Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

"Puigdemont m'ha encarregat contactes per internacionalitzar el procés"

artur-mas

00:00 24:37
00:00 24:37

Artur Mas revela que "Puigdemont ja m'ha demanat que en algun àmbit de les relacions internacionals, de manera discreta, faci determinades feines o contactes" i recorda que, "si se'm diu que en diplomàcia europea puc ajudar, ajudaré". L'expresident de la Generalitat no descarta tornar-se a presentar a la presidència ("estic en reserva") i diu que "la meva voluntat és no tornar-me a presentar, però com que les coses van anar com van anar, i no se'm va deixar completar el projecte que tenia entre mans, ara no puc dir que segur que no ho faré". Mas recorda a la CUP que l'acord d'investidura obliga a donar suport als pressupostos i admet que, "si l'11 de setembre hi ha manifestació, hi aniré".

Artur Mas, expresident de la Generalitat, també ha dit que:

- "Com que estic molt convençut del que vaig fer, estic molt tranquil."

- "En part sí que m'he alliberat, perquè la càrrega institucional de ser president de la Generalitat en aquests anys ha estat molt feixuga. En un altre sentit no m'he alliberat tant. No vaig decidir marxar, sinó fer un pas al costat. Per tant, vaig quedar alliberat d'aquell compromís de no tornar-me a presentar en unes futures eleccions, que era un compromís que anava lligat que se'm permetés fer la feina fins al final. Quan aquesta clàusula no es compleix, és evident que ja no em condiciona."

- "Des del primer dia vaig anunciar que vull col·laborar, en allò que pugui, a recompondre a fons l'espai central d'aquest país. Passa per Convergència i més enllà de Convergència."

- "Aquest últim mes, crec que el país s'ha destensat una mica. És lògic que quan una persona exerceix un lideratge tan fort i decideix fer un pas el costat, hi hagi una certa distensió."

- "Mai vaig pensar a plegar en aquests termes."

- "Aquesta possibilitat que després es va convertir en una realitat jo l'havia plantejat abans de les eleccions espanyoles. Ho havia explicat a un col·laborador meu. De fet, ho sabien dues persones del món de la política."

- "La idea la tenia al cap. Tenia també les condicions escrites per dur-la a terme i s'assemblen molt a aquells cinc punts acordats amb la CUP."

- "Aquesta persona va entendre les raons. Jo estava bastant inclinat a fer-ho, però estàvem a punt de començar la campanya electoral i la CUP encara no havia pres cap decisió."

- "La setmana final tenia al cap l'esquema anterior, però veia difícil implementar-lo perquè tot estava tan podrit que no ho veia resoluble. Ens vam preparar per anar a les eleccions."

- "Divendres a la tarda, 48 hores abans que Puigdemont fos president, vaig convocar dues reunions amb gent de Presidència i gent del partit per preparar la convocatòria d'eleccions."

- "Aquell mateix divendres van passar un parell de coses. Recupero una idea que havia sortit al mes d'octubre, que anava en el sentit que la CUP deixés dos diputats a Junts pel Sí. A l'octubre aquesta idea havia caigut. En una conversa amb una persona de la societat civil catalana, va sortir aquesta possibilitat. Ho va intentar i el retorn que vaig tenir al cap de poques hores era: 'Se'n pot parlar.' Però no tenia cap garantia que això acabés bé."

- "Designo tres col·laboradors que comencen a parlar amb la CUP, sense intermediaris, sols. Això comença divendres al migdia. Dissabte al migdia, van tornar amb un paper amb els cinc punts assumits per la CUP."

- "Quan vaig tenir el paper sobre la taula, vaig trucar a Carles Puigdemont."

- "El nom sonava perquè quan comença una negociació com aquesta hi intervé gent diversa. Hi havia altres noms sobre la taula. Segur que li havia arribat."

- "Li vaig dir: 'Val la pena que vinguis a Barcelona un dissabte al migdia perquè tinguem una conversa a fons? O no val la pena que baixis?'. La resposta va ser, després d'uns segons, que baixava."

- "Si hagués dit que no, hi havia altres possibilitats. Hi hauria hagut un president o presidenta, segur."

