Vostè primer
Ara, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora

"És difícil entendre l'acord"

marta-llorens

00:00 20:54
00:00 20:54

La portaveu d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Marta Llorens, ha admès en una entrevista telefònica a petició pròpia a El món a RAC1 que "és difícil entendre que s’hagi fet un acord, i que s'hagi trigat 20 anys a tancar-se" perquè el partit no vagi a judici pel cas Pallerols. Llorens no descarta que el secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida parli “més endavant” del presumpte finançament il·legal del partit, però no dimitirà perquè “no és ni acusat ni condemnat".Marta Llorens, que ha trucat a El món a RAC1 pel que s'estava dient a la tertúlia, ha explicat que:

- "És difícil d'entendre que s'hagi fet aquest acord i que s'hagi trigat 20 anys a tancar-se."

- "Vull fer èmfasi en la responsabilitat d'UDC. Com diu l'acord és una responsabilitat civil amb títol lucratiu. Això vol dir que implica una actuació de bona fe i que es desconeix l'origen delictiu dels actes."

- "UDC també té altres persones per parlar del tema, a banda de Duran i Lleida."

- "El 2002 se li va preguntar literalment a Duran i Lleida si dimitiria si ell fos el responsable del finançament irregular d'Unió. Però no hi ha finançament irregular d'Unió i queda clar que no hi ha responsabilitat directe de Duran i Lleida, perquè no és ni acusat ni condemnat. Unió tampoc és condemnada ni acusada. Per tant, té absoluta coherència amb la resposta que va donar Duran i Lleida el 2002."

- "Quan diem que Unió no ha tingut finançament irregular, ho fem amb tots els ets i uts."

- "Fa 20 anys la direcció nacional d'Unió no podia controlar tot el que es feia en un local de barri o d'un petit poble. [...] En aquell moment vam fer una comissió d'experts per fer una valoració del que estava passant."

- "Tenim una responsabilitat civil, i per això assumim el retorn d'uns diners amb interessos."

- "Encara que Duran hagués dit que dimitiria [si es demostrava tot i que no ho en tingués constància], no hi ha finançament irregular d'Unió, i aquesta és la base sobre la qual s'assenta el debat sobre la dimissió de Duran i Lleida."

- "En el seu dia ja es van assumir les responsabilitats polítiques. Es va destituir el senyor Gavaldà i va dimitir qui havia estat el conseller de Treball."

- "Unió no és part d'aquest judici. No sé per què els advocats han arribat a aquest acord."

- "La justícia és molt lenta però la cultura dels acords no s'ha de menystenir per aclarir els fets. Ajuda a agilitzar la justícia."

- "Com a ciutadana entenc la inquietud que genera el cas, però per això estic donant explicacions. Som seriosos, encara que costi d'entendre. Quan es va saber que hi havia irregularitats es va actuar de manera ràpida i directa."

- "No és un error [que Duran no hagi comparegut per donar explicacions].  No descarto que ho faci més endavant. Unió és un partit petit i s'ha de donar l'oportunitat a altres persones del partit per poder sortir a donar la cara en temes importants com aquest."

- "Desconec si UDC ha presentat alguna iniciativa legislativa per tenir una llei de finançament dels partits polítics. No he portat aquest tema parlamentari."