El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Els directors de 'Ciutat morta' són optimistes en la reobertura del cas 4-F

ciutat-morta

00:00 17:07
00:00 17:07

El documental Ciutat morta ha sacsejat consciències i ha provocat el debat sobre si la Fiscalia ha de reobrir el cas 4-F. Els directors de la pel·lícula, Xavier Artigas i Xapo Ortega, n'estan convençuts i entenen que "mai és massa tard" perquè "volien que es fes justícia i és el que està començant a passar ara". Artigas i Ortega també desitgen que el cas "sacsegi les eleccions municipals".

Xavier Artigas i Xapo Ortega, directors de Ciutat morta, també han dit que:

- Sobre quan va arribar la decisió del Jutjat d’Instrucció que calia retallar 5 minuts el documental: “la primera notificació va arribar el 7 de gener i no es va fer efectiva fins al dia abans de l'emissió.”

- Sobre la possible reobertura del cas: “Som optimistes. Tothom se n’ha assabentat aquest cap de setmana, dels fets del 4-F, però nosaltres ja fa nou anys que estem estupefactes amb aquesta història. Hem deixat de creure en la justícia, òbviament. Però amb el ressò que està tenint i la indignació que ha provocat, som optimistes i confiem que recapitulin. Mai és massa tard.”

- “La Fiscalia ja coneix de fa temps aquest testimoni i no ha volgut reobrir el cas.”

- “Els polítics ens demanen que aportem més proves quan, en realitat, és al contrari. El judici es va fer sense garanties. Es va vulnerar la presumpció d'innocència dels acusats només amb els testimonis de dos policies que han estat condemnats per falsedat de testimoni i per torturar en un altre cas.”

- “És la presumpció d’innocència el que cal salvaguardar aquí, no hem de presentar més proves sinó defensar que el judici no es va fer amb les garanties suficients.”

- “L’Évole s'ha posat en contacte amb nosaltres i ens ha dit que també farà el que faci falta perquè el cas es reobrís.”

- Sobre la parcialitat del documental: “El documental és parcial perquè hi ha una part que no ha volgut parlar i perquè no ens hem amagat mai de la nostra posició de voler fer justícia per una de les parts que ha estat silenciada pels mitjans tot aquest temps.”

- “És obvi que aquestes persones no han parlat perquè no han volgut perquè se’ls va convidar, però creiem que l'objectivitat no existeix.”

- “Amenaces directes no n’hem rebut fins que ens ha arribat aquesta ordre judicial de part del senyor Gibanel. El seu objectiu era que el documental no s’emetés. La conseqüència ha estat que al final ha tingut més impacte a la xarxa.”

- “El tuit dels Mossos és molt desafortunat.  Em va semblar molt lamentable. Hem rebut missatges de policies desmarcant-se d'aquesta visió. Va ser desafortunat”

- Sobre la Jutgessa d’Instrucció, Carmen García Martínez: “No entenem com una jutgessa no es preocupa per obtenir aquesta informació [la versió de l’alcalde]. D’on va treure la versió del test l’alcalde de Barcelona? Si els advocats de l’acusació van demanar que l’alcalde donés explicacions per què aquesta jutgessa va demanar denegar aquest testimoni? Era una peça clau que hauria exculpat immediatament tots els acusats.”

- “Ens mou un sentiment de justícia que en tot moment vam tenir clar que seria el que ens conduiria fins a poder explicar aquesta història. Volíem que es fes justícia i creiem que és el que està començant a passar ara.”

- Sobre si aquest cas pot afectar les eleccions municipals: “Esperem que aquest cas sacsegi. Esperem que tots els responsables polítics siguin conscients que si no es fa justícia amb això serà difícil que la gent cregui en ells.”

- “Per a nosaltres és molt més important que es conegui el cas [que no que tingui èxit a les televisions].”

- “Estem preparant un nou projecte des de fa uns mesos que es diu Idrissa”. Retrata el cas d’Idrissa Diallo, un noi de 21 anys, que estava sota custòdia policial al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca i va morir de forma inexplicable i sospitem que també va ser víctima de tortures.”

- “Érem optimistes però mai hauríem esperat mig milió d'espectadors. No esperàvem això.”