RAC1 migdia
Ara, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora
En Directe
I després, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Dr. Trilla, sobre el zika: "Espero que l'OMS rectifiqui alguna de les paraules"

antoni-trilla

00:00 06:10
00:00 06:10

Foto: La Vanguardia

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic reclama a l’OMS que “rectifiqui” a la baixa l’alerta pel virus del Zika. El doctor Antoni Trilla diu que cal “vigilar” la situació, però envia un missatge de “tranquil·litat” als països on no hi ha epidèmia. Pel que fa al Brasil li recomana “que segueixi molt bé la situació” per evitar baixes de països als Jocs Olímpics.

Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, també ha dit que:

- "L'OMS, malauradament, no n'ha après d'experiències passades i es cura massa en salut. I utilitza termes que llegits aquí suposen un nivell d'alerta que no és el que hem de tenir. Hem de vigilar la situació, però hem d'estar tranquils."

- "La majoria de persones no presenten símptomes. 8 de cada 10 no en presenten."

- "No té tractament, es cura sol. Tampoc tenim cap vacuna en fase de desenvolupament ni se l'espera els propers anys."

- "Aquí, de mosquits amb el virus del zika no n'hi ha. Poden arribar passatgers amb la infecció i, com a molt, hi pot haver algun cas de transmissió a partir d'un mosquit d'aquí que piqués un viatger que just acaba de tornar i li pogués transmetre la malaltia al veí que no ha marxat mai. Però serien casos puntuals. Un o dos, excepcionals."

- "Tindrem més casos a Catalunya en viatgers que retornen de les zones on hi ha l'epidèmia. I no és descartable que algun dia arribi algun cas a Europa que no hagi viatjat. Però són casos puntuals."

- "Un cop el tens sembla que quedes immunitzat."

- "El Brasil ha d'intentar reduir el nombre de mosquits. S'ha de seguir molt bé la situació, perquè alguns països amb certa raó es plantejaran l'assistència als Jocs Olímpics."

- "Si s'eradica el mosquit, la probabilitat de transmissió és molt baixa."

- "Les embarassades aquí han de seguir fent el mateix. Només cal que evitin viatjar a les zones on hi ha transmissió del mosquit."

- "Espero que l'OMS rectifiqui alguna de les paraules."

- "Aquesta alerta, llegida pels països en epidèmia, té un cert sentit. Però és estrany que avui sigui portada en diaris de tot el món que en la majoria de casos no veuran un cas de zika."