El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Herrera: "No ens en vam sortir"

joan-herrera

00:00 42:13
00:00 42:13

Joan Herrera admet que no està content amb els resultats obtinguts per Catalunya Sí que es Pot el 27-S i atribueix a Artur Mas la pujada de C’s: “No pot ser que qui ha dit el que ha dit de CSQEP no assumeixi cap responsabilitat de tenir un escenari de bloqueig i Ciutadans de segona força”. Sobre si vol continuar com a coordinador nacional d'Iniciativa, diu: "Només tinc la responsabilitat de portar l’organització fins a l’assemblea". Assegura que té “la decisió molt madurada” i que la farà saber a la direcció aviat.

Joan Herrera, coordinador nacional d’ICV, també ha dit que:

- "Content no estic."

- "No esperàvem un resultat així."

- "Vam intentar esquivar la lògica plebiscitària, intentant que el factor de vot fos un altre, però va ser massa agosarat. No ens en vam sortir. Segurament vam arribar tard per fer un discurs sobre com encarar-ho."

- "Segurament influeix que el candidat era poc conegut. Però no ho vull atribuir a ell."

- "A les municipals, es va votar en clau local."

- "És molt preciós buscar candidats de la societat civil que han treballat en moviments, però té un risc: que poses al capdavant gent amb poc índex de coneixement i vam haver de fer la campanya des de l'1 de setembre cap aquí, excepte el cas de Barcelona."

- "Vam fer una aposta de confluències. La primera aposta va funcionar. La segona proposta, en el marc d'aquestes eleccions, no ha funcionat."

- "La lògica plebiscitària fa que el principal partit de l'oposició sigui un partit conservador com Ciutadans."

- "El nostre full de ruta en matèria nacional no ha seduït des del punt de vista electoral."

- "En un país que se sent d'esquerres tindrem un president de dretes i una líder de l'oposició de dretes."

- "Fa molt temps, quan parlàvem amb Artur Mas, li vaig dir que en un país com el nostre, amb majories molt ajustades, havíem d'anar a un procés d'acumulació de forces més lent, perquè les majories fossin àmplies. Jo crec que el referèndum i la consulta s'havien de fer després de les generals, perquè teníem una majoria de bloqueig perquè, si no, ens instal·lem en l'empat infinit."

- "El que havíem de fer és un procés d'acumulació de forces."

- "Ens podem trobar amb unes eleccions al mes de març si hi ha un escenari de bloqueig i no hi ha govern. No és un escenari descartable."

- [Es presentarà com a coordinador nacional?] "La Dolors Camats i jo tenim la responsabilitat de portar l'organització fins a l'assemblea i el que farem és acabar el cicle electoral. Aquests anuncis sempre els fem davant del consell nacional."

- "Tinc la decisió molt madurada."

- "Nosaltres el que hem de fer és tot el cicle: municipals, catalanes i generals."

- "Pot passar [que Dolors Camats faci una cosa i jo una altra]."

- "Trobo impresentable i indecent la imputació. El que fa el govern espanyol és d'un to predemocràtic. Crec que el gran problema de l'Estat és un partit, el PP, que ho està dinamitant tot. És un problema de qualitat democràtica."

- "Crec que les coses que estem fent no ens porten a desencallar la situació, perquè cal una majoria més àmplia. No sé si això passa per unes noves eleccions."

- "No ens pots posar al sac de l'Aznar i que l'endemà no passi res."

- "Quan el marc no ha estat el plebiscitari, ens n'hem sortit."

- "Tot i aquests elements d'autocrítica, els millors resultats els continuem tenint a la Catalunya més popular."

- "Als barris més populars és on la CUP ens fa menys mal."

- "Un país no el podem construir amb un 50 contra un 50. Cal definir una proposta de full de ruta com a país i societat per desencallar això."

- "Sobta molt que quan has estat l'espai més hostilitzat, l'endemà passis a ser un possible company de viatge."

- "De la mateixa manera que nosaltres hem de fer un exercici d'autocrítica, el que no pot passar és que qui ha dit el que ha dit de Catalunya Sí que es Pot avui no assumeixi cap responsabilitat de tenir Ciutadans com a primera força de l'oposició i un escenari de bloqueig. Ho dic per Junts pel Sí i pel seu candidat a la presidència, Artur Mas."

- "La gent també votarà diferent a les eleccions generals."