Tu diràs
Ara, de 22 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Juan Antonio Bayona: "M'ha costat diners dir que la pel·lícula és d'aquí."

ja-bayona

00:00 27:23
00:00 27:23

Juan Antonio Bayona denuncia la discriminació fiscal de rodar a Espanya. El director barceloní lamenta que "a mi em costa més car rodar a Catalunya que fer-ho a Anglaterra". Bayona fa aquestes crítiques just quan s'ha anunciat que serà el director de la seqüel·la de Jurassic World, un projecte pel qual reconeix que està "molt content de poder fer una gran pel·lícula a Hollywood". El director de Lo imposible i El orfanato estrenarà el 7 d'octubre Un monstre em ve a veure, una coproducció catalana basada en el llibre de Patrick Ness que porta el mateix el mateix títol.Juan Antonio Bayona també ha dit que:

*Sobre ‘Jurassic World’:

-      “Estic escoltant la música de Jurassic World i estic pensant que faré una pel·lícula on sonarà aquesta música i això em posa molt feliç”.

-      “Té aquest cantó sentimental això de fer Parc Jurassic. Estic molt content de poder fer una gran pel·lícula a Hollywood. No n’havia fet cap encara i que el teu cap sigui Steven Spielberg està molt bé”.

-      “L’estrena de Jurassic World serà el juny de 2018. Aquestes pel·lícules tenen data d’estrena abans que tinguis el guió”.

-      “No és tan formal fer una pel·lícula d’aquestes. Encara no he signat”.

-      “Van contactar amb mi quan vaig sortir de fer la segona part de Guerra Mundial Z”.

-      “A Colin Trevorrow [director de Jurassic World] no el conec personalment però hem parlat molt. És molt afectuós en totes les converses i es declara el fan número 1. Està molt content d’escriure una pel·lícula per Bayona”.

-      “A Spielberg el coneixia d’abans [...] Vam coincidir als Globus d’Or per Lo imposible.

-       “Estem treballant sobre un guió. [Jordi Basté: pregunta: ‘T’agrada?’] Sí, és clar!”

-       “Vull que l’espectador surti al·lucinat però cada vegada és més difícil. Ara la gent ja està molt més acostumada als efectes especials”.

-      “Crec que veient les meves pel·lícules Spielberg s’adonarà que m’agrada el cinema d’Spielberg. [...] M’agrada molt com narra les històries”.

-      “Està confirmat que repeteixen Chris Patt i Bryce Dallas Howard”.

-      “Ara mateix tinc clar el guió i qui són els protagonistes. Els protagonistes són els mateixos que la primera part”.

-      Sobre si Guillermo del Toro ha tingut a veure amb el seu salt a Hollywood? “Totalment. Però també ha tingut a veure en la meva carrera”.

*Sobre ‘Un monstre em ve a veure’:

-      “Un monstre em ve a veure és una coproducció catalana i s’estrenarà als cinemes en català”

-      “Els tres actors van veure la pel·lícula per separat i em van dir la mateixa frase: ‘no he vist mai res igual’”.

-      “Liam Nesson posa la veu al monstre però també és ell fent els moviments del monstre”.

-      “No és una pel·lícula de por. No és una pel·lícula de terror. No te la sé definir. És un drama amb fantasia.”

-      “Aquesta tanca una trilogia de materno-filial accidental i no volguda. Ha sortit així.”

-      “Amb els actors he tingut la sort que sempre he tingut molt bona relació al rodatge. Ahir mateix vaig rebre un mail de Liam Neeson content perquè jo feia Jurassic World.”

-      “El 70% de la pel·lícula està feta a Terrassa. A Anglaterra vam rodar no més de tres setmanes. Es va rodar en un cementiri de veritat a prop de Manchester.”

-      “Un monstre em ve a veure estarà enllestida la setmana vinent i s’estrenarà la setmana vinent”.

*Sobre rodar a Catalunya i Espanya:

-      “Fer cinema en aquest país és rendible. Per cada euro que rep el cinema, el cinema en torna tres. Però podria ser molt més rendible. Les grans pel·lícules es fixen en els llocs on hi ha més avantatges fiscals”.

-      “Bradd Pitt i Paramount volien rodar a Barcelona. Però jo vaig respondre que era complicat perquè la fiscalitat està al 18% i em va mirar i va dir ‘complicat’”.

-      “A mi em costa més car rodar a Catalunya que rodar a Anglaterra.”

-      “A mi m’ha costat diners dir que la pel·lícula és d’aquí. Si jo hagués declarat la pel·lícula com anglesa m’haguessin tornat més diners.”

-      “No té cap sentit però al Ministeri de Cultura o d’Hisenda no hi ha cap interès per aprofitar l’oportunitat que significa crear una indústria potent en un país que té unes localitzacions molt millors que el Canadà o Malta. En aquest país pots rodar el que vulguis”.

-      “El cinema és tota la gent que no surt a les catifes vermelles i és una indústria molt rendible i que no estem aprofitant”.