El Barça Femení a RAC1
Ara, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea
En Directe
I després, de 16 a 17 h
Superesports
amb Xavi Puig

"Els casos més complicats d'enterovirus estan controlats"

enterovirus

00:00 18:26
00:00 18:26

Foto: La Vanguardia

El Servei Català de la Salut garanteix que els casos d’enterovirus més complicats estan “controlats”. El subdirector de  l'SCS, Josep M. Argimon, assegura que el quadre clínic de la nena morta a Reus és molt compatible amb aquest virus, “però no es va poder detectar”. Carles Luaces, cap del servei d'urgències de l'Hospital Sant Joan de Déu, admet que al principi és complicat detectar el virus, perquè els símptomes són similars al grip.

Carles Luaces, cap del servei d'urgències de l'Hospital Sant Joan de Déu, també ha dit que:

- "És una situació que no és l'habitual. L'enterovirus és un virus que coneixem des de fa temps, però ara es presenta d'una forma atípica i d'una manera més agressiva. Això genera inquietud i afortunadament la majoria de casos evolucionen bé."

- "Durant les primeres 24-48 hores, els símptomes poden ser com les del grip. Aquest és el problema. Al cap de tres dies les coses són més clares i el diagnòstic és més fàcil."

- "La majoria de casos que veiem afecten nens per sota dels 6 anys, fins i tot per sota dels 4. A mesura que el nen es fa gran es va immunitzant."

- "Afortunadament la majoria dels pacients es recuperen d'una manera total, però lentament."

Josep M. Argimon, subdirector del Servei Català de la Salut, també ha dit que:

- "Podem estar tranquils. L'enterovirus circula molt habitualment, i més en aquestes èpoques, i quasi sempre dóna símptomes molt lleus, o fins i tot cap. Sí que és cert que algun d'aquests enterovirus pot donar una malaltia greu, un quadre neurològic greu. Això és excepcional."

- "Ara tenim un cúmul de casos que no és l'habitual en altres moments i això és el que crida l'atenció i el que fa que posem mesures per poder-ho pal·liar."

- "Els casos més complicats estan controlats. Ara tenim dos nens a l'UCI. Ha sortit publicat el cas de la nena amb una tetraplegia. El cas de la nena és epidemiològicament diferent. També hi ha el cas d'una nena de Reus que ha mort i a qui no es va poder detectar el virus. [...] El quadre clínic [d'aquesta nena] és molt compatible. Afirmar 100% [que ha mort per enterovirus] és molt difícil perquè no hem pogut detectar el virus. Ara bé, en el context que ens trobem és el més probable."

- "Els casos que hem anat observant (fins ara 48) es repeteixen per tot el territori. A la resta de l'estat, hi ha hagut algun cas."

- "L'activitat als hospitals ha augmentat sensiblement i segurament hi anirà molta gent els propers dies."

- "Tots els casos que puguin ser greus o hi hagi la sospita de ser greus s'atendran amb la màxima puntualitat i rapidesa."