La competència
Ara, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró

"Els alumnes s'han sentit agredits per alguns mitjans de comunicació"

irene-rigau

00:00 29:57
00:00 29:57

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, insisteix que, en el cas de l'atac a un professor de l'IES Joan Fuster, som davant d'una malaltia, no d'un comportament de violència escolar. Rigau ha explicat que els alumnes de batxillerat de l'Institut Joan Fuster han decidit fer una cadena humana per protegir els menors de determinats mitjans de comunicació durant l'entrada al centre.

Irene Rigau, consellera d'Ensenyament, també ha dit que:

- "Vaig estar a l'Hospital de Sant Pau. Vaig poder parlar amb la professora agredida. Estava bé. Tot i que tenia la ferida de la fletxa a la cara (a tocar del coll) i el cop que li va donar la ballesta. La nena estava bé, la van operar per una lesió en un tendó, però va anar bé. I el noi, que era amic del nen agressor, em va dir 'encara no he plorat'. I em va explicar que havia intentat protegir el seu amic perquè veia que alguna cosa passava, li va dir que s'amagués sota la taula. L'altre es va girar i el va agredir. I li vaig preguntar com va ser la mirada i em vadir que 'era com si no em veiés'."

- "Va arribar a l'institut amb una motxilla, com tots. S'havia organitzat, anava predisposat. Hi havia una obcecació que denotava certa premeditació."

- "L'escola no fa una funció compensatòria, fa una funció socialitzadora. T'ensenya a viure en societat i et transmet la cultura que va més enllà del patrimoni familiar."

- "El que és clau són les expectatives que els pares manifesten en els seus fills sobre el seu futur. Tenim pares que no entenen la llengua de l'escola. Tenim pares que no poden tenir una reunió de tutoria seguint el programa. Però tenim pares que diuen als seus fills que han d'aprofitar l'oportunitat d'aprendre a l'escola perquè ells no la van tenir. Aquesta actitud és tan o més potent que els títols dels pares."

- "No som davant d'un tema de violència escolar. Hi ha molt bon clima escolar en aquesta escola. El professor mort -em costa dir-ho- havia dit que havia tingut sort, que hi havia bon clima en aquest centre, amb ordre, disciplina... Som davant d'un nen malalt. La investigació i l'anàlisi que li estan fent ens ha de poder dir com s'ha incubat aquesta malaltia i com ha estat tot el cap de setmana planificant uns fets que materialitza dilluns."

- "És veritat que portava una ballesta però també un ganivet important. Amb la ballesta va agredir la professora de castellà, però al professor de socials el va matar amb un ganivet."

- "Vam fer una valoració amb la junta de directors d'instituts i d'escoles de primària de tot Catalunya. Tenim la sensació recollida amb les dades dels centres, que la conflictivitat dels nostres instituts ha baixat."

- "Confonem intencionadament o no dues qüestions: en aquest centre, la conflictivitat ha baixat però, a la vegada, estan reunits a cada aula amb experts per tractar el tema. I em diuen ara que els nens de batxillerat faran una cadena humana de protecció dels petits, dels d'ESO perquè quan entrin a l'escola perquè no hi hagi mitjans de comunicació ni ningú que els atabali. Si ho han decidit, és perquè han viscut com una agressió la presència de determinats mitjans de comunicació."

- "Si hi ha imatges de la retirada del cos del professor, és perquè un veí ho va gravar i després ho va passar, perquè està fet des d'un balcó. La societat està com està."

- "Hi ha una part dels adults que renuncien a exercir d'adults i es posen en el rol de l'adolescent i viuen com si fossin col·legues. Hem parlat de com les mares que feien cua amb les seves filles en horari escolar per comprar entrades pel concert de Justin Bieber. Els pares han renunciat al paper de l'adult. Hem passat del complex d'Èdip al complex de Telèmac. I després hi ha pares que surten de la feina i volen temps per estar per ells. Si el temps per tu no és el temps per estar amb els fills, què els queda als fills?"

- "Som davant d'una malaltia, no d'un comportament de violència escolar."

- "L'equip de docents ahir va reaccionar amb molta saviesa i serenor."

- "Vull transmetre tot el meu suport emocional a tots els companys."