El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Preocupació a Cadaqués i als Ports pel risc extrem d'incendi

temperatures

00:00 20:55
00:00 20:55

Foto: La Vanguardia

El risc extrem d'incendi a l'Alt Empordà i a les Terres de l'Ebre manté en estat d'alerta els responsables del Parc Natural dels Ports i els habitants de Cadaqués, com han confirmat Josep Maria Forcadell, tècnic d'ús públic del Parc Natural dels Ports, i  Josep Lloret, l'alcalde del municipi empordanès. De la calor, el temps i de què podem atribuir al canvi climàtic i què no, també n'hem parlat amb la meteoròloga de RAC1, Mònica Usart, i Salvador Samitier, director de l'Oficina del Canvi Climàtic.

Josep Lloret, alcalde de Cadaqués, també ha dit que:

- "Són casos excepcionals. Es tanca el pas que normalment està obert i aquests dies està tancat. El camí cap al cap de Creus no es tanca. També hi ha el far i aquest no es tanca, el pla de Tudela sí."

- "Estem preocupats. Hi ha tramuntana, baixa humitat, un llamp et pot encendre qualsevol punt."

- "A l'agost no hem tingut gairebé ni un dia de pluja. I quan bufa tramuntana, t'ho asseca tot. Ara ho tenim tot molt sec."

- "Hi ha hagut casos extrems abans, sí. Algun cop hem hagut de tancar."

- "Hem d'optimitzar els recursos que tenim perquè pinta que l'any vinent tindrem molts problemes amb l'abastament d'aigua. Volem que a l'hivern nevi on ha de nevar perquè tinguem els recursos necessaris la resta de l'any."

Josep Maria Forcadell, tècnic d'ús públic del Parc Natural dels Ports, també ha dit que:

- "Són situacions que es repeteixen de tant en tant. Comencem a estar-hi acostumats. Plou poc però si encara plou menys del que tocaria, la sequera en superfície s'afegeix a la humitat tan baixa, i la situació esdevé de risc."

- "Ha passat diverses vegades. Hi ha indicadors biològics que ens diuen que alguna cosa està passant. Es va detectar una libèl·lula africana, el 2012, que ara és habitual a tot el parc."

Salvador Samitier, director de l'Oficina del Canvi Climàtic, també ha dit que:

- "Per un fenomen puntual, és difícil dir que sigui el canvi climàtic. Hem de veure tendències i això són 30 anys de registres. El que sí que veiem és un increment de la temperatura mitjana del país. Des del 1950, cada dècada, de mitjana al país, hem augmentat 0,23ºC. Cada dècada, per tant, cada dècada és més càlida."

- "Hi ha espècies que no són pròpies d'aquí però que ja les trobem aquí perquè es donen les condicions perquè hi siguin."

- "Com més temperatura, les plantes necessiten més aigua i això es tradueix en més sequera. Tenim boscos molt densos, amb arbres més prims i molt sensibles a incendis forestals."

- "No podrem evitar que la temperatura del país continuï incrementant, però sí que podem millorar la qualitat dels boscos. Hem de treure el combustible per fer-los més resilients."

- "O amb la sobrepesca: si som capaços de reduir les captures de determinades espècies per deixar que es puguin recuperar, estarem més ben preparats per fer front a aquests fenòmens."

- "A l'estiu hi ha hagut una reducció del 5% de la precipitació per dècada des dels anys 70."

- "Detectem una major concentració de les pluges en menys dies. Plou menys dies però plou més. Això ho accentua el canvi climàtic."