El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Domènech reclama al PSOE que es defineixi perquè es pugui crear una alternativa a Rajoy

xavier-domenech

00:00 41:11
00:00 41:11

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, creu que el PSOE no pot negar la investidura de Mariano Rajoy "sense plantejar una alternativa". El líder dels comuns a Madrid celebra que els socialistes votin no al president en funcions, però els demana que es defineixin per fer viable "un govern alternatiu de caràcter progressista". Domènech dóna per fet que la majoria del Congrés rebutjarà avui el candidat del PP i creu que “és bo”, però descarta un pacte entre el PSOE, Ciutadans i Podem com a solució alternativa.

Xavier Domènech, portaveu d'En Comú Podem al Congrés, també ha dit que:

- "Al PSOE hi ha una indefinició molt clamorosa. Votaran no a Rajoy, ens n’alegrem profundament. Però seria bo per a tots que hi hagués també una definició sobre quines alternatives es volen assolir per poder iniciar aquest debat. Però el PSOE no ha parlat de la possibilitat d’una alternativa."

- "El que passarà avui és que una majoria de diputats i diputades votaran que no, cosa que crec que és bona després dels quatre anys que hem viscut de presidència de Mariano Rajoy."

- [Sobre el manifest Por un gobierno de progreso] "És un debat que ja vam viure en la legislatura anterior fallida. Ciutadans i nosaltres som absolutament antitètics. [...] Posar el partit potenciat pels grans poders econòmics en el mateix govern que el partit que ha emergit de les protestes de les places i els carrers no té cap mena de lògica política."

- "Em faria por (i espero que no sigui així) que els vells partits del bipartidisme, en la mesura que els resultats electorals no són els que esperaven, estiguin en la temptació d’anar convocant eleccions a veure si el resultat és diferent."

- "És veritat que en el cas d'Espanya s’està vivint un bloqueig polític, però també és cert que a Catalunya s’està vivint una altra mena de bloqueig polític. [...] Un gran bloqueig polític, que se sublima amb discussions sobre com sortir-se’n a partir d’acrònims. Crec que aquest bloqueig polític ens portarà a unes eleccions."

- "El dret a decidir ni és una pantalla passada ni una mentida pietosa. És quelcom que es pot assumir si es construeix aquesta alternativa i si no es construeix seguirà allà present. És molt evident que quan tens un clam d’autodeterminació sostingut en el temps s’ha d’assumir."

- "Hi ha un decantament d’actituds de la ciutadania espanyola favorable a la resolució del conflicte del dret a decidir. I hi ha think tanks i lobbies de dretes que estan pensant aquesta alternativa, no de grat, per si s’haguessin de trobar amb això."

- [Sobre el suport dels comuns als pressupostos de la Generalitat] "Fem un mal favor si sublimem tots els debats polítics com un problema de full de ruta. Els pressupostos no són el procés constituent."

- [Sobre la manifestació que organitza En Comú Podem a Sant Boi per la Diada] "Val molt la pena commemorar que quan Catalunya s’ha expressat amb una fortalesa unitària molt gran, ha aconseguit desafiar i construir ruptures i majors sobiranies i autogovern. És el que va passar el 76 i connecta perfectament amb un moment en què l’autogovern i la sobirania de Catalunya no passa per bones hores."