Via lliure
Ara, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó
En Directe
I després, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea

Els lladres de coure s'embutxaquen 20.000 euros

porcuna

00:00 11:48
00:00 11:48

Foto: La Vanguardia

Els lladres de coure detinguts pels Mossos d'Esquadra haurien obtingut més de 20.000 euros amb els últims quatre robatoris, l'últim dels quals el de Santa Perpètua de la Mogoda que va provocar un autèntic caos ferroviari. Xavier Porcuna, intendent portaveu dels Mossos, destaca “l’alt nivell d’especialització” de la banda com a “fet diferencial” dels robatoris que hi ha a la resta de l’estat i no descarta més detencions.

Xavier Porcuna, intendent portaveu del Mossos d'Esquadra, també ha dit que:

- "Aquest grup de delinqüents ja l'investigàvem abans dels fets de Santa Perpètua de la Mogoda el 15 de desembre. Els vam detenir in fraganti a l'Espluga de Francolí quan estaven a punt de fer un robatori."

- "És un grup delictiu d'una alta especialització, aquest és el fet diferencial. S'estava donant un nivell d'especialització que no es donava a la resta de l'estat pel que fa a la manipulació de les peces que manipulaven per tallar la tensió i poder robar el cable. Tenen un alt coneixement de la infraestructura ferroviària, treballaven d'una manera molt ràpida i simulaven la mateixa mecànica de funcionament dels serveis de manteniment del personal d'Adif."

- "Quan el 2009 vam detenir dos líders d'un grup delictiu d'alta especialització i van estar dos anys a presó, curiosament durant aquest temps la incidència del robatori de cable de coure va ser pràcticament inexistent."

- "El grup feia una feina de vigilància per detectar l'objectiu un parell de dies abans."

- "Ara la nostra feina se centra a intentar demostrar si han participat en 150 robatoris els últims anys."

- "Aquest grup era el més actiu a Catalunya. La investigació continua oberta i no descartem més detencions. Tenim altres investigacions per altres fets que ens podrien portar a algun altre grup."

- "El coure el venen d'una manera immediata a deixalleries amb gestors que també són delinqüents."

- "El quilo de coure va dels 6 als 8 euros. El preu ha disminuït bastant els últims anys."

- "En els darrers quatre robatoris [Santa Perpètua Mogoda, dos a Juneda i un a Vinaixa], haurien robat uns 3.500 metres de coure. Traduït a diners serien més de 20.000 euros de benefici. Si haguessin aconseguit tallar el tram previst a l'Epluga de Francolí estaríem parlant de 4.000 metres i més de 24.000 euros de benefici."

- "Tots els detinguts són de nacionalitat espanyola, residents a l'àrea metropolitana de Barcelona. Tots, menys un, tenien antecedents per fets idèntics."