Via lliure
Ara, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó
En Directe
I després, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea

"Escòcia demanarà un segon referèndum d'independència"

jose-manuel-garcia-margallo

00:00 10:49
00:00 10:49

Foto: La Vanguardia

El ministre José Manuel García-Margallo dóna per fet que Escòcia demanarà “un segon referèndum per la independència, perquè volien quedar-se a la UE”. El titular d'Afers Estrangers considera que “sotmetre les qüestions europees a referèndum sempre té un resultat pèssim” i creu que “Gibraltar hauria de reintegrar-se a la sobirania espanyola”.

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, també ha dit que:

- "Sí, demanaran un segon referèndum d'independència a Escòcia perquè volien quedar-se a la UE."

- "Sotmetre les qüestions europees a referèndum sempre té un resultat pèssim. Són qüestions molt complexes, molt llunyanes per debatre en un referèndum."

- "Gibraltar, en el moment en el qual entri en vigor el tractat de retirada, passa a ser un país tercer. La tanca és una frontera externa de la UE. Els tractats no s’apliquen a Gibraltar. I quan es discuteixin les relacions UE -Regne Unit, Gibraltar no pot formar part de les discussions. Això és una discussió bilateral entre el Regne Unit i Espanya aplicant les resolucions de les Nacions Unides. Gibraltar hauria de reintegrar-se a la sobirania espanyola. He proposat un període transitori de cosobirania, amb les dues banderes, amb un estat personal que els ofereixi mantenir la nacionalitat britànica i amb un estatut econòmic-fiscal especial. I quan acabi el període transitori, la integració total a l’estat espanyol com preveuen les Nacions Unides"

- "Sempre he dit que el risc era real, la por que això passés ha crescut els darrers dies. El debat econòmic ha estat un debat emocional. El debat sobre la immigració i la voluntat de recuperar competències perquè decideixi el parlament britànic i no pas Brussel·les són temes molt complicats."

- "Hem fet un comunicat tranquil·litzant-los [els catalans residents al Regne Unit]. Res canvia en un període relativament llarg. Hem d'esperar que el Regne Unit enviï una carta a Brussel·les. Hi ha dos anys de coll per parlar de les condicions del divorci. Per mi, hi haurà un acord comercial entre la UE i el Regne Unit amb l'exoneració del 99% dels aranzels."

- "Anglaterra és un estat sobirà, reconegut per les Nacions Unides, és a tots els organismes internacionals. No [vagarà per l'espai]."

- "Units Podem està esborrant les línies vermelles del seu programa per facilitar un acord amb el PSOE. Abans, havien defensat la sortida de l'euro. El model econòmic d'Units Podem no encaixa amb el marc de la unitat monetària."

- "El Govern espanyol creu que s'ha de fer un salt endavant perquè això no s'interpreti com l'inici del final de la UE."

- “L'únic que sembla clar és que hi ha una conspiració contra el ministre de l'Interior i el PP. Es grava fa dos anys i surt ara, quan estem a punt d'obrir les urnes. Algú té interès a gravar-ho i a difondre-ho ara. A qui beneficia? Doncs a nosaltres és ben clar que no."