Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Girauta a Podem: “no és constitucionalista”, i reclama un pacte amb el PP i el PSOE després del 26-J

juan-carlos-girauta

00:00 39:18
00:00 39:18

Juan Carlos Girauta afirma que "pactarem amb un dels dos partits constitucionalistes i, si pot ser, amb tots dos" i acusa Podem de no ser un partit constitucionalista "perquè reivindica un procés constituent, si no reclamaria una reforma". El candidat de C’s és contrari al fet que governi la llista més votada i explica que Trias va rebre amenaces del Banc Expropiat "la persona que el va amenaçar és una persona important, que li va dir: ‘Te voy a partir la cabeza’".

Juan Carlos Girauta, candidat de Ciutadans per Barcelona, també ha dit que:

- [Sobre els lemes dels cartells de campanya] "Volia reivindicar el fet que Ciutadans va néixer a Catalunya i fer servir un terme que és el contrari de la reivindicació, que és constatació, que és la catalanitat."

- "Ni catalanista ni espanyolista, excepte si traiem les connotacions equívoques del catalanisme i l'espanyolisme. No necessito un -isme."

- "Hem estat acusats sistemàticament de mals catalans."

- "Els projectes polítics han de respectar els sentiments, però no es poden basar en els sentiments i no es poden mobilitzar només pels sentiments."

- "És legítim [que hi hagi gent que vulgui ser d'un país que es diu Catalunya fora d'Espanya]."

- "No hi ha casos en què el dret d'autodeterminació estigui a la Constitució. El Canadà i Escòcia en són una excepció."

- "Catalunya no ha disposat mai d'un autogovern tan profund i llarg com en aquesta democràcia."

- "Pactarem amb un dels dos partits constitucionalistes i, si pot ser, amb tots dos."

- "Sóc tan poc partidari de la norma que la llista més votada ha de governar com demostra que Ciutadans va votar per un candidat que no era de la llista més votada, perquè el nostre sistema és parlamentari."

- "Té poca base dir que la llista més votada ha de governar."

- "Nosaltres demanem el vot útil. Si som determinants hi haurà un govern, serà constitucionalista i aplicarà les profundes reformes que portem en el programa i per les quals hem nascut. Espanya necessita una radical revisió dels seus fonaments. Una reforma de la casa, que està en procés de destrucció, i necessita una reforma profunda."

- "Evidentment [hi ha d'haver una reforma de la llei de la funció pública]."

- "Podem no és constitucionalista, perquè reivindica un procés constituent, si no reclamaria una reforma."

- "Duran i Lleida és un home intel·ligent. Té al cap claus i matisos molt interessants que ara la política catalana no considera."

- "No sé si fitxaria una persona amb una història darrere tan llarga. Potser el seu moment polític ha passat. Però sí que pel que ell representa tindríem totes les cartes per seure i posar-nos d'acord amb moltes coses."

- "Sí, [s'ha de prohibir el burca]."

- "Clinton tota la vida."

- "Ciutadans mirarà d'eliminar els peatges perquè els greuges comparatius són molts perillosos. Generen hostilitats i coses molt negatives en política."

- "L'escàndol del Banc Expropiat no és només l'ocupació. És més escàndol que un alcalde tingués allò llogat per no tenir problemes, perquè aquests diners són públics."

- "Aquesta gent és molt perillosa. Em consta que a Xavier Trias el van amenaçar."

- "La persona que el va amenaçar és una persona important. Amenaçar de: 'Te voy a partir la cabeza'. Un polític té responsabilitats que depassen les seves pors i els seus problemes personals. Si un no té la força moral d'enfrontar-se a certes coses, ha de dimitir. Hem passat a una cosa pitjor: ara debatem si se'ls ha de comprar la casa. Però aquesta gent ha generat un caos que ha perjudicat els veïns i els comerços i han generat una violència que és molt dura contra la policia."

- "L'actuació dels Mossos és legítima. És sorprenent que surtin 25 mossos ferits i un detingut. Els Mossos necessiten el reconeixement, el respecte i la confiança. No sé si es mereixen els caps polítics que tenen."

- "Absolutament [prohibir els toros va ser un atemptat contra les llibertats]. Prohibir en general no és bona idea."