- "Arriba a la Casa dels Canonges a tres quarts de quatre."

- "És un home que es creu del tot el projecte, era president de l'AMI. Era alcalde, per tant té una capacitat contrastada de gestió. I perquè jo intuïa que dins de la mateixa Convergència i Junts pel Sí era un nom que despertaria consens. Això era important, ja que marxava una persona que no despertava tant de consens. Com que jo havia exercit la presidència d'una manera molt forta, entenia que una persona del seu perfil podia despertar un major consens. A més, quan el veia intervenir en reunions internes de Convergència, deia coses interessants i la gent se l'escolta."

- "A algú no li va agradar la decisió. Però la majoria van entendre que era una decisió no només possible, sinó altament recomanable."

- "En aquest sentit, va passar el que volia l'Estat."

- "No em penedeixo de la decisió presa. Estic molt tranquil i convençut del que he fet."

- "A hores d'ara, la CUP està pactant d'acord amb allò pactat. Caldrà veure el pas del temps. El paper és molt clar, espero que es complirà. L'altra part de l'acord, que és que jo feia aquest pas al costat, la vaig complir."

- "Segons aquest paper, els pressupostos han de quedar aprovats. En el moment que un govern perd votacions, perd l'estabilitat parlamentària. Una de les votacions més importants és la dels pressupostos. Si en aquest cas el govern quedés en minoria, aleshores seria evident que l'acord no s'hauria complert. Però això no ha passat. I espero que no passi."

- "En cap paper hi ha cap nom de la CUP sobre la taula."

- "En el 9-N sóc aforat, perquè una de les persones querellades, Irene Rigau, és aforada. Els altres que no ho som seguim aforats per aquesta causa."

- "Em semblaria delirant i altament vergonyós que un estat acabés condemnant persones per haver posat les urnes perquè la gent es pugui expressar."

- "Si anés a judici, seria una campanya pedagògica de primeríssim nivell per fer entendre a tothom la qualitat democràtica d'Espanya."

- "He parlat molts cops amb Carles Puigdemont des que és president. I és lògic que ho faci."

- "Fa un mes, Carles Puigdemont no sabia que seria president de la Generalitat. Jo vaig trigar 9 anys des que el president Pujol em va nomenar conseller en cap fins que vaig arribar a la presidència."

- "El meu lloc de feina a partir d'ara serà en una oficina separada del Palau de la Generalitat, però vaig demanar que fos en una dependència de la Generalitat. Fa cinc anys que retallo pressupostos, estic mentalitzat de les polítiques de sobrietat en la despesa. Seré a l'última planta del Palau Robert."

- "No sabria dir-li qui serà el nou president espanyol."

- "Si escolto el PSOE, la resposta és no [hi haurà referèndum a Catalunya]. Si escolto Podem, al començament semblava una condició molt gran, ara sembla que la sensació no és tan evident."

- "Se l'ha guanyat a pols [l'aïllament]. Ha fet tots els deures possibles per acabar així."

- "Jo crec que Mariano Rajoy no serà president espanyol."

- "Ha fet tot el possible per quedar com està. L'aritmètica és la que és i difícilment podrà sumar."

- "Han estat dues majories absolutes igualment negatives. Una majoria en mans del PP a Espanya sempre és negativa. En mans del PSOE, també. Però en mans del PP especialment. S'entusiasmen massa. És 'ardor guerrero'."

- [El cas Pujol ha estat clau a l'hora de fer un pas al costat?] "No respon a una raó, sinó a un clima, unes dèries, unes maneres de fer que jo crec que no són les que serveixen per construir un país com el que volem."

- "He parlat amb David Fernàndez i en determinats moments dels darrers mesos va intentar ajudar o va ajudar."

- "Mai em va verbalitzar que volia que jo fos president."

- "Va ajudar que hi hagués una solució constructiva."

- "Si amb el principal referent de la CUP, els darrers anys, hi havia pogut mantenir una relació correcta i constructiva malgrat les diferències deu voler dir que l'obstacle no era jo."

