Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

Jané: "Els helicòpters han captat imatges molt potents a Gràcia"

jordi-jane

00:00 34:44
00:00 34:44

El conseller Jordi Jané avança que les imatges gravades pels helicòpters permetran detenir els responsables dels aldarulls al districte de Gràcia de Barcelona. El titular d'Interior demana més suport als Mossos i nega haver donat cap instrucció de no detenir, com diu Xavier García Albiol. Jané també surt en defensa de Xavier Trias: “Estic convençut que demostrarà amb documents que tot s'adequava al que pot fer un ajuntament”.

Jordi Jané, conseller d’Interior, també ha dit que:

- "Hi ha hagut alguna agressió puntual a algun periodista. Però no ha estat una nit violenta."

- "Vull destacar que les altres tres nits hi havia una immensa majoria de persones que exercien la seva llibertat d'expressió i el dret a manifestació. No ho confonguem. Hi ha una minoria que ens causa intranquil·litat, que no podem admetre perquè fa molt mal a la societat."

- "Tenim previsió que sigui un cap de setmana amb convocatòries. Demano a tothom que no es confongui la legítima manifestació, però no donem emparament a un grup que tenim localitzat. Els helicòpters han captat imatges molt potents de persones que van amb cap tapat, cascos, repartint-se material per fer mal com pedres, pals o articles de pirotècnia, amb una actitud agressiva, mobilitzant-se amb logística... Aquesta minoria és la que fa mal no les persones que puguin mostrar el seu rebuig."

- "Costarà identificar els que van tan tapats. Però hem de confiança que gràcies a les imatges es puguin identificar. Hi ha una investigació."

- "Enmig dels aldarulls, per qualsevol cos policial, no és el més idoni detenir una persona en el moment de major violència al carrer perquè altres persones s'hi poden afegir."

- "Ara hi ha dos detinguts. Se'ls ha pres declaració, se'ls ha identificat i ara estan en llibertat amb càrrecs. Alguns duien pastilles incendiàries i això pot fer mal als carrers estrets de Gràcia. Podria passar una gran desgràcia. Afectar un habitatge amb gent a dins."

- "Demano suport a la tasca policial en aldarulls com aquests."

- "La comissaria general d'informació està buscant l'autoria de les persones que estan en aquests grups."

- "Les persones que es manifestin aquests dies no tenen res a veure amb aquest grup minoritari. Per això demano la màxima repulsa per part de tothom. Cap complicitat."

- "La tasca policial és difícil quan hi ha violència. Sempre es pot discutir si és adequada o no. Però és injust dir que els Mossos són responsables dels aldarulls."

- "Els Mossos van contribuir en una ordre judicial. Ho van fer en un dilluns perquè aquell dia no hi ha mercat, a partir de les 9 perquè els nens ja són a les escoles... Tot està programat. A dins hi havia una cambra encuirassada amb dues persones en bidons amb ciment. Van haver d'estar tres hores picant ciment amb una pols que van haver de baixar oxigen perquè s'ofegaven els mateixos que amb un mosquetó es podien alliberar. Amb aquestes condicions, s'allibera per ordre judicial."

- "Demano que es respecti l'operativa perquè és la que es produeix en qualsevol país democràtic del món."

- [Respon a Xavier García Albiol, que parla de "directrius polítiques per no detenir"] "És totalment fals. És mentida. No he donat mai cap instrucció a cap comandament del cos. En un país democràtic, les coses no van així."

- "Aquestes declaracions em semblen greus, perquè és col·locar els Mossos enmig del debat polític. En una actuació d'alt risc, no sempre poden fer una detenció al moment, excepte si vols provar més aldarulls i més sensació global d'inseguretat."

- "La llei de la policia marca tres principis: congruència, oportunitat i proporcionalitat. Sempre es pot donar un supòsit de mala praxi. Si hi és s'ha d'investigar."

- "Sóc el primer a dir que hi ha d'haver proporcionalitat. Ho diu la llei. Em sap greu que els dirigents públics [Ada Colau] posin en dubte si hi ha hagut proporcionalitat."

- "M'agradaria més suport per part de tothom. L'alcaldessa ha donat suport als Mossos. També ho vull destacar. Li escrit agraït. Ara bé, ens acostumen a dir 'suport sí, però' i hi ha qui destaca només el 'però' i un altre destacarà l'altra part. Demano que no hi hagi equidistància."

- "Tinc total suport [del govern]. Absolut."

- "Estic en contacte directe amb el president de Catalunya. M'ha manifestat el ple suport."

- "Aquestes accions no representen el que és Catalunya."

- "Quan en el marc d'una actuació policial un rep s'ha d'investigar."

- "En qualsevol cos policial és impossible dir que sempre trauràs un 10 [en totes les actuacions]."

- [Se sent amb una responsabilitat afegida, tenint en compte que s'han d'aprovar els pressupostos?] "Jo haig de respectar totes les formacions. Tinc una responsabilitat important. La meva responsabilitat no la puc defugir. Haig d'estar pendent que es facin bé les coses, respectuoses i en el marc d'una policia democràtica."

- "No podem evitar que es torni a ocupar. Aquesta possibilitat es pot produir, perquè no podem estar 24 hores protegint una propietat privada."

- "El fet que es pagués un lloguer a un local que feia una tasca social jo crec que és subjecte també de l'escrutini públic. Estic convençut que el govern de Xavier Trias demostrarà amb documents que allò era un acte que s'adequava al que pot fer un ajuntament. Ha estat un gran alcalde. És una persona que tendeix a fer les coses fàcils i que es produeixin coses més greus."

- "Dono el meu suport a la seva persona i a la seva obra com a alcalde."

- "No em puc permetre que em tremolin les cames en la defensa de la seguretat dels ciutadans de Catalunya. Evidentment, hi ha una línia vermella: defensar els temes de seguretat. I això no és negociable. Si comences a negociar temes que afecten la seguretat, és pel que representem com a estat del benestar. Sense seguretat, tampoc hi ha estat de benestar. Poc estat del benestar hi ha aquests dies a Gràcia que les persones no poden sortir a passejar al carrer."

- "Hi ha dispositiu especial [per a la manifestació dels Legionaris]."

- "Han fet una crida a persones d'altres indrets. Demano que qui es manifesti ho faci de manera pacífica."

- [Replica a García Albiol] "Això sí que em fa enfadar. Jo no he donat cap instrucció dient que es detingui més o menys. Els Mossos no són incompetents, fan la seva tasca en moments difícils. Demano a tothom que no posem en qüestió la tasca dels Mossos cada vegada. Demano a tothom que siguem al màxim responsables i aïllem d'aquest debat la tasca policial."