El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"El 12-O hi ha més extrema dreta a la plaça Catalunya que a Montjuïc"

jordi-borras

00:00 32:53
00:00 32:53

El fotoperiodista Jordi Borràs assegura que "el 12-O hi ha més extrema dreta a la plaça Catalunya que a Montjuïc, i és molt més perillosa" i reconeix que "si vaig anar a Montjuïc a fer fotos va ser per garantir la meva seguretat, perquè a plaça Catalunya no estava garantida". L'autor del llibre Plus Ultra avança que denunciarà les amenaces que ha rebut del líder de l'extrema dreta Pedro Chaparro, tot i que Borràs lamenta que "acabarà absolutament impune".

Jordi Borràs, fotoperiodista, també ha dit que:

- "No tinc por [per les amenaces de Pedro Chaparro]. Estic molt tranquil. La meva intenció és denunciar-ho. És la meva obligació."

- "Passarà com les últimes vegades, que s'arxivaran les amenaces. Des del 2013 que rebo sistemàticament aquest tipus d'amenaces."

- "Pedro Chaparro va agafar l'escorta que té i va venir cap a mi. Quan vaig veure que la cosa es posava lletja vaig marxar."

- "Chaparro viu a Madrid i intenta fer passos per ser el successor com a cabdill d'aquest partit. És un dels que va entrar a la Llibreria Blanquerna de Madrid, i tots sabem com va acabar així: absolutament impune."

- "Cada any pel 12-O ve molta gent de fora. L'any passat Societat Civil Catalana es va gastar uns 50.000 euros en autocars."

- "Aquest any la majoria dels que hi havia a Montjuïc també van venir de fora. El 12-O és la seva data. Vénen, fan el número i marxen perquè saben que no els passarà absolutament res."

- "Aquesta gent fa 3 anys que fa proclames a la lluita armada i amenaça de mort diverses persones, entre les quals, el president Artur Mas."

- "Des del 2012, el 12-O hi ha més extrema dreta a la plaça Catalunya que a Montjuïc, i és molt més perillosa."

- "Somatemps agrupa l'extrema dreta més perillosa, la intel·lectualment més potent de Catalunya."

- "Si vaig anar a Montjuïc a fer fotos va ser per garantir la meva seguretat, perquè a plaça Catalunya no estava garantida."

- "Ahir la consigna de no portar simbologia [a la concentració] es va trencar."

- "No hi ha un cordó sanitari entre l'espanyolisme parlamentari que vol ser democràtic i l'extrema dreta i això és gravíssim."

- "No és el primer cop que denuncio aquesta gent. Des del 2013, amb amenaces de mort molt greus, les denuncies van quedar arxivades."

- "Procuraré arribar on pugui judicialment, però el clima no ajuda."

- "Josep Alsina surt als mitjans de comunicació i ningú es preocupa de saber qui és. Ahir va fer una piulada al Twitter amb les nostres fotos per demanar que qui ens veiés ens impedís fer fotos."

- "Vaig parlar amb els Mossos en el seu moment [el 2013], però hi ha un topall amb la justícia. També m'he trobat algun agent que ha considerat que fer fotos en una manifestació és provocar."

- "És molt difícil de determinar quanta extrema dreta hi ha a Catalunya. El gran perill de la societat no és el que va amb el bat de beisbol, sinó el que va amb vestit i corbata."

- "Ahir, per garantir la meva seguretat vaig preferir anar amb els energúmens a Montjuic que a Plaça Catalunya."