- "És possible [que el tarannà de David Fernàndez condicionés el resultat]. Però ell no anava a la llista."

- "No descarto [que per part del Govern actual se m'ofereixi res]. Ara en comencem a parlar. El president Puigdemont ja m'ha demanat que en algun àmbit de les relacions internacionals, de manera discreta, faci determinades feines o contactes. Se'm poden demanar accions concretes."

- "Si se'm diu que en diplomàcia europea puc ajudar, jo ajudaré."

- "Les retallades no són patrimoni de Convergència, ni gust de Convergència. A cap govern li agrada fer-ne."

- "Afortunadament potser no n'hi haurà més, de retallades, perquè algú ja va fer la feina."

- "Quan vam arribar a la Generalitat, la situació estava molt descontrolada. O es prenien decisions o allò se n'anava pel barranc."

- "En el moment que Convergència no té prou força per articular tota sola l'espai de centre, ella mateixa s'ha de posar al dia. Hem de fer partits a l'altura del nou país que volem construir."

- "A Convergència ara li toca fer un congrés. En paral·lel a aquesta feina, llançaré una plataforma que aplegui gent de fora de Convergència amb qui ens uneixi el sobiranisme. En algun moment intentarem si poden arribar a confluir per vertebrar l'espai de centre del país."

- "Jo no només penso en partits. Penso en un partit que és Convergència, persones i potser algun altre partit."

- "A mi em tocarà liderar-ho perquè ara la meva funció és aquesta."

- "Aquest espai de centre del país s'ha d'articular de la millor manera possible i si s'ha de redactar una constitució catalana o entrar en un procés constituent, ha de deixar sentir la seva veu i dibuixar el seu esquema de país."

- [CDC ha de canviar de nom?] "Crec que tot s'ha de posar a debat. La mentalitat d'entrada és que tot es pot repensar. I, a més, ho hem de fer amb mentalitat de llarg termini. Hem de pensar en la propera generació sencera."

- "Pretenc 3 coses. La primera: passar la barrera del 50% a favor de la sobirania. Per tant, sumar gent. L'altre projecte possible és acostumar-nos a la residualització per part de l'Estat. Segon objectiu: si s'ha de redactar una constitució catalana, que l'espai central s'hi senti ben representada. I si arribem a la Catalunya sobirana, tenir un instrument polític que sigui capaç de defensar un país tal com nosaltres l'entenem."

- "Amb Carles Puigdemont estem en sintonia total."

- "Per higiene democràtica, al conjunt de l'Estat espanyol li convindria sortir d'aquesta via. No es pot resoldre a través de la Fiscalia el que la gent vol resoldre democràticament a través de les urnes."

- "Costarà molt que el PSOE viri cap a un debat polític més que jurídic."

- "Jo m'hi apuntaria de seguida. És el que hem estat intentant."

- "Entre que el PSOE no s'hi posarà gaire i que Podem anirà diluint la demanda, a veure com acaba."

- "No m'ha trucat ningú de Madrid des que he plegat. Jo sóc el dimoni."

- [Descarta tornar a ser president de la Generalitat?] "Jo estic en reserva. La meva voluntat és no tornar-me a presentar, però com que les coses van anar com van anar, i no se'm va deixar completar el projecte que tenia entre mans, ara no puc dir que segur que no ho faré. Voluntat pròpia de dir que he fet això per tornar d'aquí a 18 mesos? No és així."

- "Si l'11 de setembre hi ha manifestació, hi aniré. Ara seré cap visible d'una organització política o d'una organització que ara va més enllà de la política."

- "Ada Colau pot arribar a ser una aliada per al procés. Però ho ha de demostrar en el moment de la veritat."

- "La meva intuïció és que ho serà. Espero."

- "El dia més emotiu va ser la consulta del 9-N. Com a exercici democràtic d'un país, és extraordinari i molt impactant."

- "Amb Duran ens vam enviar uns missatges per telèfon."

- "Amb Junqueras hem coincidit en algun acte públic, però no ens hem reunit, però segur que ho farem. Som dos aliats de Junts pel Sí."

mas-acord

00:00 18:10
00:00 18:10