El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

El contracte del local ocupat a Gràcia

contracte

00:00 03:16
00:00 03:16

Segons us avança RAC1, el govern de Xavier Trias es va comprometre amb el propietari del local ocupat a pagar l'IBI, els increments del cadastre, les contribucions, i altres impostos i quotes, a més del lloguer i de les despeses de serveis que generés l'immoble. Així ho recull el contracte que l'exprimer tinent d'alcalde Joaquim Forn i el secretari municipal Jordi Cases van signar amb la propietat del local ocupat, Antartic Vintage.

El contracte entra en vigor l'1 de gener del 2015. Les dues parts acorden que el primer any és de compliment obligatori. La primera mensualitat va ser de 6.000 euros, i les 11 posteriors, de 4.000. A partir de l'1 de gener del 2016, el contracte es podia renovar trimestralment, a raó de 15.000 euros (5.000 al mes) i també de compliment obligat. A part de les mensualitats i del consum dels diferents serveis, l'Ajuntament es va comprometre a pagar l'impost de béns immobles, el cadastre, la taxa d'escombraries, les contribucions de la comunitat de propietaris, les possibles derrames, reparacions i els desperfectes a l'interior de local. A més, el consistori es compromet a retornar l'immoble al propietari desocupat i en bones condicions per al seu ús immediat. És a dir, ha de ser accessible, ha de tenir les instal·lacions d'aigua i electricitat, portes i panys, la fusteria interior en bon estat, tenir tres lavabos, i les parets, el sostre i el terra en bon estat. L'Ajuntament fa constar al contracte que ho fa perquè hi havia risc d'aldarulls greus que posaven en perill la pau social de l'entorn. A canvi, el propietari es compromet demanar al jutge la suspensió de l'ordre de desallotjament per un termini de cinc anys i 16 dies, fins a l'1 de gener del 2019.

A tot això, RAC1 també us pot explicar que la regidora del districte de Gràcia durant el mandat anterior, Maite Fandos, es va trobar amb l'oposició de l'estructura municipal per tirar endavant el contracte de lloguer. Fandos volia que Gràcia assumís el lloguer de l'immoble i així ho va fer saber a la gerència del districte, que es va negar en rodó a signar el contracte de lloguer. Malgrat la seva insistència, la gerència no va canviar d'opinió i, per això, la signatura del contracte es va vehicular a través de l'àrea de Patrimoni.

Aquest és el contracte...

Joaquim Forn, portaveu del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, també ha dit que:

- "Això s'inicia amb expedient, i amb un informe del districte de Gràcia. [...] La gerent del districte de Gràcia afirma que ha generat una xarxa ciutadana arrelada en un ampli sector de la vil·la de Gràcia."

- "Hi ha molts desallotjaments que es fan de forma normal. I n'hi ha d'altres, com aquest, que tenen unes característiques molt concretes."

- "En aquest cas no teníem queixes veïnals. I sí que hi havia un arrelament ciutadà molt important."

- "Les informacions que teníem ens alertaven que podia generar greus enfrontaments violents amb perjudicis importants per als ciutadans. Per això es decideix fer aquest contracte d'arrendament, limitat en el temps a un any amb la voluntat de buscar una alternativa."

- "No s'explica als ocupants perquè si s'explica serien incapaços de buscar un acord, i havíem de buscar altres sistemes per poder pactar una sortida pacífica d'aquest local."

- "No hi ha altres locals a Barcelona [en aquestes circumstàncies]. Es produeix en un local molt concret i per una casuística determinada."

- "Des del punt de vista tècnic és un contracte d'arrendament que té el vist i plau de tots els serveis jurídics. Són els serveis tècnics qui fa la negociació."

- "El districte de Gràcia no ho va pagar perquè probablement no tenia els recursos per fer-ho."

- Sobre si la gerent del districte de Gràcia es va negar a signar el contracte: "No hi ha cap persona que es negués a signar."

- "No ens estem inventant un contracte que ens hem tret de la màniga entre el propietari i l'Ajuntament de Barcelona."

- "No estem pagant per pagar. Estem pagant per donar-nos temps per buscar una alternativa que permetés un desallotjament de l'espai sense crear conflictes. Quan ens està costant ara el desallotjament?"

- "Va ser una solució excepcional."

- "Estic convençut que era la millor solució en aquell moment, i ara la tornaríem a prendre. [...] L'alternativa [a no pagar] l'estem veient aquests dies."

- "Fer-ho públic en aquell moment, suposaria que ho sabessin els que estaven ocupant. I llavors no haurien volgut negociar. No són unes negociacions amb una entitat normal."

joaquim-forn

00:00 13:16
00:00 13:16