El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Iceta supedita qualsevol entesa PSOE-PP al fet que marxi Fernández Díaz

miquel-iceta

00:00 40:59
00:00 40:59

El primer secretari del PSC adverteix que "els vots del PSOE no es poden utilitzar per condonar la corrupció del PP o l'afer del ministre de l'Interior". Miquel Iceta és partidari que Pedro Sánchez continuï com a secretari general del PSOE "tant de temps com necessiti" i culpa Podem de no haver arribat a un acord: "el plantejament polític era de conquesta i assalt de poder". Sobre les noves filtracions de les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso, "és horrorós, tremebund".

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, també ha dit que:

- Sobre les converses filtrades de Fernández-Díaz i De Alfonso: "Em sembla horrorós. [...] És tremebund."

- "La revelació d'una conversa privada em sembla un delicte, i cal esclarir qui la grava i qui la difón. Però la filtració ens ha permès saber de quins temes parlaven. Uns temes i una conxorxa inacceptables."

- "Quan vaig llegir les notícies que acusaven Xavier Trias, en principi m'ho vaig creure. I ara estic fotut. No només no era veritat sinó que era un muntatge."

- "Jo vaig votar la candidatura del senyor De Alfonso, i ara me'n faig creus. En sóc responsable."

- "És un episodi que no ha acabat. [...] Presentarem una denúncia. Volem que en seu judicial [De Alfonso] es retracti d'haver dit que el PSC estava al darrere de la filtració."

- Sobre la informació que publica Ok Diario: "És veritat que es veu que l'Oficina Antifrau va rebre alguna denúncia o alguna informació que feia referència a aquesta suposada trama de finançament irregular [del PSC]. [...] Afortunadament, això està en mans de la justícia."

- "Amb l'Oficina Antifrau volíem cobrir tot l'espectre possible de la corrupció, des de la sospita fins a l'indici. [...] Era un mecanisme que permetia que no hi hagués cap sospita que no fos investigada."

- "És molt rar que el director de l'Oficina Antifrau parli públicament de coses que està treballant, quan en teoria no ha trobat indicis perquè hi ha un deure de confidencialitat."

- "Un dels elements bàsics de la feina de l'Oficina Antifrau és la confidencialitat. Ha de ser especialment curosa. [...] Quan el director de l'Oficina diu que no sap per què el volen destituir toca campanes perquè en les declaracions públiques ha demostrat que no està guardant aquesta confidencialitat."

- Sobre la victòria del PP: "Ha jugat una mobilització de l'electorat conservador i de gent que li ha vingut por."

- "Estic força d'acord [amb Susana Díaz a la Ser]. El normal és que [Rajoy] intenti governar."

- "Crec que ha de governar el PP, però si no pot llavors s'ha d'obrir un altre escenari."

- "Espero que Mariano Rajoy no ens torni a fer el que ens va fer l'altra vegada. I haurà d'espavilar-se per trobar suports."

- "Vull que Pedro Sánchez continuï al capdavant del PSOE tant de temps com necessiti per refer el projecte polític i l'organització. Com a mínim, un cicle electoral sencer. Entre 4 o 5 anys és el que es necessita per saber si ha fet bé la feina o no."

- "En política no es pot improvisar. Per construir en política es necessita temps."

- "El PSOE necessita temps per refer el seu projecte i la seva organització. Convé que Pedro Sánchez segueixi treballant. I ja veurem si a les properes eleccions generals ja triarem."

- "El plantejament polític que ha fet Podem de conquesta i assalt de poder. Pensaven que estaven embrancats en una espiral ascendent que ningú no aturaria, i els interessava una nova convocatòria electoral. Ara han descobert que el progrés polític no és lineal ni accelerat."

- "La dificultat de pactar amb Podem ha tingut més a veure amb el plantejament de Podem de què volien ells, que no pas amb les dificultats del PSOE."

- "Amb Podem cada cop serà més fàcil de pactar perquè cada cop són més socialdemocràtes. No sé si ho deien només perquè els interessava durant la campanya electoral. Sóc dels que defenso que cal anar estrenyent llaços [amb Podem]."

- Sobre el referèndum: "No creiem en solucions unilaterals. Ens grinyola la u d'unilateral. No hi ha cap camí unilateral cap a la independència. No hi creiem i no hi participarem."

- "Si es convoca un RUI el PSC cauria de la banda de la llei i del sentit comú. No participaríem d'aquest procés. [...] Unilateralment no hi ha sortida."

- "El PSC pesa dins del PSOE menys del que pesava abans perquè no governa a Catalunya."

- "Competim amb els comuns. Estem cridats a col·laborar i a competir. En aquestes eleccions, la distància entre En Comú Podem i el PSC s'ha reduït."

- Sobre la investidura: "Els vots del PSOE no es poden utilitzar per condonar la corrupció del PP o l'afer Fernández-Díaz."

- "Perquè es puguin produir col·laboracions entre el PP i el PSOE, el PP ha de canviar en algunes coses. Però francament no ho veig."

- "Els diputats del PSOE no han estat elegits per condonar casos com aquests."

- "Fa una setmana que Mariano Rajoy ho sap [el cas Fernández-Díaz] i no ha pres cap decisió. Veig molt difícil que Rajoy es pugui adreçar al PSOE per cercar una col·laboració si en temes tan centrals com aquests [el de Fernández-Díaz] no pren decisions radicalment diferents que les que ha pres fins ara."

- "El PP té dret a intentar la investidura, i nosaltres tenim dret a dir que amb nosaltres no hi comptarà, i ja veurem si fa majoria."

- "O canvies de forma molt radical algunes coses, o serà molt difícil que el PSOE o C's validi Mariano Rajoy amb Jorge Fernández-Díaz al costat."

- "El cas Fernández-Díaz demostra que hi ha gent que utilitza mecanismes institucionals per a la lluita partidista de la pitjor espècie. Això s'ha d'acabar."

- "Si el PP realment vol el suport d'altres partits, [...] algunes coses haurà de canviar perquè en les circumstàncies actuals difícilment hi ha partits que suporten aquesta foto."