. Però nosaltres tenim relacions de respecte amb molta gent amb qui estem molt diferenciats ideològicament."

- "Nosaltres som molt escèptics amb els partits tradicionals. La seva inèrcia els mou sempre cap al mateix lloc."

- "Crec que no hauríem d'anar a noves eleccions. No és bo dir-li a la gent que no ha votat bé i que ha de tornar a votar."

- "Que deixin de buscar excuses per afrontar un debat que ha de ser polític."