RAC1 migdia
Ara, de 14 a 14:30 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora
En Directe
I després, de 14:30 a 15 h
RAC1ncentrat podcasts
amb Noemí Polls

"El màxim responsable de Gürtel és Rajoy"

Error 500

Error 500

Foto: La Vanguardia

El regidor del PP de Majadahonda que va destapar el cas Gürtel veu Mariano Rajoy com “el màxim responsable” de la trama. José Luis Peñas es dóna per “satisfet” amb la decisió del jutge Pablo Ruz de portar a judici 40 imputats i no entén que la gent encara voti “aquest partit tan corrupte”. També denuncia que continua rebent amenaces, però no es penedeix “de res”: “Ho tornaria a fer”.

José Luis Peñas, exregidor del PP de Majadahonda i responsable de la denúncia que va destapar la trama Gürtel, també ha dit que:

- "En part, sí que estic satisfet. Vaig presentar la denúncia a la policia fa 8 anys. Totes les investigacions han demostrat que es quedava curta. No puc estar tan satisfet en el sentit que el PP s'ha encarregat de posar totes les traves possibles a jutges, fiscals, policies..."

- "Vaig entrar en política amb 38 anys. Comences a veure coses estranyes. Però el fet clau arriba el desembre 2005. Escolto una conversa entre el Sr. Correa i un regidor d'Arganda del Rey en què es veu clarament que es venien una sèrie de parcel•les a canvia d'una sèrie de milions per a aquest regidor. És el moment de xoc en què m'adono que hi ha una trama molt important al PP i, l'endemà, començo a gravar."

- "En la primera gravació, ja apareix Correa."

- "No estàvem parlant de dos o tres euros, sinó de centenars de milers de milions. Un sent sorpresa, indignació moltes vegades i també por perquè un té una família."

- "En aquell moment, estaven de moda unes memòries USB molt petites, que també tenien funció de gravadora. Era una mica complex. I, desgraciadament, moltes gravacions es van perdre. Guardava la gravadora en alguna butxaca."

- "Quan un té la convicció que ha de fer alguna cosa no es pot quedar a mitges. Aquesta decisió la vaig prendre molt seriosament amb la meva dona."

- "Vam prendre la decisió conjuntament coneixent els riscos, però entenent que era una cosa que havíem de fer. Crec que ens ha sortit car, però mai em penediré del que he fet. Mai."

- "Molt poca gent [del PP m'ha trucat]. Tinguem en compte que el màxim responsable de Gürtel continua sent el president del PP i del govern espanyol. A partir d'aquí, poques trucades puc rebre per part d'aquest partit."

- "Si hi ha algú del PP que ha estat mínimament a l'alçada de les circumstàncies he estat jo."

- "Rajoy no ha anat a cap jutjat a denunciar Correa. L'únic que va fer va ser apartar-lo del nucli central del PP."

- "No entenc per què ni Aznar ni Cascos ni Botella ni Rajoy ni Aguirre han anat a declarar com a testimonis."

- "Això hauria d'indignar a qualsevol demòcrata d'aquest país, igual que hauria d'indignar que un ministre de Justícia es permeti el luxe d'amenaçar el pròxim jutge que porti aquest cas. Directament, hauria de dimitir tota aquesta gent."

- "Les línies vermelles que va marcar el PP carregant-se jutges i ministres ha deixat acotat el cas Gürtel al cas d'uns tresorers i poc més."

- "[Correa] seria un dels màxims responsables de la trama empresarial."

- "Per mi el responsable final últim és l'actual president del govern espanyol. El seu partit ha emparat tota aquesta actuació."

- "Quan es destapa tot el tema, judicialment, a qui es diu que el Sr. Correa està fent coses irregulars és al Sr. Rajoy."

- "Com no passaré por havent destapat la trama de corrupció més gran del nostre país? Molta por."

- [Amenaces?] "Clar."

- "Insults al carrer, amenaces al carrer, per telèfon..."

- [Continuen les amenaces?] "A vegades, sí. Estic atent a totes les coses. Intento canviar de ruta cada dia."

- "Ho tornaria a fer. Per mi hauria estat més fàcil anar-me'n a casa, sóc funcionari, però les circumstàncies ho mereixien."

- "No m'ha trucat ningú [important del país] i tampoc m'interessa molt. He fet el que tocava i m'ho ha agraït qui ho havia de fer: la meva dona i la meva família."

- [Ningú del PSOE tampoc?] "En absolut."

- "Les línies vermelles han funcionat perfectament. Quan veig les reunions dels ministres o de moltes comunitats veig Gürtel en estat pur."

- "Crec que no els votaré. Estic una mica desencantat amb aquesta democràcia que permet a totes aquestes persones presentar-se a les eleccions, malgrat el que estan fent a les persones."

- "Jo tinc la consciència molt tranquil·la."

- "Si la gent continua votant a aquest partit tan corrupte, s'ho hauran de fer mirar."

- "Estic processat. [...] No he tingut res a veure amb la trama, més enllà de la seva desarticulació."