Vostè primer
Ara, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora

El drama dels refugiats sirians, a anàlisi

el-perque-de-tot-plegat-el-mon-a-rac1-2015-09-04

00:00 01:59:12
00:00 01:59:12

Foto: La Vanguardia

Aquests dies, els mitjans parlem molt dels refugiats sirians. Veiem contínuament imatges seves, ara a Hongria, intentant agafar un tren per apropar-se a Alemanya, la destinació de la majoria. Però des de dijous una fotografia ha remogut la consciència europea: la d'Ailan Kurdi, el nen de tres anys que va morir ofegat després que l'embarcació que els havia de portar a Grècia naufragués. Però què està passant a Síria perquè tants i tants sirians vulguin marxar-ne? Què podem fer des d'aquí? N'hem parlat amb el corresponsal de La Vanguardia al Líban, Tomàs Alcoverro; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, també ha dit que:

- "Avui publicarem un correu electrònic específic [per rebre les sol·licituds ciutadanes]."

- "No es tracta només d'acollir a casa. Estem intentant articular una xarxa de solidaritat que s'ha generat espontàniament però que s'ha d'articular amb les entitats que són expertes en temes humanitaris. La gent no només pot col·laborar acollint famílies, sinó també amb altres temes com suport o idiomes, menjar o acompanyament."

- "Estem rebent una allau per moltes vies diverses. Ara estem centralitzant tota la informació dels oferiments que estan arribant."

- "Estem parlant d'uns centenars de peticions, però no puc donar una xifra exacta perquè també n'arriben per diversos canals i també a través d'altres entitats."

- "Barcelona, quan hi ha hagut una crisi humanitària, sempre ha tingut una resposta ràpida. És un orgull que un cop més la ciutadania faci un pas endavant i digui a les institucions que es moguin."

- Sobre la resposta europea: "És indignant. És impossible construir una Europa justa i democràtica si no està a l'altura d'una crisi humanitària. El que està passant a les nostres fronteres és insuportable."

- "Això mereix una reacció immediata. No pot ser que la ciutadania reaccioni i els estats europeus només donin excuses burocràtiques. No pot ser."

- "Hi ha recursos, però també hi ha obligacions perquè hi ha convenis de drets humans i legislació internacional que obliga a fer el que calgui per garantir els drets fonamentals."

- "L'estat espanyol és dels estats que rep més fons europeus destinats a l'asil i al refugi. No hi ha excusa possible."

- "Europa ha de reaccionar i estar a l'altura perquè ara mateix no ho està."

- Sobre els manters: "És important separar el fenomen dels manters, que no és només de Barcelona, i una altra cosa és el fenomen de violència com el que es va viure ahir a plaça Catalunya, que no és tolerable."

- "El

top manta requereix polítiques transversals amb diverses administracions, i l'altra cosa és cap tolerància amb el llançament de pedres que es va produir ahir."

Carles Puigdemont, alcalde de Girona, també ha dit que:

- "Girona ja està acollint en un pis municipal una família siriana derivada de Creu Roja, i encara esperem que n'arribin un parell més."

- "El món local hem de donar una resposta conjunta i contundent a aquesta necessitat que tenim."

- "Hi ha una demanda clara de la ciutadania. I davant d'això hem de tenir clar què se'ls demana i quines obligacions hi ha."

- Sobre

Joc de trons: "Hi ha molt d'interès, cada dia més. Està funcionant bé."

- "No en sabem res [si Girona pot repetir com a escenari a la setena temporada]. Però, si tothom hi està bé, per què no? Sembla clar que una de les escenes icòniques de la sèrie es gravarà a Girona. El cavall a les escales de la catedral ha generat molta expectació."

ada-colau-carles-puigdemont

00:00 09:20
00:00 09:20

tomas-alcoverro

00:00 11:03
00:00 11:03